Red pri nogometu jim koristi v šoli

Šest Grosupeljčanov nosi dres reprezentance. Vse sile usmerjene v preboj v prvo nogometno ligo.
Fotografija: Zlata generacija s trenerji
Odpri galerijo
Zlata generacija s trenerji

Delo z mladimi v Nogometnem klubu Brinje kljub zimi teče s polno paro. Fantje in trenerji so še na krilih uspehov, do katerih so se v minuli sezoni dokopali starejši dečki z osvojitvijo naslova prvaka v skupini U15 v ligi zahod in s tem lovorike podprvaka Slovenije. Oba naslova sta vrh zlate generacije, ki se tudi letos poskuša prebiti v 1. slovensko nogometno ligo. Stavijo na mlade mojstre, ki zadnja leta stopnjujejo formo in talentiranost nadgrajujejo s še tršim delom.
Trening na prostem v vseh vremenskih razmerah
Trening na prostem v vseh vremenskih razmerah

Zgledi vlečejo, zato imajo tudi mlajše selekcije – v nogometni šoli trenira okoli 450 otrok, zanje skrbi 15 trenerjev – v teh dečkih, danes že kadetih, pomembne vzornike. Kako tudi ne, saj je kar šestim mladeničem iz Brinja do zdaj uspel preboj v reprezentančne vrste in s tem zastopanje Slovenije na največjih mednarodnih tekmovanjih. Lani sta grosupeljska nogometna bisera, ključna igralca Brinja in reprezentance Slovenije, Peter Čeferin, sin ustavnega sodnika Roka, in Nik Zrnec odigrala niz tekem čez lužo, natančneje v Brandentonu na Floridi, kamor je bila Slovenija (poleg naše države sta iz konfederacije Uefa povabilo prejeli še Portugalska in Izrael) povabljena zaradi dobrih predstav na pokalu narodov. Slovenija je na tekmovanju Concacaf U15 championship, kjer je tekmovalo 39 ekip iz Severne in Osrednje Amerike ter Karibov, odigrala šest tekem, Grosupeljčana pa sta bila nosilna igralca v reprezentanci.
Nogometaši na pripravah v Umagu
Nogometaši na pripravah v Umagu

Z lahkoto so prišli v finale, tam pa jim je zmagoslavje odvzela reprezentanca Portugalske. Novopečena srednješolca, gimnazijec Peter in ekonomist Nik, tudi po vrnitvi pomagata brinjskim fantom pri doseganju cilja priti v prvo ligo, obenem pa še naprej zastopata reprezentančne barve. Kljub prehodu v srednjo šolo, kjer se jima bodo obveznosti še bolj kopičile, skromna in čisto nič prevzetna fanta razmišljata zgolj o šoli in žogi. Pa morda še malce o priljubljeni spletni igri fortnite, ki se ji ne morejo upreti najstniki po vsem svetu.


»Šola je prva,« v en glas poudarjata, a znata že pri rosnih 15 poiskati pravo ravnovesje med obveznostmi in ljubeznijo do športa, saj bi se nekoč »želela z nogometom preživljati in tudi po koncu kariere ostati zapisana temu športu kot trenerja ali kaj podobnega«. Taka je miselnost večine fantov v nogometni šoli, ki ima zadnja leta več sto otrok in je tako po številnosti kot uspehih ena perspektivnejših v državi.
 

Pod budnim očesom selektorjev


Velike zasluge za preboj na nogometnih zelenicah gredo požrtvovalnim trenerjem, eden izmed njih je, kot mu pravijo, nogometni oče Borut Kolarič, ki z najmlajšimi prvi osvaja prvine nogometa, potem pa jih prepusti v roke kolegom. Ti jim ne podajajo zgolj tehničnega znanja, niti doseganje rezultatov pri najmlajših kategorijah ni v ospredju, ampak jih predvsem usmerjajo k vrednotam. Otroci tako pridobijo disciplino, organizacijske spretnosti in osvojijo timsko delo, zaradi življenjskih nasvetov, ki jim jih podajajo trenerji, pa so učinki vzgoje in organizacije vidni tudi v šolskih klopeh.

Od letošnje toplejše sezone si veliko obeta tudi predsednik kluba Andraž Zrnec. Nedvomno je Brinje zaradi uspehov mladih nogometašev privlačno za nove nogometne navdušence. »Pred nami je najpomembnejša sezona,« poudarja prvi mož kluba, »vrh so uspehi generacije letnika 2004, ki je od začetka kazala veliko nadarjenosti in se s kakovostnim delom tako razvila, da so njihove sposobnosti prepoznali tudi selektorji reprezentance. Ta tempo bomo nadaljevali, Brinje je pravo okolje za razvoj talentov.« Pri nas, nadaljuje Zrnec, ne boste občutili nezdrave tekmovalnosti, ampak odlike, »ki so pomembne ne samo v športu, ampak tudi na drugih področjih življenja«.


Trener Goran Markovič kot ključno prednost izpostavlja homogenost ekipe. »Imamo izjemno ambiciozno skupino igralcev, z izjemo dveh so vsi začeli trenirati v NK Brinje Grosuplje med šestim in devetim letom starosti. To ekipo smo vzgojili sami. Fantje so zato zelo povezani in imajo odlično vzdušje v slačilnici. Ob tem je vsakdo sprejel svojo vlogo in zadolžitve. Trenutna generacija dokazuje, da lahko državni reprezentant postaneš tudi kot igralec NK Brinje, saj klub ponuja izjemno kakovostno delo in odlično možnost za razvoj.«
 

Ugledni turnir Grosuplje Open


Fantje resnično dihajo kot eden. Tudi na enem največjih turnirjev za njihovo starostno kategorijo v italijanskem Pordenoneju, na katerem so se lani predstavile ekipe iz Evrope, Afrike, Južne Amerike in Severne Amerike, so Grosupeljčani pokazali, iz kakšnega testa so, in jih niso prestrašili tekmeci iz prestižnih svetovnih nogometnih šol. V močni konkurenci 32 ekip so osvojili drugo mesto, potem ko so morali po kazenskih strelih priznati premoč angleškemu AFC Wimbledon. Kljub razočaranju so domov odšli z vednostjo, da so premagovali udeležence iz držav svetovnih prvakov in klube z več kot 100-letno tradicijo. Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran Grosupeljčan Nik Zrnec.


V NK Brinje se sicer pospešeno pripravljajo na pomlad, ekipe v teh dneh trenirajo na tradicionalnih pripravah v Umagu, gre za pravo selitev kluba in več kot sto otrok na Hrvaško, kjer se selekcije pomerijo z ekipami iz nekdanje Jugoslavije. Konec aprila in v začetku maja jih čaka izjemen zalogaj, ki je že pridobil sloves v mednarodnem okolju, turnir Grosuplje Open z udeležbo največjih klubov v Sloveniji in iz tujine. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije