MED DRUGIM ŽUPAN IN MINISTER

Debelo sta pogledala, ko sta videla, kdo vse jima je prišel pomagati

Radečani so ponudili roko poplavljenim Laščanom. Tudi bolna Miha in Vera sta potrebovala pomoč.
Fotografija: Minister Matjaž Han in župan Radeč Tomaž Režun sta zavihala rokave in pomagala. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Minister Matjaž Han in župan Radeč Tomaž Režun sta zavihala rokave in pomagala. FOTO: Mojca Marot

»Tega, kar so letos doživeli prebivalci Koroške in Zgornje Savinjske doline, res ne privoščim nikomur. Običajno smo bili v Laškem tisti, ki smo bili vedno prvi na udaru podivjane Savinje. No, tudi letos nam ni bilo prizaneseno, kljub temu da se je nekaj vendarle naredilo v preteklih letih za protipoplavne ukrepe. Ne pa še vsega. Celjani so jo letos dobro odnesli, Laško pa je spet konkretno poplavilo,« nam pove stanovalka bloka na Rimski cesti v Laškem, kjer je, kot že pred leti, Savinja poplavila tudi stanovanja v prvih nadstropjih. »Do tu je segala voda,« nam pokaže Vera Kovač v stanovanju na Rimski cesti 2 sled blata, ki je na steni še dobro vidna in sega do višine 80 centimetrov.

Do tod je v stanovanjih blokov na Rimski cesti segala voda, kaže Vera. FOTO: Mojca Marot
Do tod je v stanovanjih blokov na Rimski cesti segala voda, kaže Vera. FOTO: Mojca Marot

Stanovanje v Laškem kupila s partnerjem

Upokojenka, ki ima zdravstvene težave, je stanovanje v Laškem kupila skupaj s svojim partnerjem, prav tako upokojencem Miho Vidmarjem, sicer Ljubljančanom. »Skoraj tri leta bo, odkar sva v Laškem na Rimski cesti. A nihče nama nikoli ni omenil, da je bilo to stanovanje že pred leti poplavljeno in da obstaja nevarnost, da bo spet,« nam zaupa Vera, ki je bila v ponedeljek, na dan prostovoljstva, med tistimi, ki so potrebovali pomoč pridnih rok prostovoljcev, da izpraznijo njuno stanovanje.

»Sreča je, da nikoli nisva kupovala dragega pohištva. Je pa dejansko vse, kar je bilo neposredno v vodi, zanič. Preveč se je napilo vode,« nam pove in pokaže, kaj vse je le še za v kontejner in odvoz na deponijo. Ker ima tudi Verin partner Miha veliko zdravstvenih težav, poškodovano ima koleno in uničene kolke, tako rekoč je invalid, jima je po tednu dni spopadanja z umazanijo, iz stanovanja sta namreč morala počistiti več deset centimetrov blata oziroma mulja, zmanjkalo moči. Pa tudi če bi imela voljo, pohištva ne bi zmogla sama znositi pred blok, kjer še vedno stoji velik zabojnik za odpadke.

Na laški Rdeči križ sta se zato obrnila s prošnjo, če bi lahko prostovoljci pri praznjenju stanovanja in iznosu uničenega pohištva pomagali tudi njima. In seveda so se pridne roke hitro našle. Laščanom so, med drugim, prišli na pomoč številni iz občine Laško, pa tudi Hrastnika. Več kot 80 jih je bilo. Sta pa Vera in Miha precej debelo pogledala, ko sta videla, kdo je jima tudi prišel pomagat: v ekipi iz Radeč so bili namreč najvišji predstavniki občine, vključno z županom Tomažem Režunom, z njimi pa je bil tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han. »Mi znamo delati, če je treba pomagati ljudem, smo vsi enaki,« je dejal Han in z županom Režunom zagrabil dele pohištva ter jih odnesel v kontejner. Enako so poprijeli za delo vsi drugi, ki so bili v ekipi. Ko so iz stanovanja odnesli vse, kar je bilo zanič, so se lotili še čiščenja njune kleti, ki pa je bila z vodo in blatom zalita do stropa.

Vera Kovač in Miha Vidmar, krvodajalec in darovalec organov, sta se iz Ljubljane šele pred slabimi tremi leti preselila v Laško. FOTO: Mojca Marot
Vera Kovač in Miha Vidmar, krvodajalec in darovalec organov, sta se iz Ljubljane šele pred slabimi tremi leti preselila v Laško. FOTO: Mojca Marot

Ko je Miha videl, kako zagnani so za delo prostovoljci, je bil vidno ganjen. Vera pa nam je pokazala zahvalo, ki jo je od ljubljanskega območnega združenja Rdečega križa prejel za 60-krat darovano kri. Še več. Miha ima že vse od leta 1996 pri sebi izkaznico darovalca organov, bil pa je na kar 38 kolesarskih maratonih Franja.

Vera in Miha skupaj živita že skoraj 20 let, združili pa sta ju podobni usodi. Vera je namreč zaradi raka izgubila moža, Miha pa svojo ženo. In zdaj, ko sta jesen življenja želela preživeti mirno, in to v Laškem, ju je doletela podobna usoda kot številne druge po Sloveniji, ki pa so bili življenja ob vodi bolj vajeni, nekateri na poplave tudi bolje pripravljeni. A v Laškem je bil že kar več let mir, sploh po tistem, ko so protipoplavno uredili marijagraški ovinek. Letos pa je bilo vode enostavno preveč, pretok je bil še veliko močnejši kot leta 1990. Zato je ponovno zalilo nekatere hiše in nižje ležeča stanovanja. Najhuje je, kadar ljudem voda zalije glavne bivanjske prostore, in to sta prvič doživela tudi Vera in Miha. 

Dejan Purnat in Mojca Velikonja sta skuhala kavico prostovoljcem iz Radeč, ki so pomagali njunima sosedoma. FOTO: Mojca Marot
Dejan Purnat in Mojca Velikonja sta skuhala kavico prostovoljcem iz Radeč, ki so pomagali njunima sosedoma. FOTO: Mojca Marot

Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah. FOTO: S. N.
Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah. FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije