10 EVROV NA OSEBO

Prihaja novost za pohodnike in alpiniste? Minister Tonin razmišlja

Tonin razmišlja o zavarovanju za pokrivanje stroškov reševanja v gorah.
Fotografija: Helikopter Cougar na Kredarici. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Helikopter Cougar na Kredarici. FOTO: Matej Družnik, Delo

Gorska reševalna zveza Slovenije in Slovenska vojska sta pri gradu Kamen v Begunjah na Gorenjskem izvedli vajo reševanja v gorah s pomočjo helikopterja.

Statistika reševanja kaže rast števila intervencij v gorskem svetu in kot je povedal minister za obrambo Matej Tonin, reševalci pripovedujejo tudi, da nekateri izkoriščajo brezplačno helikoptersko pomoč in jo kličejo po nepotrebnem, kar povzroča velike stroške in morda tudi ogroža posadke. »Ampak ko so moji predhodniki skušali tovrstne operacije zaračunavati, so se vedno našli ljudje, ki so pravno zelo spretni in so opozorili na določbo, da to dejavnost izvaja država oziroma vojska, ki je že sicer financirana iz proračuna ter da bi šlo za dvojno zaračunavanje,« je spomnil Tonin.


Letna premija 10 evrov, vsako reševanje stane 10 tisočakov

Zato na ministrstvu za obrambo sedaj iščejo druge možnosti, da bi na tem področju vzpostavili neke vrste družbeno odgovornost. »Država oziroma vojska sodeluje v dobro tega, da rešimo čim več življenj, po drugi strani pa pričakujemo odgovornost državljanov, da bodo prispevali k pokrivanju stroškov za gorsko reševanje,« je izpostavil Tonin. Kot je pojasnil, bi ob dovolj velikem odzivu ljudi ob 100.000 zavarovanih lahko letna premija znašala 10 evrov.
 
Zgodbe z reševanja - padec s ferate. Reševalna akcija GRS Jezersko

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije