NIČ KAJ OBETAVNO

Razkrivamo, kakšno vreme so nam napovedali za jesen

Pripravite dežnike.
Fotografija: Obdobja neurja s strelami naj bi se nadaljevala tudi jeseni. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Obdobja neurja s strelami naj bi se nadaljevala tudi jeseni. FOTO: Pixabay

LJUBLJANA – Do začetka jeseni je še več kot mesec dni, a najbolj znani svetovni meteorološki servis AccuWeather je že objavil jesensko vremensko napoved za Evropo.
 
Ob zaključku poletja se bo vreme v Evropi drastično spremenilo, piše meteorolog AccuWeatherja Eric Leister. Po ponekod zgodovinskih vročinskih valovih v prihodnjih mesecih vročine ne bo ravno v izobilju, jesen bo v številnih regijah stare celine zaznamovalo nestabilno vreme s pogostimi nevihtami in padavinami. Vročina bo vztrajala le na Iberskem polotoku, kar naj bi septembra predvsem v Španiji povečevalo nevarnost divjih požarov. Oktober naj bi prinesel precejšnjo spremembo vremena in prepotreben dež.

Nevarnost bo ostala

Obdobja občasnega močnejšega neurja v Italiji in na Balkanu se bodo nadaljevala tudi jeseni. Letošnje poletje so območje od Italije do Romunije (in vmes seveda Slovenije) zaznamovali številni udari strel in ta nevarnost bo ostajala tudi v septembru, napoveduje Leister.

»Neurje, ki ga ustvarjajo počasi se premikajoči nevihtni sistemi, bo s seboj prinašalo nevarnost večdnevnih obilnih dežnih padavin, ki lahko povzročajo obilne poplave in prožijo zemeljske plazove. V nadaljevanju jeseni se bo nevarnost hujših neviht manjšala, a možnost lokalno močnejših padavin bo ostajala,« pišejo.
 
Preberite še:
Je poletnih dni konec? Preverite, kaj pravijo vremenoslovci
 
Padavin ne bo manjkalo niti oktobra in novembra, kar bo omejilo možnost, da bi se razvila kakšna hujša vročina, temperature naj bi tako ostale blizu povprečja za ta letni čas.
 
Vdor hladnega zraka pozno jeseni s severa in z vzhoda bo s seboj prinesel možnost večjih količin snega od Madžarske in Romunije do Srbije ter BiH. »Pogosto nestabilno vreme bo verjetno imelo negativne posledice na agrikulturo in zunanje dogodke po regiji,« še napovedujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije