POPLAVLJENA SLOVENIJA

Golob za CNN opisal ujmo in zavrnil namige o prepočasnem soočanju s podnebno krizo (V ŽIVO)

Spremljajte dogajanje po katastrofalnih poplavah, ki so v petek zajele državo.
Fotografija: Robert Golob FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Robert Golob FOTO: Voranc Vogel

21.20 Premier Robert Golob je danes v oddaji televizije CNN International opisal posledice katastrofalnih poplav v Sloveniji in zavrnil namige o prepočasnem soočanju s podnebno krizo. Menil je še, da se je ob pomoči Sloveniji v ujmi pokazala solidarnost in enotnost v EU in zvezi Nato.

17.55 Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je obiskala Koroško, kjer se je srečala s prebivalkami in prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti, Civilne zaščite in gasilci ter si ogledala srhljive prizore naravne katastrofe, ki je močno prizadele regijo.

Obiskala je občine Slovenj Gradec, Dravograd, Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem ter ob tem sporočila: »Država stoji s Korošci, težke zgodbe, ki sem jih danes videla na terenu, niso prezrte. Se pa na vas ne smemo spomniti samo takrat, ko vas prizadenejo takšne katastrofalne ujme. Čeprav je bila v zadnjih dneh nekaj časa odrezana od sveta, vam zagotavljam, da Koroška ni nikoli odrezana od naših src.«

16.55 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo v sredo v spremstvu evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča obiskala Slovenijo, kjer si bo ogledala najbolj prizadeta območja v poplavah. V okviru obiska bo s premierjem Robertom Golobom govorila tudi o načinih, kako lahko EU podpre Slovenijo. Nagovorila bo tudi državni zbor.

15.20 Ljudem na prizadetih območjih pomagajo številni prostovoljci, med drugim Rdečega križa, Karitasa, Slovenske filantropije in Gasilske zveze Slovenije. Znova se je pokazala izjemna solidarnost in pripravljenost ljudi pomagati. Prostovoljci v Zagorju ob Savi so s člani tamkajšnjega območnega združenja pomagali vzpostaviti nastanitveni center in nastaniti 250 ljudi. V sodelovanju s Civilno zaščito so aktivno pomagali pri organizaciji dveh prostorov za evakuirane.

V Osnovno šolo Rečica ob Savinji so namestili 873 oseb, med njimi turiste iz kampa Menina. Trenutno prostovoljci na Škofjeloškem ljudem delijo vodo, hrano in zdravila,  v sodelovanju s civilno zaščito pa tudi dežurajo ob rekah in nasipih in tam, kjer grozijo zemeljski plazovi.

13.21 Gorski reševalci iz Koroške so povedali, da so razmere apokaliptične, da so v poplavah in neurjih poleg GRS Kamnik tudi oni ostali brez prostorov, opreme in vozil. Kljub vsemu po svojih najboljših močeh pomagajo pri reševanju ljudi, premoženja, sebe in tudi svojih lastnih domov.

V Črni na Koroškem se stanje počasi umirja. Že v ponedeljek je na pomoč domačinom priskočilo več kot sto gasilcev in številni prostovoljci. Poleg pripadnikov Gorske reševalne zveze Slovenije je v občino prišlo 200 gasilcev in do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo pomagali pri odstranjevanju posledic naravne nesreče.

Ceste so še vedno neprevozne, promet je omogočen zgolj intervencijskim vozilom.

11.17 V Psihiatrični bolnišnici Begunje, ki so jo močno prizadele petkove poplave, po običajnem urniku znova deluje specialistična psihiatrična ambulantna dejavnost. Bolnišnična dejavnost pa zaradi izrednih razmer še vedno ostaja zaprta.

V nujnih primerih paciente prosijo, naj se obrnejo na druge psihiatrične bolnišnice v državi.

10.46 Na Gorenjskem so doslej zabeležili že prek 200 plazov. Nekatere intervencije še potekajo, 177 gorenjskih gasilcev s 25 vozili se je danes odpravilo na pomoč v Mozirje.

FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

Na Koroški Beli, kjer je bila za del prebivalcev tudi minulo noč odrejena evakuacija, tečejo priprave za vzpostavitev alarmiranja glede stanja plazu, kot je bilo pred ujmo.

Ceste na Gorenjskem so sicer odprte, so pa na nekaterih odsekih poškodovane, zato previdnost ni odveč.

8.49 Prek aplikacije Poplave 2023 je pripravljenost za pomoč prizadetim v ujmah ponudilo že več kot 10.000 ljudi, številka pa raste iz minute v minuto. Ob prijavi v aplikacijo ta uporabniku ponudi nabor storitev in materialnih dobrin, ki jih potrebujejo na v ujmi prizadetih območjih.

Trenutno najbolj povprašujejo po izvajanju prevozov oseb in materiala, tudi z mehanizacijo in kamioni, ter po traktorski pomoči. Prav tako potrebujejo pomoč pri izvajanju gradbenih in mehanskih del, izvajanju ali popravilih vodovodnih, električnih in plinskih inštalacij, montaži ogrevalnih teles.

Prek aplikacije lahko pomoč ponudijo tudi prostovoljci, lahko se prijavi tudi skupina.

7.29 Vlada bo danes obravnavala aktualne razmere na območjih, prizadetih zaradi katastrofalne povodnji v zadnjih dneh, in paket nujnih ukrepov za izvedbo sanacije. Po napovedih premierja Roberta Goloba bo poleg ukrepov za pomoč podjetjem in za obnovo osnovne infrastrukture na mizi tudi pomoč prizadetim ljudem.

Vlada bo danes, tako Golob, obravnavala tudi predlog, da se ponedeljek, 14. avgust, razglasi za dela prost dan, zato da se prizadetim in prostovoljcem v duhu solidarnosti omogoči pomoč pri odpravljanju posledic naravne nesreče.

7.21 Škoda po katastrofalni povodnji bo dosegla več milijard evrov, je v večernih informativnih oddajah v ponedeljek povedal Golob. Samo za prvo intervencijo bo država po njegovih napovedih namenila več kot 100 milijonov evrov.

Posledice poplav v Letušu FOTO: Blaž Samec
Posledice poplav v Letušu FOTO: Blaž Samec

Vlada se bo v luči izjemnih razsežnosti naravne nesreče danes posvetila novemu paketu ukrepov. Poleg ukrepov za pomoč številnim prizadetim podjetjem in za obnovo osnovne infrastrukture bo po Golobovih napovedih z zakonskimi spremembami zagotovila tudi neposredno pomoč ljudem v obliki nadomestnih gradenj za prizadete družine, pri čemer bo sodelovala z občinami.

Premier verjame, da bo mogoče sanacijo tudi z mednarodno pomočjo izvesti učinkovito in hitro, da se tako okrepi zaupanje ljudi. Pomoč v mehanizaciji, opremi in kadrih je že napovedala vrsta držav, zelo verjetno se bo ta skupina še povečala. V sredo na obisk v Slovenijo prihaja tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

image_alt
Feliks iz Mengša je mislil, da je doživel že vse najhujše. V petek je prikovan na voziček za las ušel smrti

7.19 Hidrološke razmere se medtem umirjajo. Zmanjšuje se pretok Mure po celotnem toku. Mura še vedno poplavlja, predvsem v srednjem in spodnjem toku. Tudi Drava še poplavlja. Krka in posamezni pritoki Ljubljanice se razlivajo na območju vsakoletnih poplav. Poplavljene površine se bodo danes zmanjševale, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). V prihodnjih dneh se bo vodnatost rek po državi zmanjševala.

7.15 Obeta se tudi lepše vreme. Dan naj bi bil tako večinoma sončen in prijetno topel. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 26 stopinj.

7.10 Ob pričakovanem nadaljnjem umirjanju hidroloških razmer se bo na prizadetih območjih nadaljevala sanacija škode po katastrofalni povodnji. Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes obiskala Koroško, ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pa bo v spremstvu hrvaškega kolega obiskala Prekmurje.

Posledice poplav v Letušu FOTO: Blaž Samec
Posledice poplav v Letušu FOTO: Blaž Samec

Pirc Musarjeva se bo danes na Koroškem srečala s prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti, civilne zaščite in gasilci ter si ogledala posledice hudih poplav, ki so močno prizadele regijo. Obiskala bo občine Slovenj Gradec, Dravograd, Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem.

Ministrica Fajonova bo z ministrom za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandrom Jevškom in hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom obiskala Prekmurje. Ministri si bodo z županjo občine Črenšovci Vero Markoja in lendavskim županom Janezom Magyarom ogledali poplavljena območja, kjer je pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri pomagala Hrvaška.

Posledice poplav v Letušu FOTO: Blaž Samec
Posledice poplav v Letušu FOTO: Blaž Samec

Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah
Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije