VREMENSKA UJMA

Prihaja huda ura: Arso izdal izredno opozorilo

Reke in hudourniki lahko ponekod poplavljajo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: C1a1p1c1o1m1 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: C1a1p1c1o1m1 Getty Images/istockphoto

Agencija RS za okolje (Arso) je ob 18. uri izdala novo izredno opozorilo in stopnjo vremenske ogroženosti za severovzhodno Slovenijo povišala na rdečo.

»Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za meteorološke in oceanografske napovedi, bodo v petek zvečer in ponoči še nevihte, nekatere bodo spremljali močnejši in krajevno dolgotrajnejši nalivi in sunki vetra. Od sredine noči do jutra bodo zaradi bližine manjšega ciklonskega območja možne obilne padavine v vzhodni Sloveniji na območju med Posavjem in Goričkim. Količina padavin bo odvisna od lege ciklona, ta pa še ni povsem natančno določljiva. V najslabšem primeru utegne na omenjenem območju v 12 urah (od 23.00 do 11.00) pasti od 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter,« so zapisali. 

Kje je trenutno najhuje, prikazuje spodnja animacija.

Burno je bilo že v noči na petek


Marsikje je bila že noč na petek vremensko precej burna – gasilci so imeli polne roke dela s črpanjem vode (samo na območju občine Kranj je zalilo 40 objektov) in odstranjevanjem podrtih dreves.



Prižgan je oranžni alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. FOTO: Arso
Prižgan je oranžni alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. FOTO: Arso
V noči na petek in v petek zjutraj sta nas že prešla dva nevihtna sistema, tretji pa je že nastal nad severno Italijo in bo sredi dneva od zahoda zajel naše kraje. Po dopoldanski delno zjasnitvi bodo od sredine dneva spet pogoste plohe in nevihte. Nastajala bodo tudi krajevna neurja z močnimi in dolgotrajnimi nalivi ter spremljajočimi močnejšimi sunki vetra, predvsem na vzhodu pa ni izključen pojav toče. Zaradi močnih in dolgotrajnih nalivov ter sunkov vetra je Arso prižgal oranžni alarm za vso državo.


Za soboto je za severovzhod Slovenije zaradi nevarnosti poplav prižgan oranžni alarm. FOTO: Arso
Za soboto je za severovzhod Slovenije zaradi nevarnosti poplav prižgan oranžni alarm. FOTO: Arso
V južni in vzhodni Sloveniji bo do sobote dopoldne lahko krajevno padlo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Ob tem so danes ponoči in v soboto možne poplave rek zlasti v severovzhodni Sloveniji, predvidoma v Pomurju, Podravju, Posotelju in Posavju. Reke lahko poplavijo tudi na območjih zunaj pogostih poplav, zlasti na ravninskih predelih pa bo možno zastajanje vode. Ob krajevnih nevihtah lahko v petek in v soboto v več delih države močneje narastejo in se razlijejo tudi manjši vodotoki in hudourniki.

Iznad Italije se nam že približuje tretja vremenska fronta. FOTO: Zakaz86, Getty Images/istockphoto
Iznad Italije se nam že približuje tretja vremenska fronta. FOTO: Zakaz86, Getty Images/istockphoto


Ob morju bo ob prehodu nevihtnega sistema sredi dneva znova možna tramontana s sunki do okoli 80 kilometrov na uro. Sredi dneva bo morje močneje vzvalovano.

V nedeljo še kakšna nevihta, naslednji teden do 30 stopinj

V soboto se bo vremensko dogajanje postopno umirjalo, najprej na zahodu, kjer bo že dopoldne delno jasno in suho vreme. Drugod bo še oblačno, v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Popoldne se bo delno zjasnilo. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Nedelja bo sončna, predvsem v gorskem svetu lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna nevihta.

Na začetku prihodnjega tedna bo prevladovalo sončno vreme s popoldanskimi temperaturami okoli 30 stopinj, vročina se bo nekoliko stopnjevala. Možnost vročinskih neviht bo dokaj majhna. V četrtek se nakazuje ohladitev s padavinami, ob koncu tedna bo predvidoma suho s temperaturami med 25 in 30 stopinj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije