Prva uradno okužena Slovenca že zdrava

Oglasila sta se Korošca, ki sta bila na križarki Diamond Princess. V Domu Lipa Štore 13 zaposlenih na testiranju za novi koronavirus.
Fotografija: Potnike so evakuirali s križarke pod strogimi varnostnimi pogoji. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Potnike so evakuirali s križarke pod strogimi varnostnimi pogoji. FOTO: REUTERS

Potem ko se v državi še naprej vrstijo pozivi ljudem, naj strogo upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe z novim koronavirusom in je družabno življenje povsem zamrlo, sta se v javnosti prvič oglasila Slovenca, doma s Koroškega, prva naša državljana, pri katerih so uradno potrdili okužbo s tem virusom.

Korošca sta bila v karanteni na ladji. FOTO: Reuters
Korošca sta bila v karanteni na ladji. FOTO: Reuters
To ju je doletelo na križarki Diamond Princess, ko so jo zadržali ob obali Japonske in vsem potnikom in članom posadke zaukazali strogo karanteno. Zdaj ko sama vidita, da nekateri ljudje bolezni in možnosti okužbe še vedno ne jemljejo dovolj resno, sta se odločila prekiniti molk in prek Mestne občine Slovenj Gradec širši javnosti poslala ganljivo sporočilo. Kajti komu, če ne njima, ki sta po okužbi popolnoma ozdravela, gre bolj verjeti, kako zelo nujno je upoštevati vsa priporočila stroke za samoizolacijo, da se okužbe ne prenesejo na svojce in vse druge, s katerimi smo v stiku.

Tudi v Domu Lipa Štore je ena od zaposlenih, doma iz Šmarja, okužena s koronavirusom. FOTO: Arhiv Dom Lipa
Tudi v Domu Lipa Štore je ena od zaposlenih, doma iz Šmarja, okužena s koronavirusom. FOTO: Arhiv Dom Lipa
»Ob vseh sicer lepih doživljajih na Daljnem vzhodu nas je ob zaključku križarjenja doletela neprijetna 14-dnevna stroga karantena na ladji, za kar so se oblasti odločile, ker je bilo na njej nekaj potnikov okuženih s koronavirusom. Vsi v kabinah smo prejeli termometre za merjenje telesne temperature ter napotke, da smo pozorni na morebitne spremembe, predvsem kašelj, povišano temperaturo, kihanje in oteženo dihanje. Po par dneh karantene so se pri nama pojavili blagi simptomi prehlada, ki sva jih sprva pripisovala 24-urnemu bivanju v klimatizirani ladijski kabini, ki ni imela drugega prezračevanja.

Pri odvzemu brisa pa je bila ugotovljena prisotnost virusa. Ker sva se okužila, so naju premestili na infekcijsko kliniko, tam pa so naju zadržali tako dolgo, dokler dva zaporedna brisa nista bila negativna,« sta začetek svoje kalvarije opisala Korošca. Dodala sta, da sta na srečo, v primerjavi z mnogimi drugimi okuženimi na ladji, ki so imeli težjo obliko, staknila le lažjo obliko okužbe.


»A v času, ko opazuješ soljudi, ki zaradi bolezni trpijo, nekateri celo umrejo, spoznaš, kako pomembni in ključni so pravočasni ukrepi, na katere nas vsak dan opozarjajo pristojne državne in občinske službe. Zato, drage Korošice in Korošci in vsi drugi, ne bodite lahkomiselni. Življenje je dragocen dar, in četudi boste sami prestali okužbo brez posledic, morda vaših bližnjih ne bo več, ker bo bolezen zanje usodna. Zato bodite odgovorni do sebe in drugih, ne družite se in se izogibajte stikom, skrbite za higieno in razkuževanje ter zdržite samoizolacijo. Če pa že morate v službo, se dobro zaščitite. Drživa pesti, da se okužba ne razširi in da bomo epidemijo s skupnimi napori zajezili in končali. Vso srečo in ostanite doma,« sta sklenila Korošca.
 

Okužba tudi v Domu Lipa Štore


Potem ko je občina Šmarje pri Jelšah postala pravo žarišče izbruha koronavirusa na Kozjanskem, je predvčerajšnjim završalo tudi v domu za starejše Lipa v Štorah, kjer je zaposlena zdravstvena delavka, doma iz Šmarja, ki je bila na testu za koronavirus pozitivna. Da je zaposlena res doma iz Šmarja in da dela pri njih, je potrdila direktorica doma Marinka Hrnčič. Dodala je, da jih je delavka o tem takoj obvestila in v samoizolaciji počakala na izid testiranja.

»Mi smo vse zaposlene, ki so bili v neposrednem stiku z njo, takoj napotili na testiranje. Osem je takšnih, ki so bili z njo v neposrednem stiku, še pet pa v posrednem,« je dejala Hrnčičeva. Že včeraj zjutraj je sporočila: »Pri vseh trinajstih zaposlenih je bil test negativen,« je povedala Hrnčičeva. Eden od zaposlenih nam je povedal, da je sodelavka kihala, kašljala in smrkala, težko pa je oceniti, s koliko varovanci je morebiti prav tako bila v stiku. V domu je tačas nastanjenih 215 varovancev. »Toliko jih tudi lahko imamo v skladu s koncesijsko pogodbo in vsemi dovoljenji za delo,« nam še pove Hrnčičeva. Ne drži, da bi bili v domu tačas brez zdravnika oziroma zdravnice. Res pa so imeli težave, ker prisotnosti zdravnice ni mogel več zagotavljati celjski zdravstveni dom.


»Zato je občina objavila svoj razpis za koncesijo, nanj so se prijavili trije zdravniki, med njimi smo kot najugodnejšo izbrali zdravnico, ki je pozneje res zavrnila podpis pogodbe,« je potrdil štorski župan Miran Jurkošek. »A zdravnica, ki je bila izbrana, zdaj dela pri nas in smo to težavo rešili,« zagotavlja Hrnčičeva in dodaja, da morajo denar zanjo zagotoviti sami. »Kapacitete imamo in vsa dovoljenja, res pa ne za vsa, tudi koncesijska mesta,« priznava Hrnčičeva, ki je ponosna na to, da so med njihovimi varovanci taki, ki so že stari krepko čez sto let ali blizu temu jubileju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije