50 NAJVIŠJIH IZPLAČIL V JAVNEM SEKTORJU

Diplomirana medicinska sestra rekorderka po plači, prehitela zdravnike

Najvišje izplačilo je pripadlo okrajnemu sodniku svetniku.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Sudok1, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Sudok1, Getty Images/Istockphoto

Najvišje izplačilo v javnem sektorju je v obdobju oktober 2023, to so najbolj aktualni podatki, ki so trenutno na voljo, znašalo 20.820 evra. Prejel ga je okrajni sodnik svetnik. Na drugem mestu je zdravnik, ki mu je pripadlo 16.620 evrov, na tretjem še en zdravnik, ki je zaslužil okoli 270 evrov manj, to je 16.354 evrov. Vsi zneski so bruto.

Najbolje plačani v javnem sektorju s tega seznama prihaja z Okrajnega sodišča v Ljubljani. Iz objavljenih podatkov se zdi, da je napredoval v nazivu, zdaj pa so opravili poračun za nazaj in mu nakazali premalo izplačano plačo. Na uradne odgovore še čakamo.

Drugi najbolje plačani je zdravniki specialist PPD2, ki si kruh služi pri dveh delodajalcih: 11.496 evrov mu je nakazala Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj, še 5124 evrov pa Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor.

Zadnjo stopničko na podiju najbolje plačane trojice v javnem sektorju zaseda zaposleni v Splošni bolnišnici Trbovlje.

Vse tri delodajalce smo zaprosili za potrditev, ali so podatki o plačah pravilni, pa tudi, kolikšen delež tega zneska predstavlja plačilo za redno delo, koliko je ostalega in kaj to ostalo je. Pri najbolje plačanih zdravnikih smo zaprosili še za količino opravljenih ur, na podlagi katerih jim je bila obračunana plača.

Od 50 zaposlenih jih 49 prihaja iz zdravstva

Na lestvici za oktober je že tradicionalno največ zaposlenih v zdravstvu, takšnih je 49. Od tega je 48 zdravnikov, družbo pa jim dela še ena diplomirana medicinska sestra v intenzivni terapiji. S svojim znanjem si je prislužila 13.567 evrov bruto plače. Kot že prej omenjeno, je na seznamu petdeseterice le še okrajni sodnik svetnik, medtem ko drugih profilov na tej lestvici ni bilo.

Lestvico najbolje plačanih zaključuje zdravnik, zaposlen v UKC Maribor, ki je zaslužil 11.826 evrov.

Še nekaj dejstev:

  • 50 najbolje plačanih je v obdobju oktober 2023 prejelo za skoraj 664 tisoč evrov plač. Isti mesec leto prej je ta vsota znašala nekaj več kot 607 tisoč evrov. To predstavlja 9,31-odstotno povečanje.
  • Najbolje plačana oseba v javnem sektorju je oktobra 2023 prejela 37 odstotkov več kot najbolje plačana oktobra 2022. Če izvzamemo okrajnega sodnika svetnika, ki je zelo verjetno napredoval v višji naziv in gre torej za poračun plač za nazaj, je najbolje plačani zdravnik s 16.620 evrov bruto plače prejel 9,66 odstotka več kot najbolje plačani oktobra 2022 (15.156 evrov). Tudi takrat je šlo za zdravnika, ki je bil zaposlen v UKC Ljubljana.
  • Zadnji na seznamu petdeseterice je oktobra 2022 zaslužil 10.815 evrov. Leto kasneje 11.826 ali 9,35 odstotka več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije