KAM Z NJIM?

Na Koroškem bolj naklonjeni možnosti, da se mulj, ki je nevaren odpadek, odpelje v tujino

Med muljem, ki ga je v Mežiški dolini vse do Dravograda naplavila ujma v začetku avgusta, je po zdajšnjih ocenah ministrstva približno 25.000 kubičnih metrov takšnega, ki po rezultatih najnovejše analize sodi med nevarne odpadke.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Trije koroški župani so se danes na delovnem sestanku z okoljskim ministrom Bojanom Kumrom in Tanjo Bolte iz direktorata za okolje dogovorili, da bodo za mulj, ki je opredeljen kot nevaren odpadek, pridobili uradne cene odvoza v tujino. Hkrati bo stroka skupaj s podjetjem Tab Mežica preverila možnosti odlaganja tega mulja na odlagališču v Žerjavu.

Bolj naklonjeni, da se odpelje v tujino

Na Koroškem so bolj naklonjeni možnosti, da se mulj, ki je nevaren odpadek, odpelje v tujino. »Če to odpeljemo, bo to potem res neka okoljska sanacija. Ne pa, da si to vrnemo nazaj v okolje,« je za STA po sestanku dejal župan občine Dravograd Anton Preksavec. Tudi županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak je po sestanku za STA dejala, da je njihova želja, da se nevarni mulj odloži kje drugje.

Za mulj, ki je določen kot nenevaren inerten odpadek in se lahko uporabi v gradbenih projektih, so se po besedah Preksavca dogovorili, da ta ostaja, kjer je, in se porabi v gradbenih projektih v občinah, kjer se nahaja. Omenjala se je namreč možnost, da bi ga vozili v Otiški Vrh v dravograjski občini, ga tam mešali z gramozom in ga nato namenjali za gradbene projekte po občinah.

image_alt
To je novo v Črni po poplavah, oglasila se je tudi županja

Glede mulja, ki je opredeljen kot nenevaren odpadek, pa mora vodstvo regijskega centra za ravnanje z odpadki Kocerod, ki se je poleg vodstva družbe Tab Mežica prav tako udeležilo današnjega delovnega sestanka, v naslednjih dveh tednih pripraviti program za odlaganje na odlagališče Zmes v prevaljski občini. Ko bo Kocerod program pripravil, ga bo predstavil predstavnikom občin ustanoviteljic, ki bodo sprejeli odločitev v zvezi s tem, je pojasnil Preksavec.

Med muljem, ki ga je v Mežiški dolini vse do Dravograda naplavila ujma v začetku avgusta, je po zdajšnjih ocenah ministrstva približno 25.000 kubičnih metrov takšnega, ki po rezultatih najnovejše analize sodi med nevarne odpadke. Med inertne odpadke sodi približno 60.000 kubičnih metrov mulja. Kolikšne približno so količine nenevarnega mulja, še ni znano.

image_alt
Po prvih analizah kontaminiran mulj naenkrat nenevaren odpadek

Iz Taba so v torek sporočili, da nimajo možnosti, da bi deponirali okrog 25.000 kubičnih metrov nevarnega materiala, saj nimajo takšnih zmogljivosti. Bodo pa proučili možnosti razširitve odlagališča, koliko materiala bi lahko sprejeli in odgovore stroke, ali je ta odpadek tam sploh možno odložiti.

 

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije