BLAGOSLOV

Na blagoslovu 15.000 motoristov

Duhovnik Janez Rihtaršič je blagoslovil motorje in motoriste, ki so že 21. prišli na Dolenjsko.
Fotografija: Pripeljali so se iz Krškega. FOTOgrafije: Drago Perko
Odpri galerijo
Pripeljali so se iz Krškega. FOTOgrafije: Drago Perko

MIRNA PEČ – Dolenjci imajo nov rekord. »Po zadnjih podatkih se vas je danes tukaj zbralo blizu 15.000,« je bilo slišati včeraj nekaj po 11. uri v središču Mirne Peči, ki je gostila že 21. vseslovenski blagoslov motorjev.
Pripeljali so se iz Krškega. FOTOgrafije: Drago Perko
Pripeljali so se iz Krškega. FOTOgrafije: Drago Perko

Staro in mlado se je od 9. ure zbiralo na tem lepem koncu Dolenjske, ki je toliko dala Sloveniji in svetu: Lojzeta Slaka, Toneta Pavčka, letečega Dolenjca Ludvika Stariča, Antona Pusta in Alojza Kastelica, če omenimo le nekaj imen v zgodovini Mirne Peči in okolice, kamor so se zgrnili dvokolesniki.
 

Župnik je imel motor


Kako se je ta dogodek sploh prijel in tako razmahnil na Dolenjskem, nas je zanimalo. »Janez Šimenc je bil včasih duhovnik v Mirni Peči, potem je odšel v Domžale, zdaj je v Kranjski Gori. Govorilo pa se je, da imamo župnika, ki je navdušen motorist. Temu nisem posvečal pozornosti. Potem sem se enkrat peljal mimo župnišča in videl možaka, kako kleči ob motorju in nekaj šraufa. Menil sem, da je primerno, da se ustavim in se predstavim ter si z župnikom sežem v roke. Hitro sva postala nerazdružljiva prijatelja, na mojo pobudo pa je bil izvoljen za blagajnika Zveze motoklubov Slovenije, kar je še danes. Prav Janez je dal pobudo, da bi se na veliki ponedeljek dobili pri zvonu in bi opravil blagoslov za srečno vožnjo. Nekaj nas je bilo, potem smo naslednje leto povabili sosednji klub iz Trebnjega in šli širše in širše. Kot predsednik ZMKS sem dogodek uvrstil v letni koledar, ki ga izdaja zveza, ob tem pa sem pripomogel še k promociji dogodka. Prijel se je in dobili smo prvi uradni vseslovenski blagoslov motorjev. Temu smo potem dodal še Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter dobili edinstveno prireditev!« je Leopold Pungerčar, alfa in omega snidenja v Mirni Peči, opisal, kako je ta dogodek sploh nastal.

Pred zbrano množico, tudi nekdanji dušni pastir Mirne Peči Janez Šimenc je bil med njimi, je Pungerčar priznal, da si ni niti predstavljal, da se to lahko razvije v tako odmevno prireditev.
Domači župnik Janez Rihtaršič je opravil blagoslov.
Domači župnik Janez Rihtaršič je opravil blagoslov.

Po uvodnem pozdravu mojstra besede Slavka Podboja so dve urezali člani mirnopeških harmonikarjev, zbrane je ogrel še ansambel Glas, ki skrbno ohranja spomin na Slakove viže. Nato je do besede prišel domači župnik Janez Rihtaršič, čez polja je bilo slišati molitev in priprošnje za varno vožnjo v celi sezoni, ki se je včeraj tudi uradno začela.
 

Iz vse Slovenije


»Lepo vreme smo imeli, obiskovalcev je še preveč,« je povedal motorist Ivan Rus, ki se je na prvo konkretno turo pripeljal iz Maribora. Pravi, da je odvisno od človeka, kakšen pomen pripiše blagoslovu. »Zame to pomeni, da me tam zgoraj še nekdo čuva,« pravi Rus, ki je član Beloglavih orlov. Na Dolenjsko so prišli tudi člani MTK Ravne pri Krškem.
Leopold Pungerčar (drugi z leve) s svojo ekipo
Leopold Pungerčar (drugi z leve) s svojo ekipo

»V nedeljo smo se najedli šunke in jajc, zdaj pa smo tu, da damo vse iz sebe. Z nekaj adrenalina, a še vedno po pameti. Z jasno željo, da smo drugo leto spet tu vsi skupaj. Če je tam zgoraj on, naj nas varuje,« je pristavil Dušan Černelič. V sončnem vremenu sta uživala tudi Robi Anžič in njegova boljša polovica, ki sta se tretjič zapored pripeljala iz Šmarja - Sapa. Posebno doživetje pa je bil tokratni blagoslov za Slavka Markoviča in njegovega sina, ki sta prišla s Senovega. Slavko ima 44 let, sin 16, dva meseca pa vozi motor, Slavko je za krmilom že 11 let.


»Sinu sem povedal, da je treba v vožnji uživati, predvsem pa potovati preudarno in počasi,« je Slavko razkril, s kakšnimi nasveti je opremil podmladek. Zbrane je pozdravil tudi domači župan Andrej Kastelic

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije