GRADIŠKO JEZERO

Jezero varuje pred hudournimi vodami

Gradiško jezero z okolico je idealno za aktivno preživljanje prostega časa; tamkajšnje turistično društvo organizira vrsto prireditev v okolici.
Fotografija: Panorama Gradiškega jezera Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
Panorama Gradiškega jezera Fotografije: Primož Hieng

Streljaj od občinskega središča v Lukovici je umetno Gradiško jezero, ki so ga zgradili kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica in ki varuje avtocesto Ljubljana–Maribor pred hudournimi vodami.


Okoli jezera je speljana 4200 metrov dolga urejena makadamska pot, ki je zaradi prepovedi splošnega motornega prometa idealno sprehajališče, ob jezeru pa se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki poteka čez vrhove okoliških hribov in je v celoti dolga 60 km. Poleg sprehajalcev pridejo na svoj račun ribiči, saj je na jugozahodnem koncu jezera drstišče rib, prisvojili pa so si ga tudi že labodi in race. Biotska raznovrstnost območja in oddaljenost od urbanih središč dajeta možnost kakovostne izrabe prostega časa z rekreativnimi in športnimi dejavnostmi v naravnem okolju, ki se lahko dopolnjujejo s preostalo turistično ponudbo širše okolice.

Jezero z jugovzhodne smeri
Jezero z jugovzhodne smeri

Poleg krožne ceste je v okolici jezera še nekaj poti in točk, vrednih ogleda. Zanimiva je bližnja vas Gradišče s poznogotsko cerkvijo sv. Marjete iz 16. stoletja z ločenim zvonikom, kjer so pred leti odkrili poznogotske freske. Na vrhu hriba severozahodno od cerkve sv. Marjete so našli dokaze, da je tu stalo prazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj, ki se razprostira pod cerkvijo, dobil svoje ime. Arheologi so pri raziskavah terena izkopali predmete halštatske in latenske dobe ter rimskega obdobja. Jugovzhodno od jezera so ostanki ruševin gradu Rožek.

Pod cerkvijo je vas Gradišče.
Pod cerkvijo je vas Gradišče.

Dve legendi pripovedujeta, da je na tem območju pod današnjim naseljem Gradišče nekoč že bilo jezero, obe pa omenjata tudi gradiški grad in grad Rožek. Po prvi je v jezeru živel zmaj, ki bi mu morali žrtvovati graščakovo hčer, a ga je prej ubil berač in bil za to bogato nagrajen. Druga legenda pa pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Pozneje so morali tlačani na zahtevo graščaka z gradu Rožek prekopati jez pri Kurniku proti Trnjavi. Voda je odtekla v Radomljo, na kraju, kjer je bilo prej jezero, pa so nastali pašniki.

Cerkev sv. Marjete z ločenim zvonikom
Cerkev sv. Marjete z ločenim zvonikom

V Gradišču pri Lukovici deluje domače turistično društvo, ki je s številnimi dogodki in srečanji bistveno pripomoglo k širši prepoznavnosti vasi. Vsako leto organizira tradicionalni Tek okoli jezera, nedolgo tega so pripravili kresno noč na jezeru in pohodno akcijo 24 ur hoje okoli Gradiškega jezera. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije