MENJAVA GENERALNEGA DIREKTORJA

Janševa vlada ga je ustoličila, ga bo Golobova zdaj odnesla?

Zdi se, da bo statistični urad znova dobil novega generalnega direktorja. Na to mesto je bil Tomaž Smrekar imenovan v času vlade Janeza Janše.
Fotografija: Robert Golob in Janez Janša. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Robert Golob in Janez Janša. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Vlada Janeza Janše je leta 2020 zamenjala generalnega direktorja Statističnega urada Republike Slovenije Bojana Nastava, kar je javnost v tistem času presenetilo. Zaradi tega koraka je pojasnila zahtevala tudi Evropska komisija.

Takratni predsednik vlade Janša je pojasnil, da se je to zgodilo zaradi premajhne odzivnosti pri zagotavljanju podatkov takratni Lahovnikovi posvetovalni skupini (v času koronakrize). Na Nastavovo mesto so imenovali Tomaža Smrekarja.

Tomaž Smrekar, SURS. FOTO: Črt Piksi
Tomaž Smrekar, SURS. FOTO: Črt Piksi

Smrekar še danes vodi statistični urad, a se zdi, da so tudi njemu dnevi na tej funkciji šteti (v zadnjih dneh beremo o menjavah na RTV Slovenija). Vlada Roberta Goloba je namreč po seji sporočila: 

»Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da generalnega direktorja Statističnega urada RS seznani o očitanih kršitvah in možnih razlogih za razrešitev, ter ga pozvala, da se do njih opredeli.«

V skladu z 10. členom zakona o državni statistiki lahko vlada direktorja urada razreši, če ugotovi, da je zaradi neustreznih organizacijskih rešitev prišlo do večjih motenj pri delu omenjenega urada.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije