Afera maturitetna pola 2020: vedo, kdo je stiskal in rešil polo

Ric je nove informacije že predal policiji. Kaj čaka zunanjega ocenjevalca, ki je stiskal, rešil in objavil maturitetno polo?
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Po spletnih omrežjih je završalo, ko se je v zaprtih skupinah pojavila rešena matematična pola z letošnje mature. O poli so nas obvestili kar dijaki sami, saj so bili prepričani, da je bila kršena tajnost in da so bili nekateri dijaki predčasno seznanjeni z rešitvami. Državni izpitni center (Ric) je po objavi v medijih sprožil postopek, danes pa so sporočili, da vedo, kdaj je bila pola stiskana in objavljena na spletu. Vedo tudi, kdo jo je objavil.

»Po včerajšnjih ugotovitvah, da je bil PDF-dokument – izpitna pola iz matematike na osnovni ravni – izpitno gradivo letošnje splošne mature, objavljen na družbenih omrežjih, je Ric o tem obvestil vse zunanje ocenjevalce.« V obvestilu je Ric zunanje ocenjevalce za matematiko pozval, naj, če imajo kakršne koli informacije o objavi gradiva na spletnih omrežjih, naj te posredujejo, so zapisali v sporočilu za javnost.

»Zunanji ocenjevalec je potrdil, da je v ponedeljek, 8. junija z eRica za zunanje ocenjevalce stiskal izpitno polo za matematiko, jo zvečer rešil in naslednji dan dopoldne – 3 dni po pisanju izpita – svoje dijake seznanil z vsebino in svojimi rešitvami. Temu je sledila objava rešene izpitne pole iz matematike na osnovni ravni na družbenem omrežju.«

Notranjega nadzora v gimnazijah ne bo


Ric je o vsem že obvestil policijo, ki bo ukrepala v skladu s pristojnostmi. Z zunanjim ocenjevalcem so prekinili pogodbo o ocenjevanju in dodali, da glede na nova dejstva Ric gimnazij ne bo pozval k izrednemu notranjemu nadzoru glede ravnanja z maturitetnim gradivom.

»Po novih ugotovitvah Rica lahko danes z gotovostjo trdimo, da maturantje splošne mature pri matematiki niso bili predčasno seznanjeni s tajnim gradivom; sporna dejanja so se dogodila tri dni po pisanju izpita,« so še zapisali v sporočilu za javnost.
 
Kot smo že poročali v četrtek, je bila z objavo kršena poslovna tajnost
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije