EPIDEMIJA

Prispelo je cepivo AstraZenece, znano tudi, komu je namenjeno

Državna sekretarka pravi tudi, da so skrbi, da bi zmanjkalo hitrih testov odveč, in da lahko vsi izvajalci teste nabavljajo izven javnega naročila.
Fotografija: Namenjeno bo mlajšim od 65. let. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Namenjeno bo mlajšim od 65. let. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Skrbi, da bi zmanjkalo hitrih testov, ki so po novem obvezni za obratovanje trgovin in dejavnosti, ki so se z vladnim odlokom danes lahko odprle, so odveč. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je med obiskom v Tolminu dejala, da je država naročila pol milijona testov, nekateri izvajalci pa so teste nabavljali izven javnega naročila in še vedno imajo to možnost. Povedala je, da je danes v Slovenijo prispela napovedana pošiljka cepiv AstraZeneca, ki pa bo namenjena mlajšim od 65. Takšno odločitev je sprejela posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ.


Pol manj od pričakovanega

V Slovenijo je prispela prva pošiljka cepiva AstraZenece z 9600 odmerki, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Sprva je bilo sicer rečeno, da naj bi v prvi dobavi dobili 15 tisoč odmerkov. 

Državna sekretarka je odgovorila na vprašanje, ali so na vrsto za cepljenje že prišli šolniki in zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Odvrnila je, da še ne, da je interes, da se z dodatnimi odmerki zaščitijo tisti, pri katerih se pričakuje, da bo potek bolezni težji.
 

Odločilni meseci

Magajnetova  je na vprašanje, ali bodo zdaj s PCR-metodo preverjali vse tiste, ki bodo pozitivni na hitrih testih, dejala, da le tiste, pri katerih obstaja resen dvom o okuženosti. Odgovarjala je še na vprašanja o sproščanju ukrepov in dejala, da vsako sproščanje prinaša tveganja, a da je prepričana, da bomo ustrezno ravnali in da nam bo cepljenje omogočilo prejšnjo vrnitev v normalno življenje. Meni, da moramo biti previdni še vsaj dva ali tri mesece in da si ne smemo zatiskati oči, da drugih različic virusa v Sloveniji ne bo. Je pa po njenem pomembno, da pridejo k nam čim kasneje, saj se je v spomladanskih časih lažje boriti z epidemijo.  
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije