Pahor sporočil, kako je na različne scenarije pripravljena Slovenska vojska

Prepričan je, da bo naša vojska izpolnila pričakovanja javnosti glede varnosti.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Ocena pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za delovanje v miru je za leto 2019 boljša, v pripravljenosti za delovanje v vojni pa ni napredka, je po prejemu poročila generalštaba SV povedal predsednik republike Borut Pahor. Med glavnimi razlogi za takšno oceno je primanjkljaj kadrovskih in finančnih virov ter zastarelost opreme.

Minister za obrambo Matej Tonin in načelnik generalštaba brigadir Robert Glavaš sta predsednika republike in vrhovnega poveljnika oboroženih sil Pahorja danes seznanila s poročilom o pripravljenosti vojske v letu 2019. Pahor in Glavaš sta poudarila, da je naša vojska opravila vse z zakonom zadane naloge. Tudi delovanje vojske v mednarodnih operacijah in misijah je odlično. Po Pahorjevem mnenju je tudi na ta način dejavnik mednarodnega miru in ugled Slovenije v svetu.

Pahor: Podpora vojske državnim organom je vzorna

Sodelovanje vojske pri zaščiti in reševanju ter pri podpori drugim državnim organom je vzorno in tudi zato po Pahorjevih ocenah SV uživa v slovenski javnosti visok ugled. 

Generalštab SV ocenjuje, da vojska ni napredovala na področju pripravljenosti za delovanje v vojni. Še vedno so glavni razlogi premajhna popolnjenost enot s kadri in vojaško tehniko, zastarelost vojaške opreme ter stanje zalog. »Kot predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil ne glede na oceno popolnoma zaupam, da bo profesionalno in vestno Slovenska vojska izpolnila pričakovanja javnosti glede varnosti,« je še povedal Pahor. Napovedal je še, da bo načelnika generalštaba SV decembra povišal v generalski čin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije