DOBRODELNA DRAŽBA

Penina iz jezera v pomoč po poplavah

Radgonska penina Selection po dveh letih spet na površju. Takoj začutili čarobnost kapljice v modri steklenici.
Fotografija: Iz vode ju je prinesel Dare Osmak. FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Iz vode ju je prinesel Dare Osmak. FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić

Umetno jezero, nastalo na dnevnem kopu nekdanjega rudnika rjavega premoga, velja za eno najčistejših in najglobljih v Sloveniji, tudi okolica s poudarjenim traviščem in drevesnimi vrstami, ki je habitat za več kot sto različnih vrst ptic, podpisuje eno najlepših razglednic kraja.

Če dodamo prizadevanje lokalne skupnosti, ki je v zadnjih letih uredila brežine s pomoli in dostop do kopališča, ter zadnjo pridobitev, Park Jezero, ki je v zasebni lasti, je skica za portret turističnega bisera malone popolna in z velikim črkami vrisana na zemljevid še nerazkritih posebnosti, kot je navsezadnje vsa Kočevska, ki so jo še kako dobro prepoznali tudi na severu države, v Pomurju.

Na dobrodelni dražbi so zanju iztržili 660 evrov.
Na dobrodelni dražbi so zanju iztržili 660 evrov.

Vina ne pijejo, v vinu uživajo

Vodstvo tamkajšnjih Radgonskih goric, družbe, ki v svojih edinstvenih kleteh prideluje in hrani vina že od leta 1852, se je odzvalo ponudbi Parka Jezero, člani Potapljaškega društva Ponirek pa so novembra 2021 v posebni kletki v globino 30 metrov, kjer so nekoč kopali rjavi premog, potopili 122 steklenic radgonske penine Selection, letnik 2018.

Pod vodo so odprli eno od steklenic in tako nazdravili uspešnemu zorenju penine na stalni temperaturi šestih stopinj in seveda v temi. Štiri steklenice so člani kluba nedavno prinesli na ploščad Parka Jezero, od koder je pred dvema letoma takratni minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek v vodo po vrvi simbolno spustil eno steklenico. »Na tej globini se seveda nič ni videlo, vendar smo kletko brez težav našli, saj smo vedeli, kje je bila potopljena – bilo je označeno. Naprava je pokazala temperaturo pet stopinj. Že ob prejemu sem začutil čarobnost kapljice v temno modri steklenici,« je delil svoje vtise s člani Lions kluba Kočevje Dare Osmak, član Potapljaškega kluba Ponirek.

Dozorevala je med ladjicami.
Dozorevala je med ladjicami.

»Celoten protokol je del našega dobrodelnega dejanja za pomoč prizadetim v poplavah na Koroškem. Lastnik Parka Jezero nam je podaril štiri steklenice te penine. Dve smo nato na dražbi za 660 evrov prodali, drugi dve pa drugače tržili. Ves izkupiček, skupaj s pet tisočaki, ki smo jih člani kluba zbrali že prej, smo na prireditvi Korošci za Korošce izročili kolegom iz Lions kluba Slovenj Gradec,« je povedal Alojz Ivančič, predsednik Lions kluba Kočevje.

Simbolično jo je potopil takratni minister dr. Jože Podgoršek.
Simbolično jo je potopil takratni minister dr. Jože Podgoršek.

Dobrodelna dražba penine je bila priložnost, da je vinski vitez Janez Dežman, ki je preživel otroštvo in mladost v Kočevju, kjer je spoznal takratno ljubezen, poznejšo ženo, in jo nato popeljal v Ljubljano, več spregovoril o vinu in kulturi pitja. »Vina ne pijemo, v vinu uživamo,« je dejal in glede Kočevja poudaril, da je to pokrajina, ki jo je vredno obiskati in se prepustiti njenemu miru, tudi ob kozarcu odlične penine, ob jezeru.

 

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije