DOBRODELNOST

Gasilci malim bolnikom plačali terapije (FOTO)

Za Pomurko/Pomurca lanskega leta so izbrali gasilce iz Šalovcev, ki so dobrodelni in hkrati ekološki.
Fotografija: Številnim omogočajo boljše okrevanje. Foto: GZ Šalovci, arhiv
Odpri galerijo
Številnim omogočajo boljše okrevanje. Foto: GZ Šalovci, arhiv

Ko je regijski Radio Murski val razglasil rezultate 31. izbire Pomurke/Pomurca leta, se je še enkrat potrdilo, kako priljubljeni so gasilke in gasilci tudi na skrajnem severovzhodu države. Za leto 2021 so namreč poslušalke in poslušalci namenili največ glasov Gasilski zvezi Šalovci, ki je celotno lansko leto izvajala akcijo zbiranja pločevink in plastičnih zamaškov za terapije otrok, ki imajo zaostanek v razvoju.

Vreče s pločevinkami se hitro polnijo. Foto: GZ Šalovci
Vreče s pločevinkami se hitro polnijo. Foto: GZ Šalovci
Aktivirali so vsa štiri društva (PGD Čepinci, Dolenci, Markovci, Šalovci) v tej majhni gorički občini ter s pomočjo prizadevnih gasilcev in domačinov z odpadnimi pločevinkami zbrali več kot 3600 evrov ter jih predali staršem bolnih otrok. Akcija je že prerasla meje občine, saj pločevinke in zamaške zdaj zbirajo po celotnem Pomurju.

Za sodelovanje so se odločili v začetku lanskega leta, ko je predsednik komisije za mladino pri GZ Šalovci Klement Časar zasledil objavo PGD Podčetrtek, ki je organiziralo zbiranje pločevink za terapije deklice Lane iz Poljčan. Punčka ima celostni zaostanek v razvoju in potrebuje terapije, a jih morajo starši plačati sami, saj jih zdravstveno zavarovanje ne krije. »Ko se med vožnjo ozrete v obcestne jarke, je v njih mogoče najti smeti vseh vrst, največ pa pločevink. Zato smo se odločili pomagati otrokom in hkrati narediti konec odpadkom v naravi,« je Klement predlagal kolegom gasilcem. Predsednik zveze Uroš Gašpar in preostali so ga podprli in aktivirali vsa gasilska društva v občini, k sodelovanju so pozvali tudi krajane. Določili so zbirna mesta, kjer so lahko vaščani odlagali pločevinke in ločeno zamaške.

Vodstvo GZ Šalovci: Jožef Šömenek, Klement Časar, Tomaž Svetec in Uroš Gašpar FOTO: Oste Bakal
Vodstvo GZ Šalovci: Jožef Šömenek, Klement Časar, Tomaž Svetec in Uroš Gašpar FOTO: Oste Bakal
V prvi akciji so zbrali okoli pol tone pločevink ter jih odpeljali na zbirno mesto v Makole. Izvedli so več akcij. Zanimanje za pomoč bolnim otrokom je hitro prestopilo meje občine, klicali so jih ljudje s celotnega območja Pomurja, zato so akcijo nadaljevali.

Hvaležni svojim družinam

Ker so se zbirna mesta hitro polnila, so dogovor o odkupu pločevink dosegli s podjetjem Dinos Murska Sobota, ki jim je odkup zagotavljalo po višji ceni, saj so jim predstavili namen akcije. Koordinacijo je prevzel Klement Časar, logistični del pa Jožef Šömenek, poveljnik GZ Šalovci. Družine z bolnimi otroki, ki so jim že predali denar, so zasledili na spletu, zatem pa so se še osebno prepričali, ali zgodbe držijo.

Želijo namreč, da gre denar v prave roke. Poleg Lane iz Poljčan so obdarili še Lucijo Ilono Varga iz Dobrovnika, ki ima redko gensko mutacijo, je hudo slabovidna ter gibalno in govorno ovirana, Evo iz Okoslavcev, ki ima cerebralno paralizo in zato težave pri hoji, ter Luko iz Gornjega Lakoša, ki se je rodil s prirojeno boleznijo sklepov, ima pa tudi težave z dihanjem, prehranjevanjem in srcem.

»Ljudje nam pomagajo. Vsi se zavedamo, da je najlepše, če lahko komu pomagamo. Naša akcija veliko pomeni otrokom. Zdaj ko smo razglašeni za Pomurko/Pomurca leta, bo zagotovo prišla še katera pločevinka več za dobro otrok,« pravita predsednik GŠ Šalovci Uroš Gašpar in Časar, hvaležna vsem sodelujočim, hkrati pa pozivata k nadaljnjemu sodelovanju. »Predvsem bi povabil tiste, ki še ne sodelujejo.

Vsak zamašek in vsaka pločevinka štejeta,« pove Gašpar, Časar pa dodaja, da se »akcija nemoteno nadaljuje na zbirnih mestih v Dolencih, Markovcih, Čepincih in Domanjševcih, mogoče se je dogovoriti celo za osebni prevzem. Res je sicer, da smo tudi gasilci zaposleni, a moramo v popoldanskem času in čez vikend delati nekoliko več, pri čemer trpijo naše družine, a smo jim hvaležni za potrpežljivost in razumevanje.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije