VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

Močno deževje že povzroča težave: zalilo tudi osnovno šolo in vrtec, sprožilo se je več zemeljskih plazov

Današnja noč bo marsikje nevihtna. Padavine se bodo ponoči pojavljale v pasovih. Nalivi se bodo iznad Primorske širili nad osrednjo in vzhodno Slovenijo.
Fotografija: FOTO: Jure Erzen/delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Erzen/delo

Na območju regijskih centrov za obveščanje Postojna, Celje, Maribor in Murska Sobota je močno deževje zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtec. Zaradi večje količine meteornih voda pa se je sprožilo več zemeljskih plazov, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Na terenu so posredovali gasilci iz devetih prostovoljnih gasilskih društev, ki so črpali vodo in zaščitili več plazov, so še sporočili.

Iz Centra za obveščanje (CORS) Kranj so okoli 22. ure sporočili, da se je iznad Furlanije nad Goriško, Vipavsko dolino in Kras pomaknil nevihtni sistem, ki ga spremljajo močni nalivi in močnejši sunki vetra, hkrati pa ni izključena tudi manjša toča.

Med 21. uro in 21.30 so na samodejni postaji Vedrijan zabeležili 26,22 litrov, v Novi Gorici pa 21,61 litrov padavin. Nevihtni sistem se pomika proti vzhodu.

Od danes zvečer do torka sredi dneva bodo po Sloveniji še naprej nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem je možen porast hudourniških vodotokov, obstaja pa tudi nevarnost nastanka zemeljskih plazov. Agencija RS za okolje (Arso) je v tem času za celotno državo izdala oranžno opozorilo.

Verjetnost za ta pojav bo večja v zahodni in osrednji Sloveniji, še opozarja Arso.

Geološki zavod Slovenije je medtem opozoril, da je nocoj in v torek zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal povečana nevarnost za nastanek in reaktivacijo zemeljskih plazov, predvsem za severozahodno in severno Slovenijo.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Lastnikom objektov na nestabilnih tleh priporočajo, da preprečijo zbiranje in zastajanje večjih količin vode na enem mestu. Svetovali so redno pregledovanje strešnih odtokov, žlebov in odtočnih jarkov, prav tako pregledovanje in morebitno popravljanje bazenov in ribnikov, ter pozornost na območjih povečane vlažnosti in zastajanja vode na zemljišču.

Arso medtem prižiga najvišjo stopnjo alarma za točo.

Okoli 9. ure so bili najbolj ogroženi na Bovškem, Goriškem in na Obali. FOTO: Arso
Okoli 9. ure so bili najbolj ogroženi na Bovškem, Goriškem in na Obali. FOTO: Arso

Obeti

V sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Tudi v četrtek bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni Sloveniji bodo še nastale posamezne plohe.

Kakšno pa je vreme pri vas? Kontaktirajte nas.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije