RDEČI SEZNAM

Hrvaška ob polnoči na rdeči seznam, rok za vrnitev do ponedeljka

Vlada je medtem Grčijo umaknila z zelenega seznama, grozi ji uvrstitev na rdečega.
Fotografija: Minister Hojs računa da se bo stanje epidemije v naslednjih 14 dneh tudi na Hrvaškem izboljšalo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Minister Hojs računa da se bo stanje epidemije v naslednjih 14 dneh tudi na Hrvaškem izboljšalo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je na popoldanski seji Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav, kar pomeni 14-dnevno karanteno ob vrnitvi.

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, bodo slovenski državljani imeli čas za vrnitev še v ponedeljek. Lastniki nepremičnin in plovil pa bodo imeli dva dni oziroma 48 ur, da na Hrvaškem uredijo vse potrebno. 



Slovenci, ki še dopustujejo na Hrvaškem, bodo imeli do vključno ponedeljka čas za vrnitev v domovino, preden bo uvedena karantena, je v izjavi novinarjem po današnji seji vlade napovedal vladni govorec za covid 19. »Časa je dovolj, da lahko ljudje pravočasno pridejo domov. Ne želimo, da bi bili v stiski,« je dejal.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je pojasnil; »Računamo, da bodo različni ukrepi pripomogli k temu, da se bo stanje epidemije v naslednjih 14 dneh tudi na Hrvaškem izboljšalo. Vlada bo spremljala zadeve in glede na situacijo Hrvaško ponovno umestila na rumeni seznam.« To po njegovih besedah, da bodo lahko tisti, ki načrtujejo svoj dopuste sredi septembra, odšli na Hrvaško brez tveganja za karanteno ob vrnitvi.

48-urno okno tudi za lastnike nepremičnin in plovil


Vlada je na današnji seji med drugim odločala o uvrstitvi sosednje Hrvaške med t. i. rdeče države zaradi skokovitega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom.


Kot je Kacin pojasnil, bo odlok o prehajanju meje s Hrvaško še danes objavljen v uradnem listu, vlada pa je poskrbela za prehajanje meje dnevnih migrantov, šolarjev, zaradi zdravstvenih potreb in drugih okoliščin.

Dodatno možnost so po Kacinovih besedah predvideli tudi za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem. Ti bodo imeli na voljo 48-urno okno, v katerem bodo lahko uredili vse v zvezi s svojo lastnino. »Da se odpravimo, stvari počistimo, zapremo, potegnemo plovila na kopno,« je še dodal Kacin.


Število okuženih v zadnjih dneh sicer skokovito narašča tudi v evropskih državah, kot sta Italija in Francija. A po ministrovih pojasnilih to niso države, od koder bi Slovenija beležila vnos okužb z novim koronavirusom, zato v tem trenutku ni tako pomembno, kaj se dogaja tam.
 

Vlada Grčijo umaknila z zelenega seznama, grozi ji uvrstitev na rdečega


Nasprotno pa velja za Grčijo, kjer že dopustuje precej Slovencev in je letos postala bolj varna alternativa Hrvaški. Ker število novih primerov okužb z novim koronavirusom narašča tudi v tej državi, jo je Slovenija uvrstila med rumene države. »To je opozorilo, da bi tudi Grčija v prihodnjih dveh tednih lahko prišla na rdeči seznam, kar bi lahko predstavljajo težavo za Slovence,« je opomnil minister.

Nespremenjen pa po njegovih besedah ostaja režim za Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Glede na trenutne epidemiološke podatke v Sloveniji pa se vlada ni odločila za spremembe v odloku o prepovedi zbiranja, tako za vse dogodke in prireditve pri nas ostaja pravilo 50 oziroma 500 udeležencev.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije