RIBIČIJA

FOTO: Največja je prijela Gorenjcu

V Piranu najbolj množična pa tudi najbolj družabna športna ribičija.
Fotografija: Ustanovitelji RD Oradela Denis Loboda, Ferdo Golob in Milorad Škrokov so ob torti nazdravili 25-letnici društva. FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič
Odpri galerijo
Ustanovitelji RD Oradela Denis Loboda, Ferdo Golob in Milorad Škrokov so ob torti nazdravili 25-letnici društva. FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič

Naše najbolj šarmantno mediteransko mestece že od nekdaj velja za mesto ribičev. Ne gre samo za poklicne ribiče, teh je žal zadnja desetletja vedno manj. Glede ulova, predvsem pa tega, kje lahko lovijo, jim ni več tako lepo, kot jim je bilo nekoč. A tu so še športni ribiči trnkarji, ki ribarijo za razvedrilo, za sprostitev, no ja, tudi za tekmovalni ugled. Teh je mnogo več kot tistih pravih, ki jim je to poklic in lovijo za preživetje z mrežami.

V mestu imajo namreč kar tri športna ribiška društva: ribiško in potapljaško društvo Piran ter ribiški društvi Oradelo in Arbun. Ta imajo skozi vse leto vrsto klubskih tekem v ribolovu s palico ali s tonjo in s čolna ali z obale. Oktober in november pa tam tradicionalno minevata v znamenju mednarodnih pokalnih tekem teh društev v ribolovu iz zasidranega čolna.
Začelo se je oktobra, ko je imelo 19. tekmo za svoj pokal RPD Piran. Tekmovanja se je udeležilo 15 dvočlanskih ekip, ki so prišle iz slovenskih in hrvaških društev, in med njimi sta bili dve ženski ekipi. Točkovale so se vse vrste rib po sistemu en gram – ena točka. Ulov je bil po oceni vodje tekmovanja Sandija Ramuševića glede na vse bolj skromno količino ribjega življa v Piranskem zalivu zadovoljiv. Zmagala je ekipa RD Solinar Strunjan, druga je bila ekipa RD Marinar Kranj, tretja pa ekipa ŠRD Kit Kranj.
Ekipno sta slavila Vinko Mojškerc in Martin Grando iz ŠPRD PLK Koper. FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič
Ekipno sta slavila Vinko Mojškerc in Martin Grando iz ŠPRD PLK Koper. FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič

Dva tedna zatem je sledila tekma za pokal RD Arbun. To je bila četrta tekma tega društva, ki sicer domuje v Münchnu, a je tako rekoč doma v Piranu. Njegov predsednik in ustanovitelj Münchenčan Anton Fellner je tako navdušen nad športnim ribolovom pri nas, da vsako leto poskrbi za piransko tekmovanje za pokal svojega društva. Letos se ga je udeležilo devet dvočlanskih ekip iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. Pri točkovanju ulova, se je, kot se za pokal arbun spodobi, pri ribonih, kot pravijo arbunom v Dalmaciji, gram točkoval z 10 točkami. Prvo mesto je osvojila ekip ŠRD Marinar Kranj, druga je bila ekipa ŠRD Kit Kranji, tretja pa ekipa RD Oradele. Najtežjega ribona, ki so mu namerili 384 g, je ujel Andrej Kristan.

Najtežja orada je prijela Damjanu Vrhovniku. FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič
Najtežja orada je prijela Damjanu Vrhovniku. FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič
Na že 22. mednarodnem pokalu RD Oradele pa se je 10. novembra zbralo 41 dvočlanskih ekip oziroma kar 82 tekmovalcev, med katerimi je bilo osem žensk. Prišli so iz italijanske Muggie oziroma Milj, iz Münchna, Budve, Herceg Novega, Podgorice, Kostanjice, s Krka, iz Crikvenice, Splita in iz istrskih mest Hrvaške. Tako ta tekma ostaja ena najbolj množičnih, po mnenju mnogih pa tudi najbolj družabnih mednarodnih shodov športnih ribičev na Jadranu.

V posamezni konkurenci je zmagal Martin Grando iz ŠPRD PLK Koper, drugi je bil Bojan Šalamon iz ŠRD Aero Celje, tretji pa Tvrdko Hrgić ŠRD Tunera Jadranovo. Ekipno sta slavila Vinko Mojškerc in Martin Grando iz ŠPRD PLK Koper, druga je bila ekipa z Damjanom Vrhovnikom in Andrejem Kristanom iz ŠRD KIT Kranj 1, tretja pa ekipa ŠRD Aero Celje z Nikolom Popovičem in Bojanom Šalamonom. Najtežja orada, ki so ji namerili 480 g, je prijela Damjanu Vrhovniku iz ŠRD KIT Kranj 1.
»Na naš pokal prihajajo športni ribiči iz tujine že kak dan prej, saj se radi družimo. Zato tako družabnega pokala, kot je naš, ne boste lahko našli. Udeleženci smo prijatelji tega športa, a tudi prijatelji med seboj. Mnogi pridejo že dan ali dva prej in tudi takoj po njem ne odpotujejo domov,« je povedal prizadevni vodja tekmovanja Mario Druscovich.

Kot je povedal predsednik RD Oradela Branko Černac, je njihovo tekmovanje v primerjavi z drugimi zanimivo tudi zato, ker se kakovostne ribe točkujejo bolje od drugih, najbolje pa seveda orade. Gram teže ujetih orad se namreč pomnoži z 10 točkami, gram brancina, mormorja, šarga, fratra, ribona in kantarja prinese tri točke, gram špara pa le z eno. Ker orade v našem morju niso pogosto posebno velike, jim naši ribiči pravijo oradela. In tako se imenuje tudi ribiško društvo, ki vsako leto skrbno izpelje to mednarodno tekmo za pokal Oradele.

Zmagovalci najbolj množičnega družabnega ribolova na Jadranu FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič
Zmagovalci najbolj množičnega družabnega ribolova na Jadranu FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič
Društvo so leta 1993 in torej pred 25 leti ustanovili domačini Ferda Golob, danes žal pokojni Berto Radojkovič, Milorad Škrokov in Denis Loboda. Danes ima okoli sto članov in med njimi jih je kar nekaj iz notranjosti Slovenije pa tudi iz Nemčije, Avstrije, Švice, Italije in Rusije. Ne delijo se na domačine in druge, saj so predvsem prijatelji, in prav druženje, zabava ter vse, kar pride vzporedno z ribolovom, je tisto, kar širi njihov krog. V svojih vrstah imajo številne državne in evropske prvake, še zlasti pa so prizadevni pri delu z mladimi. K temu precej prispeva njihova poletna šola ribolova za otroke na piranskem pomolu. Predvsem jih je čutiti v družabnem življenju Pirana, saj so marljivi organizatorji številnih piranskih fešt, ki brez njihovega sodelovanja ne bi bile takšne, kot so.

Predsednik RD Oradela Branko Černac: »Na pokalu Oradele se seveda najbolje točkujejo orade.« FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič
Predsednik RD Oradela Branko Černac: »Na pokalu Oradele se seveda najbolje točkujejo orade.« FOTO: Arhiv RD Oradela in Janez Mužič
Tako je bilo živahno tudi po razglasitvi najboljših na letošnji pokalni tekmi v gostišču Pirat, kjer so ob 25-letnici društva razrezali za to priložnost narejeno torto. Tam so v veselje marsikaterega radovednega turista pripravili atraktivno javno tehtanje ulova, razglasitev rezultatov in podelitev nagrad.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije