KDO JE PRITISKAL?

Komisija za izbiro generalnega direktorja policije je KPK-ju prijavila sum pritiskov

Oseba, katere ime je v dokumentu zakrito, in katere pooblaščenec je na komisijo naslovil pismo, je glede na dostopne podatke najverjetneje Boštjan Lindav.
Fotografija: Senad JusiĆ in minister za notranje zadeve Bostjan Poklukar. FOTO: Boštjan Podlogar/sta Delo
Odpri galerijo
Senad JusiĆ in minister za notranje zadeve Bostjan Poklukar. FOTO: Boštjan Podlogar/sta Delo

Posebna natečajna komisija za izvedbo posebnega javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavila sum nedovoljenih pritiskov. Kot pritisk je komisija razumela dopis v času, ko še ni sprejela končne odločitve, z očitki, da Senad Jušić ne izpolnjuje vseh pogojev za to mesto.

Oseba, katere ime je v dokumentu zakrito, je najverjetneje Boštjan Lindav

Predsednik uradniškega sveta in posebne natečajne komisije Andrej Verhovnik Marovšek je v prijavi, ki jo je poslal KPK, ministrstvo za javno upravo pa jo je posredovalo medijem, uvodoma spomnil, da sta se na posebni javni natečaj za generalnega direktorja policije prijavila dva kandidata. Kandidata sta bila takrat še v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić in nekdanji šef policije Boštjan Lindav, čeprav je ime slednjega v prijavi, ki je bila posredovana medijem, zakrito.

Po navedbah Verhovnika Marovška se je komisija ves čas postopka izbire generalnega direktorja policije soočala s številnimi medijskimi pritiski. »V medijih so se namreč pojavljali različni članki o domnevnem neizpolnjevanju pogoja osmih let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju kandidata Senada Jušića,« je zapisal predsednik posebne natečajne komisije.

Kot je dodal, je člane komisije neprijetno presenetilo pisanje pooblaščenca osebe, ime katere je v dokumentu zakrito, v času, ko komisija še ni sprejela končne odločitve.

V dopisu pooblaščenca je po navedbah Verhovnika Marovška med drugim pisalo, »da bo posebna natečajna komisija nosila polno osebno odgovornost za strokovnost in skrbnost odločitve« ter »da kršitev predpisov predstavlja nevestno delo na delovnem mestu«.

Citirana zapisa so člani posebne natečajne komisije razumeli kot grožnjo z uvedbo civilno-pravnih oziroma kazenskih postopkov, v kolikor ugotovijo, da Jušić izpolnjuje vse pogoje. Takšno ravnanje pa po mnenju komisije predstavlja nedovoljen poskus vplivanja na odločanje v postopku izbire kandidata, kar je nedopustno.

Oseba, katere ime je v dokumentu zakrito, in katere pooblaščenec je na komisijo naslovil pismo, je glede na dostopne podatke najverjetneje Boštjan Lindav. Slednji je namreč pred časom napovedal tožbo na upravno sodišče, če bo za generalnega direktorja policije izbran Jušić. O tem naj bi po poročanju Radia Slovenija obvestil tudi natečajno komisijo, kar pa naj bi posamezni člani razumeli kot pritisk na njihovo delo.

Kot je znano, je vodenje policije s polnimi mandatom z 8. septembrom prevzel Senad Jušić. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je z njegovim imenovanjem zelo zadovoljen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije