REŠITVE ZA GOSPODARSTVO

Z. Počivalšek: Prvi paket, da preživijo, drugi paket ukrepov, da znova zaženejo delo (VIDEO)

Kako v časih koronavirusa pomagati gospodarstvu? Govorili so o smernicah za nadaljnje ukrepe.
Fotografija: Gospodarstvo je pred krizo. Kako pomagati? FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Gospodarstvo je pred krizo. Kako pomagati? FOTO: Uroš Hočevar

Ob 17. uri so pri izjavi za medije po sestanku predstavnikov gospodarstva na Brdu pri Kranju sodelovali gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, predstavnica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Nevenka Črešnar Pergar ter vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin: »Vikend se je začel dobro, policija sporoča, da ne zaznavajo kršitev. Vlada je sicer začela pripravo drugega paketa za pomoč v času epidemije. Pripravljenih je pet delovnih skupin za pet sklopov. Skupina za gospodarstvo se je danes že sestala.«

Zdravko Počivalšek je uvodoma povedal, da je bil ukrep pripravljen hitro in s pozornostjo na vse pomembne zadeve. »Delamo to, kar se od nas pričakuje. Delamo hitro in ne prelagamo odgovornosti. Vsi smo na isti ladji, ki jo moramo hitro prepeljati čez čeri. Tukaj ni časa za kreganje, kdo bo držal veslo, kdo bo na krmilu, zdaj je čas za sodelovanje. Vesel sem, da smo že pripravili prvi paket ukrepov, a intervencija države se na tem mestu ne bo zaključila. Delamo naprej.«  

Sestali so se na temo popravkov prvega paketa ukrepov in smernic za nadaljevanje ukrepov, sodelovali pa so tako rekoč vsi predstavniki gospodarstva. Reševali bodo likvidnost Slovenije in slovenskega gospodarstva.
 
Na področju trga dela so izpostavili možnost koriščenja letnega dopusta v več delih, ki ga delavcu dodeli delodajalec. Z vidika kriznega dodatka bi bilo smotrno določiti razlike med delavci, ki so prekomerno obremenjeni in manj obremenjenimi. Eden izmed predlogov je tudi sprememba prvega interventnega zakona: predlagajo, da je delavec 10 delovnih dni na čakanju, predlagajo tudi poenostavljeno prijavljanje dela na domu, na 60 dni podaljšati delovno vizo in olajšati delo sezonskih delavcev.

Na področju financ: hitri likvidnosti krediti po vzoru Avstrije, določitev pravil za odkup zapadlih in nezapadlih terjatev, predlagajo tudi kredite za mala podjetja, odlog plačila davkov in prispevkov.

Zamik plačila DDV, odlog plačila trošarin, posebej je bilo izpostavljeno področje najemnin in plačila elektrike, kjer bi bilo potrebno sofinanciranje.
 
Na področju turizma: predlog vrednotnic je ustrezen, apeli so šli v smeri znižanja zavarovanj, davka na dodano vrednost …

Dodal je, da je bil prvi paket ukrepov sprejet za podjetja in celotno gospodarstvo, da preživijo, drugi paket ukrepov pa bo sprejet, da znova zaženejo delo.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup si želi, da se po koncu krize gospodarstvo čim prej vrne iz zamrznitve in da država pomaga pri likvidnosti. Treba se je zgledovati po Avstriji in Nemčiji. Povedal je tudi, da je od izbruha novega koronavirusa število brezposelnih povišalo za 5.000 na okoli 80.000.
 
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije