Gasilcem za vrat poslali gradbenega inšpektorja

V Dolnjih Praprečah raste nov gasilski dom, zima je mila, gradnja napreduje PGD Šentlovrenc se zahvaljuje vsem, ki jih podpirajo, šteje vsaka smreka.
Fotografija: Zdajšnji dom je postal premajhen.
Odpri galerijo
Zdajšnji dom je postal premajhen.

Ko gre kaj narobe, so tu gasilci. Še več: ni redek primer, da gasilci pomagajo sosedom, medtem ko jim doma zaliva hišo. Gasilec si ali pa nisi. Taki fantje in dekleta so tudi v Šentlovrencu na Dolenjskem, kjer društvo obstaja od leta 1935, dobrih 60 let so imeli gasilski dom, ki pa je v zadnjem času klical po prenovi.
Ponosni, ker gasilski dom že raste. FOTOGRAFIJE: Drago Perko
Ponosni, ker gasilski dom že raste. FOTOGRAFIJE: Drago Perko

»Imamo dve vozili. Na centimeter natančno ju parkiramo,« pove poveljnik društva Anže Razdrh, ko se vidimo v prostorih doma, za mizo sta še predsednik društva Franc Lavriha in Blaž Ovnik iz gradbenega odbora. Zdaj je že jasno: odločili so se za novogradnjo, ki lepo raste, to je bilo še kako očitno ob našem obisku.
Dobili bodo funkcionalen dom.
Dobili bodo funkcionalen dom.

Leta 2017 so z lastnimi sredstvi kupili 2000 kvadratnih metrov veliko parcelo, pred dobrim letom in pol pa začeli prve korake za nov dom. Jeseni 2018 so formirali gradbeni odbor, ki šteje osem ljudi, začeli so zbirati ponudbe za projektantska dela, lani pa podpisali pogodbo z eno od lokalnih arhitektk. »Znotraj gradbenega odbora je bila formirana skupina, ki je sodelovala pri idejni zasnovi projekta. Dejansko je to, kar danes vidimo, plod naše domišljije. Arhitektka in projektant sta to le dala na papir,« pojasni Ovnik.


Julija lani so vložili vlogo za gradbeno dovoljenje, vmes pa začeli iskati izvajalca gradbenih del. Povsem brez težav ni šlo, soseda z druge strani ceste ni dala soglasja za vodo in elektriko, ki bi ju gasilci potrebovali, za nameček pa je bilo ugotovljeno, da parcela leži na območju, kjer so mogoče arheološke najdbe. A je bilo na srečo hitro jasno, da ni izkopanin, zato so se dela jeseni začela. Novembra je bila narejena temeljna plošča, zida in gradi se še danes, čeprav smo globoko v koledarski zimi. »Vreme nam je precej naklonjeno, del sploh nismo še ustavili, zelo blizu smo že strehi,« ponosno povedo sogovorniki. Pri čemer si prizadevajo, da so v dela in gradnjo vključeni domači lokalni mojstri in podjetja.
 

V treh letih na svoje


Ne skrivajo navdušenja, ker čutijo podporo pri gradnji. Ljudje jih imajo radi, gasilcem radi pomagajo, pa naj bo s prispevki, dobro besedo ali materialno. Tu Ovnik spomni na močno podporo dveh domačih podjetij, Cementni izdelki Gorec, d.o.o., in Alva, gradbeništvo, montaža, inženiring.


»Za vsako smreko, ki jo dobimo, smo hvaležni, saj smo bližje našemu novemu domu,« nadaljujejo ter poudarijo, da so hvaležni za podporo Gasilski zvezi Trebnje in županu Alojziju Kastelicu, ki ima, podčrtajo, kot vodja gasilske obrambe v občini velik posluh za gasilce. Zaradi vse te podpore jih ni strah, da se do leta 2023 ne bi preselili v nove prostore. Stari, obstoječi dom so že prodali, s pomočjo donacij, podpornikov in sistemskega financiranja želijo v treh letih v novo stavbo in na svoje. »Če bo treba, bomo pa tudi sami odprli denarnice in pomagali,« je jasen Ovnik. Sogovorniki pravijo, da bi pri takih projektih, ki so v dobro skupnosti in ljudi, svoje lahko naredila tudi država. Pa tega ne stori!


»Ob taki gradnji bi bili gasilci lahko oproščeni taks,« navrže Ovnik, izvemo pa, da so jim že tretji dan gradbenih del poslali inšpektorja, ki je preverjal, ali kdo dela na črno ... Ob tem vsi kar pozabimo, da gasilci sredi noči, sredi služb, ob pozivu vse spustijo iz rok in celo le v spodnjih hlačah priletijo v gasilski dom in odhitijo na pomoč. Tudi in predvsem zato si zaslužijo podporo! Pa naj dom v Dolnjih Praprečah, streljaj iz Šentlovrenca, hitro zraste. Na pomoč! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije