RAZLIVANJE REK

Oranžno opozorilo: v južni Sloveniji lahko poplavijo reke

Reke bodo v večjem delu države ponoči dosegle največje pretoke. Konec tedna bodo počasi upadale, ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske pa se bodo še zmerno povečevale, še napoveduje Arso.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Borut Šorli
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Borut Šorli

Ponoči lahko poplavijo reke v porečju Krke, zlasti njeni pritoki v Suhi krajini, danes čez dan pa Krka v srednjem in spodnjem toku. Ponoči bo poplavljala tudi Kolpa s pritoki ter posamezne reke na Notranjskem. Arso je zato za danes izdal oranžno opozorilo pred poplavljanjem rek v južni Sloveniji.

Reke bodo v večjem delu države ponoči dosegle največje pretoke. Najbolj bodo še narasle reke v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem, v Suhi krajini, v Posotelju, v Podravju in Pomurju.

Posamezne reke na teh območjih se bodo ponoči še razlivale ob strugah, pritoki Krke, reke na Domžalskem polju, na širšem celjskem območju, reke v Zasavju ter Sotla, Kolpa, Dravinja in Vipava pa lahko za krajši čas tudi poplavijo. Krajevno lahko na teh območjih poplavi tudi padavinska voda.

V večjem delu države bo vodnatost rek velika

Danes dopoldne bo večina rek že upadala in se vrnila v struge, naraščale pa bodo še Ljubljanica, ki se bo še razlivala na Ljubljanskem barju, prav tako se bo razlivala Krka, visoka bo Sava v spodnjem toku. V večjem delu države bo vodnatost rek velika, le alpske reke na Gorenjskem bodo zadržale srednje pretoke.

Konec tedna bodo reke počasi upadale, ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske pa se bodo še zmerno povečevale, še napoveduje Arso.

Ponoči bodo padavine od zahoda slabele. Zjutraj bo le še ponekod v vzhodnih in južnih krajih rahlo deževalo. Na Primorskem bo sončno, drugod zmerno, v vzhodnih in južnih krajih pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije