LANI SE JIH JE NAJVEČ POROČILO JUNIJA

Se v Sloveniji še radi poročamo? To pravi uradna statistika

Lani je bilo pri nas sklenjenih 6.768 zakonskih zvez. Pari so za dan poroke najpogosteje izbrali soboto. 59 % vseh porok se je zgodilo na ta dan.
Fotografija: 6.006 ženinov in 5.971 nevest se je lani poročilo prvič. FOTO: Peopleimages Getty Images
Odpri galerijo
6.006 ženinov in 5.971 nevest se je lani poročilo prvič. FOTO: Peopleimages Getty Images

Poroka je eden izmed najsrečnejših dogodkov, ki se nam lahko zgodijo v življenju. Pri nas se vsako leto še naprej sklene veliko zakonskih zvez. Statistični urad RS (SURS) je na svoji spletni strani podal statistko v zvezi s porokami in razvezami. Številke so zanimive. Poglejmo jih.

Lani precej več zakonskih zvez kot predlani

Lani je bilo pri nas sklenjenih 6.768 zakonskih zvez (14 % več kot v letu pred tem). Pari so lani za dan poroke najpogosteje izbrali soboto. 59 % vseh porok se je zgodilo na ta dan. Junij pa je bil mesec, ko se jih je poročilo največ. 1.031 jih je takrat sklenilo zakonsko zvezo. Meseca z velikim številom porok sta bila tudi julij in avgust. V prvem je zakonsko zvezo sklenilo 953, v drugem pa 900 parov. Najmanj sklenitev zakonskih zvez je bilo v januarju, februarju, marcu, aprilu, novembru in decembru.

Poroka je dogodek, za katerim številni hrepenijo. FOTO: Rafik Avagyan Getty Images/istockphoto
Poroka je dogodek, za katerim številni hrepenijo. FOTO: Rafik Avagyan Getty Images/istockphoto

Začasni podatki kažejo, da je v prvi četrtini letošnjega leta zakonsko zvezo sklenilo 699 parov. To je 7 % manj kot v enakem obdobju lani. Končni četrtletni podatki za letošnje leto bodo objavljeni julija prihodnje leto.

Ženini v povprečju starejši

Povprečna starost ženinov je bila lani ob sklenitvi zakonske zveze za 2,4 leta višja od povprečne starosti nevest. Povprečna starost ženina je znašala 37,3 leta, neveste pa 34,9 leta. Je pa bila povprečna starost precej nižja pri ženinih in nevestah, ki so se poročili prvič. Takšni ženini so bili v povprečju stari 32,9 leta, neveste pa 31 let. Velika večina ženinov in nevest se je lani poročila prvič (6.006 ženinov in 5.971 nevest).

Lani je bilo sklenjenih tudi nekaj istospolnih partnerskih zvez, in sicer 54. 

Razvez manj kot leto prej

Ne tako malo parov, natančneje 2.149, se je lani razvezalo (7 % manj kot leto prej). Razvezani možje so bili v povprečju stari 47,9 leta, žene pa 45,1 leta. V 47 % razvezah ni bilo mladoletnih vzdrževanih otrok. V povprečju so zakonske zveze trajale 14,6 leta.

V prvi četrtini letošnjega leta se je razvezalo 558 parov, kar je 1 % več kot v enakem obdobju lani. Gre za začasen podatek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije