ZGROŽENA SLOVENCA

Hrvaški policist je maltretiral prekmurski par

Objavljeno 18. avgust 2019 07.45 | Posodobljeno 18. avgust 2019 07.45 | Piše: Oste Bakal

Od študentov je hotel na vsak način izsiliti priznanje, da se drogirata. Ko tudi v njunem avtu ni ničesar našel, je odpeljal, onadva sta ga prijavila.

Hrvaško sta zapustila jutro po prihodu.
CRIKVENICA, MURSKA SOBOTA – Nekateri evropski mediji pogosto poročajo o domnevnih nepravilnih in nečloveških postopkih hrvaških policistov do migrantov, ki na vse načine poskušajo priti na zahod Evrope, toda Slovenci, ki množično dopustujejo pri južnih sosedih, se le redko pritožujejo nad delom njihovih varnostnih organov. A vendar včasih se, tako kot mlada Prekmurca, 21-letni M. O. in 19-letna S. V., študenta strojne fakultete v Mariboru. Oba sta s počitniškim delom zaslužila toliko, da sta si hotela privoščiti nekajdnevni oddih na Hrvaškem. Od lani imata lepe spomine na otok Pašman, tokrat pa jima je policist PP Crikvenica, po njunih besedah, močno zagrenil življenje, jima uničil počitnice in ju ponižal za vse življenje. In to že takoj ob njunem prihodu.

Pretresel jima je avto
image
Parkirala sta pred apartmajem. FOTOgrafije: Osebni arhiv

»S prijateljem sva nekaj po drugi popoldne prišla v Penzion Burin v Crikvenici. Ko sva parkirala pred vhodom, se je mimo naju zapeljal policijski avtomobil. Policist je vozil zelo počasi in opazoval naju in najin avto, nato pa se kakšnih 40 metrov naprej ustavil in pokazal, naj moj prijatelj pride k njemu. Mislil je, da ni dobro parkiral in mu bo policist povedal kaj v zvezi s tem. Pa ni bilo tako, takoj ga je napadel, češ da je gotovo užival kakšno drogo. Nato je vzel njegovo osebno izkaznico in ga začel maltretirati, da ga bo odpeljal v pripor za 20 dni ter izgnal iz Hrvaške. Čeprav je prijatelj vse obtožbe zanikal, mu je oni vsaj še četrt ure grozil in ga poniževal, da mu bo drogiranje hitro dokazal,« nam je razlagala mlada Prekmurka, ki se je po prihodu domov komaj nekoliko pomirila po takšnem ponižanju njenega prijatelja, nato pa še nje, saj je kmalu zatem »zaslišal« še njo.
20 dni pripora mu je obljubljal policist.

Študenta sta nam povedala tudi, da je policist – njegov kolega se ni preveč zanimal za dogajanje – temeljito prebrskal njun avto. In seveda ničesar našel, saj ničesar niti ni bilo, ob tem bi lahko preiskava krvi potrdila, da nista zaužila prepovedanih mamil. Ker jih nikdar nista, pribije S. V. »Ko sta se zaslišanje in preiskava avta končala, sva mislila, da je najine travme konec, a sva se zmotila. Policist je sedel v svoje vozilo in začel telefonirati, nato pa naju spet pregovarjal, naj priznava, kako sva uživala oziroma da posedujeva drogo. Ker nisva imela česa priznati, sta se nazadnje s sodelavcem odpeljala,« razlagata S. V. in M. O., ki se jima policist seveda ni predstavil, ni jima pa niti povedal, zakaj je sumil prav njiju. »Prijatelja je zmerjal ter žalil, češ da ima zaspane oči in da se znoji. To je bilo predvsem zaradi napornega potovanja, ob tem predhodno noč nisva veliko spala. Švic je normalen ob dejstvu, da je bilo zelo vroče.«

Nadlegujejo mlade turiste

Sogovornika sta bila zaradi groženj prestrašena, nekoliko ju je pomirilo le to, da so jima nekateri domačini razlagali, da nista edina, ki se jima je to zgodilo. Tamkajšnji policisti naj bi namreč s tovrstnimi obtožbami pogosto nadlegovali mlade turiste. »Počutila sva se, da nisva dobrodošla, čeprav nisva nikomur ničesar storila. Policist nama je pokvaril ne le tisti dan, temveč cele počitnice. Drago sva plačala za svoje bivanje v Crikvenici, a sva naslednji dan vseeno zapustila Hrvaško in se vrnila domov.«
In nadaljujeta: »Razumeva, da morajo policisti opravljati svoje delo, toda nikakor ne moreva sprejeti, da se po nepotrebnem in neupravičeno izživljajo nad nama. Nič nimava proti Hrvaški, a če ti nekdo povzroči toliko nevšečnosti, morava to deliti z drugimi. Naj zlasti mladi vidijo, da včasih vseeno nisi dobrodošel pri naših južnih sosedih.« Naslednje jutro, pred odhodom domov, sta na policijski postaji v Crikvenici podala pisno pritožbo oziroma ugovor na nedostojno vedenje njihovega uslužbenca, pa tudi tam nista bila prav dobrodošla. Kljub temu pričakujeta pisni odgovor od vodstva omenjene policijske postaje ali od Policijske uprave primorsko-goranske, ki ima sedež na Reki.
Čeprav je prijatelj vse obtožbe zanikal, mu je oni vsaj še četrt ure grozil in ga poniževal, da mu bo drogiranje hitro dokazal.

Na slednjo smo se obrnili tudi mi in na službi za odnose z javnostmi so potrdili, da so prejeli pritožbo dveh slovenskih državljanov. Ker jo odgovorni še preverjajo, nam z Reke niso mogli potrditi, ali je šlo za kakšno kršitev policistov. So pa zagotovili, da bosta Prekmurca pisno obveščena o ugotovitvah pritožbene preiskave. M. O. in S. V. pa še dodata, da sta že začela varčevati za počitnice prihodnje leto. In poudarita, da jih zagotovo ne bosta preživela na Jadranu. 
Deli s prijatelji