Kako lajšati bolečine ob okužbi z virusom? Strokovnjak odgovarja

Prepričan je, da bomo zdravila proti koronavirusu dobili kmalu.
Fotografija: Znanstveniki hitijo, da bi odkrili zdravilo. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Znanstveniki hitijo, da bi odkrili zdravilo. FOTO: Getty Images/istockphoto

V boju proti novemu koronavirusu znanstveniki bijejo bitko tako z virusom kot tudi s časom, saj hitijo, da bi našli zdravilo oziroma cepivo. V Italijo so zdravniki začeli uporabljati tocilizumab, uspešen v boju zoper pljučnico, ki jo povzroča koronavirus. Farmacevtska družba Roche je potrdila, da trenutno potekajo pogovori za uporabo zdravila tocilizumab v Sloveniji, je pred dnevi poročalo Delo.

O tem, da naj bi proti koronavirusu pomagalo omenjeno zdravilo, ki je sicer namenjeno proti artritisu, ter o tem, ali je vitamin D skrivno orožje proti sars-cov-2, je v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija govoril Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.
 
Preberite tudi:
Znano, kako se imunski sistem odziva na koronavirus
Konopljine kapljice nemočne v boju z virusom
Strokovnjak: Morda bo 14 dni samoizolacije dovolj, nastavljajte se soncu
To so zdravila, ki jih ne smete jemati, če zbolite za koronavirusom 

»Imamo nabor zdravil, za katera lahko rečemo, da olajšajo razvoj bolezni pri koronavirusu v prvi fazi. V drugi fazi, ko virus naredi že tako škodo, da prihaja do vnetja pljuč, ko imamo pljučnico, so ugotovili in ga tudi že uporabljajo v Italiji, biološko zdravilo tocilizumab. Zdravilo se sicer uporablja, je registrirano, da zmanjšuje vnetne procese, ne samo pri artritisu, tudi pri nekaterih stanjih, ko se sprošča veliko vnetnih molekul. Vnetne molekule v našem organizmu se imenujejo citokini, ki lahko zelo poslabšajo stanje. Tocilizumab se veže na eno površinsko molekulo in prepreči na ta način, da bi prišlo do zalitja pljuč. Rezultati so zelo dobri,« je pojasnil Štrukelj.
 
Preberite tudi:
Ko koronavirus napade: »Zalije pljuča in ne morete dihati. Tako ljudje umirajo« (VIDEO)
Prva uradno okužena Slovenca že zdrava

Svetovna zdravstvena organizacije je predlagala okuženim, naj brez posvetovanja z zdravnikom ne jemljejo ibuprofena. To je zelo dobro protibolečinsko in protivnetno sredstvo, vendar pa kažejo najnovejše študije, da povečuje en encim v našem telesu. To je tisti encim, na katerega se 'prime' koronavirus. Več ko je tega encima, lažje virus prodira, je pojasnil Štrukelj. »Nimamo še 100-odstotnega dokaza, a svetujemo, da če imate bolečine, povečano temperaturo, če vas boli glava, kar je značilno za okužbo s koronavirusom, svetujemo paracetamol, še posebej v kombinaciji s kodeinom. Izogibamo se ibuprofenu in povečujemo uporabo paracetamola.«

Nekateri priporočajo jemanje vitamina D, ki pa po besedah Štruklja absolutno ne zdravi, vendar pa delno koristi, saj je poleg vitamina C eden pomembnejših za krepitev imunskega sistema. Štrukelj je izrazil prepričanje, da bodo zdravila proti koronavirusu kmalu zunaj, morda že v nekaj mesecih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije