DESUS PODPIRA INTERPELACIJO, SMC VEČINSKO PROTI

Minister klepetal z Evo Irgl, poslanec SAB pa besen

Za razpravo je predvidenih 18 ur, glasovanje v četrtek sredi dneva.
Fotografija: Minister Simoniti. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Minister Simoniti. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona

Potem ko sta interpelaciji uspešno prestala šolska ministrica Simona Kustec in minister za delo Janez Cigler Kralj, bo danes pred državnim zborom svoje delo zagovarjal minister za kulturo Vasko Simoniti. Predvidena je skoraj 18-urna seja, ki se je končala ob 22. uri, končali pa jo bodo v četrtek. Uspeh interpelacije, ki so jo vložile SD, LMŠ, Levica in SAB, pa je malo verjeten.

image_alt
Norišnica v državnem zboru: zahteval, da iz dvorane odstranijo Nemca


Očitke iz interpelacije je predstavil Matjaž Nemec (SD) ministru, ki ga je moral predsednik državnega zbora Igor Zorčič na začetku opozoriti, naj si nadene masko, ki mu je sicer visela z ušesa. Spomnimo: premier Janez Janša je januarja letos k odstopu pozval direktorja ZD Ljubljana Rudija Dolška, ki je nosil masko pod nosom.



Kulturniki so ostali brez sogovornika, je Simonitiju med drugim očital Nemec. Violeta Tomić (Levica) pa je ministru, ki je v torek praznoval 70. rojstni dan, zaželela, da bi ostal z njimi do konca razprave in da ne bi pobegnil, ko bi se naveličal. Njena izjava se je nanašala na sejo odbora za kulturo decembra lani, ki jo je Simoniti predčasno zapustil.

Minister je obema odgovoril, da se predstavljata, kot da zastopata celotno kulturo, kar pa po njegovem prepričanju ni res. V nadaljevanju razprave je Simoniti Nemcu, ki mu je dejal, da v ameriškem sistemu ne bi preživel, zabrusil: »To je žalitev, podtikanje. Jaz vam povem, če vi ne bi bili politik, vi tukaj ne bi preživeli. Nikoli ne bi preživeli, ker ne znate nič. Nič ne znate. Nič. Vi ne bi tukaj preživeli niti deset minut, če se ne bi financirali iz vaše stranke, ki pa vemo, kako se napaja.« Iz dvorane se je nato oglasil Poslanec SD Marko Koprivc, ki mu je minister odvrnil: »Bom prišel še na vas, Koprivc.«
 

»Vaš oče bi se obračal v grobu«


Od tod naprej je bilo le še bolj vroče. »Kultura ni otok v eni državi, kjer boste zijali, ker so včeraj tisoč ljudi odpustili v Ormožu in Slovenj Gradcu. A boste kaj protestirali levičarji? Nič! Ah, dajte, dajte. Dva transparenta boste prinesli, dajte, no, mir. Naredite kaj, pa ne protestirati. Ponudite kaj. Ne znate ponuditi, to je vaš problem,« je zabrusil poslancem. Dodal je še, da sta njegov predsednik (Janez Janša, op. p.), s katerim da so obsedeni, kot tudi njegova vlada naklonjena kulturi.

»Drznili ste si neizmerne zmerljivke, kakršnih si ni privoščil še noben minister,« se je odzval Nemec in dodal, da bi se ministrov oče (skladatelj Rado Simoniti, op. p.) obračal v grobu. Koprivc pa je bil ogorčen, da je enega izmed članov stranke minister označil z besedami, da je močnejše postave, ko je govoril o čestitki nekdanjega državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Jerneja Štromajerja kristjanom za novo leto, ko je tvitnil citat iz filma: »Vi umazane živali.«

»Oče – sin je relacija, je taka, ki je vi ne poznate verjetno ali pa ste zelo slabo vzgojeni. Vi lahko govorite o tem gospodu, ki je moj oče, kar hočete. Z imenom in s priimkom. Jaz sem ga zelo dobro poznal in vem, kaj bi on rekel o vas,« je odvrnil Simoniti in pozval, da se govori z imeni in s priimki, »sicer bo postalo tako prostaško, da bomo govorili o ženskah, ki so iz kakšnih postelj padale«.


Klepetal z Evo Irgl


Kasneje je glas povzdignil tudi Marko Bandelli, ki je ministru med drugim očital nastajanje osnutka sprememb medijske zakonodaje v naglosti in tajnosti ter spomnil, da o medijski svobodi razpravljajo tudi v Evropskem parlamentu. Ob tem je bil kritičen tudi do finančnega izčrpavanja STA.​ Med govorom pa je Bandelli pripomnil, naj minister pokaže vsaj toliko spoštovanja in posluša razpravo. Očital mu je, da je med njegovim govorom klepetal s kolegico Evo Irgl. Ta je po Bandellijevem govoru ministra sicer pohvalila, da se dobro brani ter da je njegov pisni odziv na interpelacijo izredno dobro argumentiran. Irglova je dejala še, da Simonitija pozna še iz časa prve Janševe vlade. Meni, da ima minister številne dobre lastnosti, med drugim je izredno duhovit.


Interpelacija na 13 straneh


Ministra so morali opomniti, da si je nadel masko. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Ministra so morali opomniti, da si je nadel masko. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Vlagatelji iz štirih opozicijskih strank so očitke ministru Simonitiju strnili v deset točk, na prvo mesto pa postavili »odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida 19«.

image_alt
Bo Janšev minister padel? Tako kažejo številke


Minister je v obširnem odgovoru na interpelacijo, ki obsega več kot 130 strani, vse očitke zavrnil. Na ministrstvu za kulturo pa so že ob napovedi interpelacije v odzivu za STA zapisali, da jim bo ta omogočila, da predstavijo vse dosežke preteklih desetih mesecev, ki jih je zaznamovala pandemija covida 19.

Poslanke in poslanci bodo o interpelaciji ministra danes razpravljali 14 ur, torej od 9. do 23. ure, nadaljevali pa bodo v četrtek, ko je po časovnici sredi dneva predvideno tudi glasovanje.
 

Kako bodo glasovali poslanci Desusa?


Lahko pa se zgodi, da Simoniti ne bo dobil podpore vseh koalicijskih poslancev. V poslanski skupini Desusa ravnanja poslancev ne napovedujejo vnaprej, v primeru Kustečeve in Ciglerja Kralja so glasovali neenotno. Iz stranke upokojencev so sporočili, da interpelacijo podpirajo. »Prepričani smo, da je minister Vasko Simoniti izgubil zaupanje javnosti,  predvsem civilne družbe in medijev,« so zapisali. Poslanec Jurij Lep, ki je sicer napovedal odhod iz poslanske skupine, je v predstavitvi stališča poslanske skupine napovedal, da so se poskusi poseganja v medije ponavljali in da mora minister sprejeti odgovornost. Dodal je, da bo poslanska skupina odločitev o tem, kako bodo glasovali, sprejela po predstavitvi stališč vseh poslanskih skupin.

Iz Desusa izključeni Robert Polnar je ob robu seje potrdil, da ne bo glasoval za interpelacijo.

Ob predstavitvi stališča poslanske skupine SMC je poslanka Mojca Žnidarič napovedala, da bodo glasovali večinsko proti interpelaciji. Branislav Rajić je napovedal, da bo glasoval za interpelacijo.
 

Opomin Jelinčiču


V SNS so proti interpelaciji, a ni nujno, da bodo njihovi poslanci prisotni na glasovanju. Predsednik stranke Zmago Jelinčič je močno udaril po nekulturnih oziroma deviantnih kulturnikih, kot se je izrazil, in spomnil na rušenje Roga: »Tam je bilo več kot 20 organizacij, država jim je plačevala elektriko, vodo, kanalizacijo, ni jim zaračunavala najemnine, še denar jim je nakazovala. Takšnega primera v Evropi ni.« Omenil je kulturnico, ki se je slekla, in dodal: »Ko bi bila vsaj lepa.« Na tem mestu je posredoval predsednik državnega zbora Igor Zorčič in Jelinčiča pozval h kulturi govora. Ministru je Jelinčič na koncu sporočil, da ima vso podporo stranke SNS.

Poslanca narodnih manjših, ki sta bila sicer proti interpelaciji tako Kustečeve kot Ciglerja Kralja, pa bosta o glasovanju ob interpelaciji Simonitija presodila med razpravo oziroma po njej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije