BUČKA

Poglejte, kako so sončki zasijali na pušeljcu Dolenjske (FOTO)

V varstveno-bivalnem objektu na Bučki bo živelo šest odraslih oseb z invalidnostjo, eden pa bo bival v učnem stanovanju, ki bo priprava za popolnoma samostojno življenje.
Fotografija: Bodoča stanovalka Monika je zaigrala tri skladbe in požela bučen aplavz.
Odpri galerijo
Bodoča stanovalka Monika je zaigrala tri skladbe in požela bučen aplavz.

Nejc Goršin Fabjan iz Prapreč pri Šentjerneju je 23-letni fant, prijeten in uglajen. Komaj čaka, da se bo lahko preselil na Bučko, v varstveno-bivalni objekt, stanovanjsko skupnost za ranljive skupine, ki bo delovala pod okriljem Sončka, Zveze društev za cerebralno paralizo. Tudi Nejc ima okvaro – je avtist, a ima močno voljo in jasne cilje, ki jim gre nasproti z izjemno vztrajnostjo in prizadevnostjo.

Nejc Goršin Fabjan bo zaživel v učnem stanovanju.
Nejc Goršin Fabjan bo zaživel v učnem stanovanju.

Pove, da je natakar, tak neizučen. Vsega se je naučil, ko je opazoval druge, in ob pomoči mentorja na Gostišču v Novem mestu, ki deluje v sklopu Grma – Centra biotehnike in turizma Novo mesto, zdaj z veliko predanostjo opravlja svoje delo. »Ena od mojih želja je to, da postanem čim bolj samostojen, da bom sam odgovoren zase. Da bom lahko šel kamor koli. In da bo moj dom tam, kjer bom samostojno živel,« je zbrano govoril Nejc, v očeh pa so se mu svetile solze sreče in pričakovanja.

Ja, zaživel bo na svojem, skupaj s še šestimi sostanovalci, nad katerimi bodo takrat, ko ne bodo vključeni v dopoldanske dejavnosti, bdeli mentorji. Vsi stanovalci so člani Društva Sonček – društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine.

Prerezali trak

Bivalni objekt za ranljive skupine na Bučki, naselju le lučaj od Škocjana, ki se ga je prijelo ime pušeljc Dolenjske, je zdaj nared, tudi trak so slavnostno prerezali, v kratkem pa bo zaživel, kot je zamišljeno. »Tu bo živelo šest odraslih oseb z invalidnostjo, eden pa bo bival v učnem stanovanju, to je v garsonjeri, ki bo priprava za popolnoma samostojno življenje. Ko smo objavili obvestilo, da iščemo stanovalce za hišo, se je ta hitro zapolnila. Je pa res, da včasih traja kar nekaj časa, da se starši odločijo svoje otroke, odrasle družinske člane, spodbuditi, da gredo na svoje,« je ob odprtju dejal predsednik Zveze Sonček Iztok Suhadolnik. Dodal je, da si želijo, da bi tudi osebe z invalidnostjo potem, ko odrastejo, čim prej šle na svojo pot in da ne ostanejo v družini do pozne starosti ali smrti staršev, ker je potem pot v samostojnost bistveno težja.

Zapeli so tudi najmlajši, vrtičkarji z Bučke.
Zapeli so tudi najmlajši, vrtičkarji z Bučke.

»Za nas so osebe z invalidnostjo popolnoma enake, zato zagovarjamo normalizacijo, da gredo torej takrat, ko odrastejo, na svoje. Seveda pa bodo tu potrebovali podporo naših sodelavcev, varuhov, ki jih bodo usmerjali in jim pomagali pri dejavnostih, ki jih sami ne bodo zmogli. Je pa hiša univerzalna, grajena za kogar koli. Tu lahko živi tudi oseba z najtežjo obliko gibalne oviranosti, naša naloga pa je, da zagotovimo kader in ustrezno podporo, ki jo posameznik potrebuje,« je bil zadovoljen Suhadolnik.

Eko socialna kmetija

Celoten projekt je zasnovan kot eko socialna kmetija. Ne takšna z živino, bo pa omogočala, da se bodo stanovalci ukvarjali z vrtičkarstvom, tudi manjše domače živali bi lahko imeli, kar jim bo zagotovo obogatilo življenje. Sicer pa se varovanci Sončka že aktivno vključujejo v urejanje gredic in zelišč v Zeliščarskem centru jugovzhodne Slovenije v Zagradu, prav tako v občini Škocjan.

Skoraj desetletje je minilo, odkar je prišla pobuda Razvojnega centra Novo mesto, da med 21 občinami Dolenjske, Kočevske in Bele krajine poiščejo primerno lokacijo, da bi vzpostavili objekt za ranljive skupine. Občina Škocjan je bila tista, ki se je odločila, da bo sprejela medse ranljive osebe, da bodo torej ti del njihovega življenja. Danes je župan Jože Kapler še kako zadovoljen, da jim je uspelo s številnimi usklajevanji, aktivnostmi in podporo tudi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve idejo pripeljati do cilja.

Torek je bil torej pomemben dan. Ne le za sedmerico, ki bo zaživela na svojem, in za njihove družine, temveč za vse, ki so pripomogli, da je ideja postala realnost. Tudi zato je bilo na Bučki slovesno, na prireditvi so sodelovali vrtičkarji z Bučke in šolarji iz Osnovne šole Frana Metelka iz Škocjana. In bodoči stanovalci so vsem ponosno razkazovali svoje nove prostore: sobe, skupno kuhinjo, jedilnico z dnevno sobo, sanitarije, veliko teraso. Šesterica bo torej imela svoje sobe, Nejc pa bo živel v garsonjeri.

»Danes je velik dan, še en dan, ki odpira družbi nekaj boljšega. Že zdavnaj nismo več drugačni, čas je, da postanemo enakopravni del družbe. To je tisto, k čemur stremimo in kar si želimo. Ta objekt dokazuje, da se lahko kakovostno vključujemo v družbo, ne glede na osebne okoliščine posameznika, to pa je dobro tako za nas kot za širšo družbo, kajti okolica z drugačnostjo nič ne izgubi, kvečjemu pridobi. Upam, da je družba vesela, da smo tukaj, kajti mi smo veseli, da smo tu, z njo, da bomo bogatili okolico ter vse njene programe in dogodke. Na koncu bomo ugotovili, da smo vsi drugačni in na koncu koncev tudi vsi enakopravni,« je zbrane pozdravil podpredsednik Zveze Sonček Emir Okanović

Pred novim objektom so zaplesali mladi folkloristi.
Pred novim objektom so zaplesali mladi folkloristi.

Šolarka Neža je povedala eno po angleško, ob njej Robi Erjavec, ki je povezoval prireditev.
Šolarka Neža je povedala eno po angleško, ob njej Robi Erjavec, ki je povezoval prireditev.

Direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik
Direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik

Trak so prerezali (z leve): eden od bodočih stanovalcev Žiga Črnič, župan občine Škocjan Jože Kapler, Emir Okanović, podpredsednik Zveze Sonček, in Luka Omladič, sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS. Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda
Trak so prerezali (z leve): eden od bodočih stanovalcev Žiga Črnič, župan občine Škocjan Jože Kapler, Emir Okanović, podpredsednik Zveze Sonček, in Luka Omladič, sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS. Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije