KO HOBI POSTANE SLUŽBA

FOTO: Nika gre z unikatnim nakitom v svet

Kako se je nakit mlade ustvarjalke iz Slovenskih goric Nike Hauptman znašel na naslovnici francoske revije.
Fotografija: Veseli jo tudi sodelovanje z revijami. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Veseli jo tudi sodelovanje z revijami. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV

Predstavnice nežnejšega spola po Sloveniji in v zadnjem času tudi zunaj meja Niko Hauptman iz Slovenskih goric bolj poznajo po njeni blagovni znamki Nika nakit. Mir in navdih za delo išče v družinski hiši na čudoviti jasi v Trnovski vasi ob regionalni cesti med Lenartom in Ptujem, kjer tudi oblikuje svoj nakit. Lani so jo opazili v tujini, ko je za francosko revijo Polymere & CO (specializirana revija o tehnikah izdelave nakita iz polimerne mase) pripravila prispevek o izdelavi ogrlice s tulipani, njen izdelek pa je krasil tudi naslovnico revije.

»Korale, pesek, sonce, morje in naravne barve so vtisnjeni v moje zadnje izdelke,« pove Nika, ki je razigrane narave, ima pozitiven pogled na življenje in ljubi naravo. Prve ogrlice je izdelala že v gimnazijskih letih. Nakit so hitro opazile sošolke, ki so želele popestriti svojo podobo, ter Nikina mama, sicer njena glavna spodbuda, vir idej pa tudi objektivni kritik.

Sošolke kot prve stranke

Diplomirana biologinja in pedagoginja se je pred tremi leti iz Lenarta v Slovenskih goricah z družino preselila v Trnovsko vas.
Veseli jo tudi sodelovanje z revijami. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Veseli jo tudi sodelovanje z revijami. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
»Pred sedmimi leti je moja ljubezen do oblikovanja polimerne mase, moj najljubši hobi, prerasla v službo. Veselim se vsakega ponedeljka, ko vstopim v delavnico. Nad polimerno glino sem se navdušila že v osnovni šoli. S tem čudovitim materialom za oblikovanje me je spoznala prav moja mama, ki je učiteljica razrednega pouka in je vodila tudi krožek za ročne spretnosti. Najprej je bilo vse skupaj hobi, potem so nakit opazile tudi sošolke v srednji šoli in na fakulteti, ki sem jim prodala kakšen kos.«


Začela je obiskovati sejme, nekaj nakita so ji v prodajo sprejele trgovine, tako da se je počasi začel njen krog kupcev širiti. Ves čas se je izobraževala, spoznavala nove tehnike obdelave materiala in obiskovala delavnice priznanih ustvarjalk. Rada preizkuša nove tehnike, kombinira materiale, veliko pripomočkov si izdela kar sama. »Navdih najdem v naravi, na potovanjih. Zadnja leta sem še posebno pozorna na kakovost in dovršenost materiala in izdelave. Potrudim se, da naredim tak izdelek, ki bi ga z veseljem kupila tudi sama,« pravi Nika.

Sodelovanje z revijami

Njen dan poteka po ustaljenih tirnicah. Zjutraj odpelje otroka v vrtec, nato gre v delavnico. Kakšni izdelki bodo ta dan nastali, je najbolj odvisno od navdiha, energije in seveda naročil strank, kajti veliko jih naroči izdelek v določeni barvi, ki bo v skladu z njihovimi željami. »Do 15. ure poskušam narediti nove izdelke, fotografirati že obstoječe, objaviti nov izdelek na facebooku ter pripraviti naročene izdelke za oddajo na pošto. Potem grem po otroka v vrtec in popoldne je v glavnem posvečeno njima.«
Ponosna je na vabila za sodelovanje z različnimi revijami. Za revijo Unikat, iz katere se je v svojih začetkih največ naučila, je pripravila tudi nekaj člankov, kjer je opisala postopke izdelave določenih kosov. »Lani me je poklicala urednica znane francoske
Zjutraj odpelje otroka v vrtec, nato gre v delavnico.
Zjutraj odpelje otroka v vrtec, nato gre v delavnico.
revije Polymere & CO, za katero sem pripravila članek o izdelavi ogrlice s tulipani, in bila sem presrečna, ko so se odločili, da bo prav moja ogrlica na naslovnici. Pred kratkim pa sem dobila povabilo k sodelovanju s še dvema revijama o polimerni masi PolymerWeek in Passion for Polymer. Na to sem zelo ponosna, saj je na tem področju ogromno dobrih ustvarjalk,« pove Nika, ki občasno vodi delavnice.


Večino nakita proda prek spletne prodaje na facebooku in v svoji spletni trgovini. Ima stalne stranke, ki ji zaupajo, kar jo veseli, saj je to dokaz, da so izdelki kakovostni. Sejmov se zdaj ne udeležuje več, saj želi družina vikende preživljati skupaj. »Lahko se pohvalim, da se moji izdelki prodajajo tudi v New Yorku in po nekaterih evropskih državah, pravkar pa se dogovarjam za sodelovanje z Avstrijci,« ob koncu še pove Nika Hauptman.
Nad polimerno glino se je navdušila že v osnovni šoli.
Nad polimerno glino se je navdušila že v osnovni šoli.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije