LIKALNIK

Kako pravilno uporabljamo likalnik za lase, koliko pogosto in katere so napake, ki se jim moramo izogniti

Ko želite na hitro urejeno pričesko, je likalnik za lase nedvomno najbolj priljubljen in razširjen pripomoček.
Fotografija: FOTO: Artem Ermilov, Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Artem Ermilov, Getty Images

S svojimi značilnostmi omogoča, da z nekaj preprostimi gibi pridobite definirane kodre ali ravne lase, kar velja kot idealen pripomoček za tiste, ki nimajo ročnih spretnosti ali malo časa, ki bi ga posvetili oblikovanju. Kot večina pripomočkov, namenjenih negi las, pa tudi likalnik deluje na lase tako, da izkorišča toploto, vendar lase včasih izpostavi zelo visokim temperaturam, zato njegova redna uporaba neizogibno poškoduje lase. Obstaja vrsta preprostih previdnostnih ukrepov in korakov, ki jih je mogoče izvesti med oblikovanjem tako, da čim bolj zmanjšate škodljive učinke visoke vročine in ohranite močne in zdrave lase. Poglejmo nekaj korakov.

Lase najprej pripravite za oblikovanje z likalnikom

Lase lahko naredimo bolj odporne že v fazi umivanja, na primer z nakupom profesionalnega šampona in balzama oziroma najprimernejših za naš tip las, tako da lase hidrirata in nahranita, ne da bi jih obtežila. Priporočamo tudi zaključno izpiranje s curkom mrzle vode, ki zapre lasno povrhnjico, lasem da dodaten sijaj in zmanjša skodranost, če je ne želite.

Za pripravo las na visoke temperature likalnika je priporočljivo uporabiti izdelek za zaščito pred toploto. Običajno je to sprej, ki ga poškropite po laseh pred ravnanjem, da ustvarite zelo tanek zaščitni film. Ta varuje lase pred vročino plošče in omogoča lažje drsenje ogrevanih plošč po celotni dolžini, saj so ti spreji zasnovani tudi tako, da naredijo lase mehkejše.

Koraki pravilne uporabe likalnika

Najprej je treba poudariti, da likalnik uporabljajte na popolnoma suhih laseh. S stiskanjem mokrih pramenov med vroči plošči nastane prevelik toplotni šok, ki na dolgi rok oslabi in dehidrira lase, dokler ne postanejo suhi, brez sijaja in brez življenja. Če pa želite ravnati mokre lase, so na trgu tudi likalniki, ki jih lahko uporabljate na vlažnih laseh. Ta metoda, če se izvaja pravilno, ne povzroči vidne škode na laseh, vendar strokovnjaki poudarjajo, da prepogosta uporaba likalnika na mokrih laseh sčasoma povzroči očitne poškodbe.

Toda kateri so temeljni koraki, ki jih moramo upoštevati, da pravilno uporabljamo likalnik in hkrati optimiziramo oblikovanje in tako dosežemo želeni rezultat? Oglejmo si jih podrobneje spodaj:

  1. Najprej se postavite pred ogledalo, da boste med oblikovanjem imeli popoln pogled na celotno pričesko.
  2. Nato nadaljujte tako, da lase dobro razčešete in s krtačo ali z glavnikom razvozlate morebitne vozle, da bo prehod likalnika bolj tekoč in nežen
  3. Vklopite likalnik, in če vaš model to omogoča, izberite najprimernejšo temperaturo ter počakajte, da se segreje.
  4. Medtem nadaljujte z razdelitvijo las na pramene, ki jih po možnosti spnete s sponkami. Da bi dosegli popolno gladko površino, prameni ne smejo biti širši od dveh ali treh centimetrov.
  5. Na tej točki med plošči likalnika stisnemo izbrani pramen in potegnemo vzdolž celotne dolžine od vrha do konca pramena, po možnosti likalnik držimo diagonalno.
  6. Nadaljujemo z ravnanjem pramena za pramenom, na urejen način, začenši od tistih na zatilju in se nato postopoma povzpnemo do zgornjega dela glave.
  7. Ko so vsi prameni zglajeni, lahko učinek naredite trajnejši tako, da na konice nanesete malo voska ali lase fiksirate z lakom za lase. Tega lahko napršimo na lase ali pa kar direktno na krtačo, s katero češemo pramene, da dobimo čim bolj naravno obliko.

Napake, ki se jim je treba izogniti

Poleg previdnostnih ukrepov, ki jih je treba upoštevati za optimalno uporabo likalnika za lase, obstaja tudi vrsta napak, ki se jim je treba v celoti izogniti, da ne tvegate nepopravljive poškodbe las med postopkom ravnanja. Tukaj je nekaj najpogostejših:

  1. Likalnik za lase lahko doseže zelo visoke temperature in s površno uporabo tvegate opekline na lasišču, ki je izjemno občutljiv del telesa, zato je priporočljivo, da ga držite nekaj milimetrov stran od korenin. Koža nikoli ne sme čutiti prekomerne toplote.
  2. Z likalnikom je treba na nežen, a odločen način prehajati po celotni dolžini las. Če pramene preveč pritisnete med vroči plošči ali vlečete prepočasi, dejansko tvegate poškodbe las. Priporočamo, da se na isti točki las ne zadržujete več kot pet sekund.
  3. Bistveno je, da ne pretiravate s številom potegov, da ne oslabite in izsušite las. Pri tankih laseh zadostuje en sam poteg z likalnikom po celotnem pramenu, če pa imate goste ali gosto skodrane lase, boste potrebovali vsaj dva potega ali tri.
  4. V idealnem primeru je treba likalnik nanesti na sveže oprane lase. Morebitni ostanki fiksirnih izdelkov, kot so geli, pene in laki za lase, ki so prisotni na umazanih laseh, dejansko ustvarjajo trenje med prehodom plošče, kar preprečuje nemoten pretok in ogroža celoten postopek oblikovanja. To težavo lahko rešite tako, da lase dobro skrtačite ali pa jih pred uporabo likalnika rahlo navlažite in nato posušite s sušilnikom za lase.
  5. Likalnika nikoli ne uporabljajte na laseh, obdelanih s suhim šamponom.
  6. Z likalnikom nikoli ne vlecite po laseh v nasprotni smeri, torej od spodaj navzgor.

Kako pogosto lahko uporabljamo likalnik

Velja, da likalnik za lase, glede na njegov agresiven učinek, uporabljamo zmerno. To še posebej velja za starejše modele, za katere se priporoča uporaba od en- do trikrat na teden. Novejši likalniki za lase so namesto jeklenih plošč prevlečeni s posebnimi materiali, kot je keramika ali turmalin, ki ne škodujejo lasem. Poleg tega novi modeli omogočajo izbiro najprimernejše temperature za vaš tip las, zaradi tega lahko likalnik uporabljate vsakodnevno. V tem primeru pa strokovnjaki priporočajo vzdrževanje temperature, ki nikoli ne preseže 100 °C.

Ohranjajte svoj likalnik v dobrem stanju

Da bi likalnik za lase zdržal čim dlje, ga je treba, ne glede na model, pogosto čistiti. Še tople plošče preprosto obrišite s suho krpo, da odstranite vse ostanke preparatov in tako zagotovite optimalno delovanje likalnika pri nadaljnji uporabi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije