NEPRAVILNOSTI

NPU preiskuje UKC, sporen je milijonski posel

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je policiji naznanilo sume nepravilnosti pri najmanj dveh razpisih.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Posamezniki iz notranjih služb UKC naj bi pripravili razpisa tako, da bi posel dobil vnaprej izbrani ponudnik, poroča spletni portal Siol.net.

V UKC Ljubljana so potrdili, da so Nacionalni preiskovalni urad (NPU) obvestili o sumu protipravnega ravnanja pri pripravi dokumentacije za razpise za nabavo informacijske tehnologije (IT). Koliko razpisov in katere so naznanili, v UKC niso razkrili zaradi interesa preiskave. A po informacijah omenjenega spletnega portala gre za najmanj dva razpisa.

»Po proučitvi omenjene prijave je NPU ocenil, da iz vsebine prijave niso podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Navedbe in domnevne nepravilnosti je treba še dodatno preveriti in pridobiti dokumentacijo,« so za portal potrdili pri policiji. NPU je zadevo v reševanje odstopil ljubljanski policijski upravi.

Kaj jim očitajo? 

Merila v razpisih naj bi tako ustrezala vnaprej izbranemu ponudniku, to naj bi bilo podjetje Unistar LC, ki je eden od najpomembnejših dobaviteljev IT-opreme v UKC. V zadnjih desetih letih je namreč s to institucijo opravil za več kot deset milijonov evrov poslov.

V podjetju Unistar so za portal navedli, da so podjetje s 30-letno in združujejo strokovnjake na več področjih informatike. Imajo skoraj 20 milijonov letnega prometa in zmerni dobiček, ki zagotavlja dolgoročno poslovanje. Podjetje si zagotavlja del prihodkov tudi iz naslova javnih naročil.

»Glede na to, da smo v omenjenem segmentu relativno uspešni, se konkurenca trudi, da bi nas diskvalificirala tudi z nekaterimi nelegitimnimi prijemi, čeprav je teh očitkov, glede na obseg javnih naročil, pri katerih smo uspešni, neznatno malo. Hkrati pa imajo vsa konkurenčna podjetja možnost prerekanja v procesu postopka in oddaje javnega naročila in pravnih postopkov v okviru zakona, če nas že ne morejo premagati po strokovni ali cenovni plati,« so dodali.

Posel vreden 1,3 milijona evrov

Pri enem od poslov, ki naj bi ga preiskovali kriminalisti, naj bi UKC naročil nekakšno osrednje IT-vozlišče v UKC, ki bi združevalo baze znanja in različnih zahtevkov za dostop do zdravstvenih storitev. Omogočalo bi tudi celovitejši pregled nad IT-sistemi v UKC in po potrebi zagotavljalo njihovo učinkovito nadgradnjo. Gre za posel, vreden okrog 1,3 milijona evrov.

A več morebitnih ponudnikov je že ob objavi razpisa, ki se je iztekel sredi aprila, posumilo, da je ta pisan na kožo podjetju Unistar LC, na kar so tudi opozorili morebitni ponudniki na portalu javnih naročil. Od ponudnikov je namreč UKC zahteval, da imajo vsi tehniki, ki bi sodelovali v projektu za UKC, opravljen poseben certifikat za sistem infrastrukturne IT-knjižnice. Tega na tečajih kot edini v Sloveniji ponuja prav Unistar. Pozneje so v UKC med razpisom prvotni pogoj popravili. Na omenjenem portalu je eden od ponudnikov celo odkrito namigoval, da so v UKC razpis pripravljali v sodelovanju z Unistarjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije