POLICISTI IN VOJAKI

Ko je bilo edino upanje iz zraka: med poplavami so rešili skoraj 700 Slovencev (VIDEO)

Pri svojem delu so policisti uporabljali helikopterje tipa AW169, EC135 in A109E. V zraku so bili tudi po trije helikopterji policije hkrati.
Fotografija: V zraku so bili tudi po trije helikopterji policije hkrati. FOTO: Policija
Odpri galerijo
V zraku so bili tudi po trije helikopterji policije hkrati. FOTO: Policija

Od začetka poplav so bile oči pogosto uprte v nebo. Ne le zaradi skrbi pred močnim deževjem, ki se nekaj dni kar ni in ni ustavilo, temveč tudi zaradi upanja, ki ga je prinašala pomoč iz zraka. Slovenski policisti so v dobrem tednu s tremi helikopterji rešili skoraj tristo prebivalcev in prepeljali več ton najnujnejšega materiala za pomoč ljudem. Pri tem so pomagali tudi gorski reševalci.

Letalska policijska enota je od petka, 4. avgusta, do četrtka, 10. avgusta 2023, opravila reševanje in evakuacijo 286 prebivalcev na kritičnih območjih ter izvedla prevoz še 42 oseb, ki so se ukvarjale z reševanjem in obvladovanjem posledic poplav, med njimi gorske reševalce, tehnično osebje, komunalne delavce za spremljanje stanja vodotokov, geologe, člane civilne zaščite, gasilce in druge.

Rešenih je bilo tudi 10 živali

Poleg reševanj in evakuacij je bilo na poplavljena območja prepeljanega še za okoli 13 ton materiala oziroma hrane, vode, goriva, agregatov, zdravil in drugih nujnih potrebščin. Letalska enota pa je opravljala tudi observacijo poplavljenih območjih in zavarovanje podatkov, ki jih pristojne službe potrebujejo za nujne analize stanja na terenu.

Pri svojem delu so policisti uporabljali helikopterje tipa AW169, EC135 in A109E. V zraku so bili tudi po trije helikopterji policije hkrati.

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.

Posadke helikopterjev Slovenske vojske so v enem tednu skupaj letele 155 ur, na varno prepeljale okoli 400 ljudi, v nedostopne predele prepeljale 125 ton tovora in pomagale so pri reševanju ujetih živali, je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, objavila Slovenska vojska.

Helikopterska pomoč je prišla tudi iz tujine. Posadke tujih helikopterjev so letele 99 ur, na varno prepeljale 300 potnikov in 136 ton tovora.

Kot navajajo v Slovenski vojski, je na terenu dnevno prisotnih pet helikopterjev, poleg tega pa še več kot 30 tovornih prekucnih vozil, tovornih vozil s platformo, avtocisterne za vodo in za gorivo. Na terenu so tudi vsi razpoložljivi delovni stroji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije