ZIMSKE VIROZE

Dramatične razmere na Infekcijski kliniki: bolniki kar na hodnikih

Zaznavajo večji val okužb dihal in občutijo izjemen pritisk bolnikov.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar

Na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana beležijo povečano število bolnikov. Gre za »zimske viroze, h katerim se je v zadnjem času prištel še covid-19, ki posebej prizadenejo starejši del populacije«, je dejala infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Zaznavajo večji val okužb dihal in občutijo izjemen pritisk bolnikov

Beović meni, da je ta povezan s staranjem prebivalstva. Sezonske okužbe po njenih besedah najbolj prizadenejo starejše, ki pogosto potrebujejo bolnišnično zdravljenje, »tako da so razmere res težke«.

Zasedenost klinike je tako velika, da so bolniki na hodnikih. »Seveda ne gre samo za fizično pomanjkanje bolniških postelj, bolniška postelja je pravzaprav najcenejša stvar, ki se jo lahko kupi, ampak nimamo dovolj kadra,« je opozorila. Dodala je, da tu ne gre le za pomanjkanje zaposlenih na infekcijski kliniki, ampak v celotnem zdravstvenem sistemu.

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel

Vseeno pa pritisk bolnikov ni primerljiv s časi med epidemijo covida-19. »Pravih covidnih pljučnic imamo zelo, zelo malo,« je pojasnila. Pri teh pljučnicah namreč bolniki pogosto potrebujejo dodatni kisik ali celo umetno predihavanje. Pretežno gre za necepljene neprebolevnike ali za ljudi, ki imajo resne kronične bolezni, ko pa dobijo covid-19, se razvije tudi pljučnica, je še povedala Beović.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije