ZAVRNIL OČITKE

Minister Gantar razjasnil zmedo okoli števila respiratorjev

Pojasnil je, kakšno je bilo stanje pred začetkom epidemije in kako je z zalogo opreme danes.
Fotografija: Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Minister Tomaž Gantar je na današnji novinarski konferenci želel pojasniti zmedo okoli števila respiratorjev, namenjenih covid bolnikom. Odločno je zavrnil očitke, da so prirejali podatke in številke. Kot je pojasnil, številka 168 izhaja še iz prejšnje vlade in obdobja, ko so se bali, da bo prišlo do epidemije.

»Dejstvo je bilo, da smo bazirali na tem podatku, da imamo 168 respiratorjev, ki so primerni za zdravljenje covid bolnikov. Glede na izkušnje iz tujine smo računali, da bi v primeru poslabšanja stanja potrebovali okoli 400 tovrstnih naprav,« je dejal minister. Različne številke so se po njegovih besedah pojavljale zaradi različnih načinov poročanja, po tipu, namembnosti, starosti ...


Trenutno razpolagamo s 680 respiratorji, za pomoč pri zdravljenju bolezni covid-19 pa je primernih 439, je pojasnil minister Gantar. Skupno je država nabavila 185 respiratorjev. Stanje pred začetkom epidemije je bilo 495 respiratorjev, od tega 168 primernih za covid-19 bolnike, je še povedal.

Opozicija je med interpelacijo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška namreč zatrjevala, da se je v začetku epidemije zavajalo z informacijami, koliko ventilatorjev so imele na razpolago slovenske bolnišnice.

Podatke za osrednjo bolnišnico je objavil tudi UKC Ljubljana:

Minister: To je tista nevarnost, ki vodi v drugi val

Gantar je opozoril, da smo po relativno ugodnem poteku bolezni in uspešnih ukrepih prišli do trenutka, ko razpravljamo o večjem številu okuženih. Po njegovih besedah smo prehitro pozabili, da se moramo držati določenih pravil. »To je tista nevarnost, ki lahko vodi v drugi val,« je dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije