KRAMBERGERJEV SKLAD

Bralci Novic pomagajo graditi hišo

Družina Pavuna, ki ji je ogenj vzel dom, se zahvaljuje vsem darovalcem. Okoli ostankov hiše, ki jih bo treba porušiti, se že nabira gradbeni material.
Fotografija: V Krambergerjevem skladu se je za Pavunove nabralo 2200 evrov. FOTOgrafije: Igor Mali
Odpri galerijo
V Krambergerjevem skladu se je za Pavunove nabralo 2200 evrov. FOTOgrafije: Igor Mali

SELA PRI DOBOVI – Prvi letošnji marčevski dan se je življenje družine Pavuna iz Sel pri Dobovi korenito spremenilo: ogenj v kurilnici njihove dobrih 80 let stare hiše je prva zavohala Irena, s sinom sta tekla k sosedom, gasilcem društev iz Brežic in bližnje okolice pa je uspelo pogasiti požar. Vendar hiša ni bila več primerna za bivanje, saj je ogenj vso poškodoval – le deli, kjer so nova okna in izolacija, so kljubovali rdečemu petelinu.

V Krambergerjevem skladu se je za Pavunove nabralo 2200 evrov. FOTOgrafije: Igor Mali
V Krambergerjevem skladu se je za Pavunove nabralo 2200 evrov. FOTOgrafije: Igor Mali

Pavunovi so jo pred požarom obnavljali in urejali po svojih skromnih finančnih močeh: oče družine Peter ima delo prek zaposlitvene agencije, Irena nima redne službe, sin Peter mlajši je v prvem razredu. Na srečo so od občine dobili streho nad glavo, kjer Pavunovi zdaj živijo, »zadihali smo normalno,« stanje družine opiše Peter starejši: a pogledi in misli so usmerjeni nazaj k zidovom starega doma, kjer bivanje ni več mogoče.

Tokratni prihod ekipe Slovenskih novic je bil – v primerjavi s tistim marca – precej bolj polnih rok za naše pogorelce: za mlado družino smo zbirali pomoč tudi v našem Krambergerjevem skladu, bralke in bralci ste Pavunovim namenili 2200 evrov denarne pomoči, ki jo je družina že prejela: »Poklicali so me iz vaše časopisne hiše in me prijetno presenetili. Zahvaljujem se vsem darovalkam in darovalcem pa tudi časopisu,« je zaključek akcije doživel oče Peter.

Žalostne ostanke bodo nadomestili z novogradnjo.
Žalostne ostanke bodo nadomestili z novogradnjo.

Čeprav se na prvi pogled ni dosti spremenilo od zime, se okoli požganih zidov vendarle počasi nabira gradbeni material, s katerim bo zgrajena nova hiša. Že prej so imeli ambicijo in nekaj opeke ter peska, da bi za živali naredili štalo; zdaj bodo te zidake vgradili v hišo, pridružilo se jim je nekaj palet novih.

Hiša je bila po ukrotitvi rdečega petelina popolnoma neuporabna.
Hiša je bila po ukrotitvi rdečega petelina popolnoma neuporabna.

»Ti kvadri so novi, tudi drugi material sem že nabavil, od železa do vsega,« z veseljem v glasu našteva glava družine. Nabrano še zdaleč ne bo zadostovalo za novo hišo, a je kar soliden začetek. Med lajanjem psa ter oglašanjem kokoši in petelina pa odidemo do vhoda v nekdanje bivališče, kjer je stanje nespremenjeno: »Notri je katastrofa, tudi čistiti nimam kaj, to lahko samo zrušim,« pravi Peter, Irena v ozadju pa kima.
 

Zahvala dobrim ljudem


Po požaru so naokoli ležali ostanki zoglenelih tramov, zdaj je večina počiščenih, ostanki hiše pa še stojijo: »Ker ni več nadomestne gradnje, bo nova.« Najprej bo moral porušiti obstoječ objekt (oziroma tisto, kar je ostalo od njega), nato pride nova hiša, ki bo malce drugače obrnjena kot zdaj, je navdušen Peter starejši, medtem ko Peter mlajši zvedavo sprašuje starejše, kako bo videti hiša nekje v prihodnosti.

Tudi obnovljeni del stare hiše je ogenj uničil, vse bo treba porušiti.
Tudi obnovljeni del stare hiše je ogenj uničil, vse bo treba porušiti.

»Nekaj tisočakov bomo potrebovali za rušitvene papirje in nov načrt hiše. Dokler nimam papirjev rešenih, ne smem niti podirati,« pravi in v hipu izreče tolažilno misel – vsaj komunalni in drugi priklopi ne bodo tako dragi, kot bi bili pri pravi novogradnji. Prava dela bodo začeli na pomlad, do takrat pa bodo še zbirali material in drugo potrebno.

Mlada družina je v snegu ostala brez strehe nad glavo.
Mlada družina je v snegu ostala brez strehe nad glavo.

Peter se je ob koncu želel zahvaliti ljudem, organizacijam in skupnostim, ki so njegovi družini pomagali prebroditi najtežje obdobje njihove družine: »Radi bi se zahvalili Jožetu in Ivanki Tomše, lovski družini Dobova, župniji Dobova in naši osnovni šoli ter še sodelavcem iz SŽ – VIT.« Zahvala Pavunovih gre tudi vasem Sela pri Dobovi, Gaberje, Veliki Obrež, Rigonce, Mihalovec ter Dobova, od koder so dobili ogromno toplih besed in rok pomoči.


»Vsi skupaj se zahvaljujemo vsakemu darovalcu posebej, še posebno pa vašim bralcem in bralkam,« se je ob slovesu še enkrat ganjeni Peter spomnil na vas, ki ste prek Krambergerjevega sklada Slovenskih novic pomagali mladi družini. V imenu naše redakcije se pridružujemo zahvalam za prostovoljne prispevke, ki ljudem lajšajo težave in prižigajo luč upanja. Hvala vsem dobrim ljudem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije