TRADICIJA

FOTO: Na Zajčevih dnevih kosili in kósili kunčje jedi

Dvodnevna prireditev poteka v spomin na hribovsko domačijo Pr'Zajc. Zdaj je tam planinska postojanka, od koder vodi pot na Krvavico.
Fotografija: Zajčeva koča pod Krvavico FOTO: Darko Naraglav
Odpri galerijo
Zajčeva koča pod Krvavico FOTO: Darko Naraglav

Na Zajčevi koči pod Krvavico, ki je last Planinskega društva Tabor, so prvi julijski vikend potekali tradicionalni Zajčevi dnevi. Dvodnevna prireditev, pri kateri poleg planincev sodelujeta tudi Lovska družina Tabor in Društvo žena in deklet Občine Tabor, je bila tudi letos nadvse prijetna in kulinarično bogata.

Zajčeva koča pod Krvavico FOTO: Darko Naraglav
Zajčeva koča pod Krvavico FOTO: Darko Naraglav
Na mestu, kjer danes na 750 metrih nadmorske višine stoji planinska postojanka Zajčeva koča, je nekoč ponosno stala mala hribovska domačija, po domače Pr' Zajc. Skozi leta je iz opuščene domačije nastala planinska koča, ki je obdržala ime nekdanjih lastnikov. V spomin na njihov rod se tu vsako leto odvijajo Zajčevi dnevi, ki so preplet spomina, druženja, kulinarike in obujanja starih običajev, zlasti skozi košnjo Šnepovega travnika v neposredni bližini koče. Od nje vodi priljubljena planinska pot na Krvavico, v katere stenah domuje sokol selec, tam je tudi rastišče zimzelene in ogrožene iglaste tise, ki je v slovenskih gozdovih zelo redka. S Krvavico je povezana nesrečna ljubezen Veronike Deseniške in Friderika II. Celjskega. Ena od legend namreč pravi, da so Veroniko vrgli prek prepadnih skal Krvavice. Branila naj bi se, a zaman, zato naj bi še dandanes hodila ob mesečnih nočeh sedet na skale.


Pokosili so Šnepov travnik. FOTO: Darko Naraglav
Pokosili so Šnepov travnik. FOTO: Darko Naraglav

Zajčje jedi in košnja

Kot se za Zajčevo kočo spodobi, tudi tokrat ni manjkalo zajčjih oziroma kunčjih jedi, ki so jih pripravljale članice Društva podeželskih žena in deklet Občine Tabor. Široka ponudba različnih zajčjih jedi vsako leto privabi mnogo gurmanov pa seveda tudi ljubiteljev planin, gorskih kolesarjev in drugih obiskovalcev, ki pridejo peš ali se v bližino koče pripeljejo z avtomobilom. Obiskovalci so lahko poskusili različne dobrote, lovci so pripravili okusen srnin golaž, pestra je bila ponudba slaščic, za katere članice Društva podeželskih žena in deklet vedno poskrbijo ob vsakoletnem občinskem prazniku in drugih priložnostih.

Kosci pred začetkom košnje z županom Občine Tabor Markom Semprimožnikom (čepi prvi z leve). FOTO: Darko Naraglav
Kosci pred začetkom košnje z županom Občine Tabor Markom Semprimožnikom (čepi prvi z leve). FOTO: Darko Naraglav

Atraktiven pa ni bil le kulinarični, temveč tudi družabni del prireditve. V sodelovanju z Lovsko družino Tabor so namreč planinci PD Tabor na Šnepovi košenici obujali spomine na čase, ko je bilo na travnikih še videti ritmično premikanje koscev in slišati zvok brušenja kos. Letos se je zbralo okrog 20 koscev, ki so obiskovalcem pokazali, da še obvladajo ročno košnjo, brez katere v strmih predelih ne gre. Kjer se ne kosi več, se planine zaraščajo in spreminjajo podobo nekdanje krajine, zato je obujanje takšnih običajev še toliko bolj dobrodošlo. Ob zaključku je sledila kmečka malica, nato še kosilo in druženje pri koči, kjer ni manjkalo petja in glasbe. 

Predsednica Društva podeželskih žena Občine Tabor Mateja Kovačič je podajala krožnike z ocvrtim kuncem. FOTO: Darko Naraglav
Predsednica Društva podeželskih žena Občine Tabor Mateja Kovačič je podajala krožnike z ocvrtim kuncem. FOTO: Darko Naraglav

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije