Sled DNK ni bila dovolj

Tatovi so odnesli za 40.000 evrov električnih vodnikov in jih zakurili.
Fotografija: Tatovi so iz Podskrajnika odnesli bogat plen. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Tatovi so iz Podskrajnika odnesli bogat plen. FOTO: Igor Mali

Čeprav je bilo tožilstvo prepričano, da ima v rokah prave tatove, ki so pred skoraj tremi leti v Podskrajniku pri Cerknici nakradli za kar 40.000 evrov električnih vodnikov, pozneje pa za nameček povzročili obsežen požar, ko so jih v Selih pri Šmarju v občini Grosuplje zakurili, se senat ljubljanskega okrožnega sodišča s tem ni strinjal.
Vlomilce je posnela varnostna kamera, a posnetki so bili neuporabni. FOTO: Guliver/Getty Images
Vlomilce je posnela varnostna kamera, a posnetki so bili neuporabni. FOTO: Guliver/Getty Images

Niti biološke sledi, ki so jih našli v zapuščenih vozilih na kraju požara, po mnenju sodnikov niso dovolj velik dokaz o krivdi, zato so ugodili pritožbi obrambe na obtožnico in zoper trojico domnevnih tatov ustavili kazenski postopek.
 

Terna v skladišču


Konec marca 2017 okoli pol desete ure zvečer so se tatovi oglasili v Podskrajniku in sprva vlomili v neke poslovne prostore, a tam razen montirnega železa, vrednega borih 20 evrov, niso našli ničesar, kar bi bilo vredno odnesti. S svojim početjem so kljub temu povzročili za 1400 evrov škode. Na terno so naleteli v sosednjem skladišču, v njem so namreč našli za 17.000 evrov električnih vodnikov, v skladišču nekega drugega podjetja pa še električne vodnike v skupni dolžini 6282 metrov v vrednosti 23.000 evrov.

Za tatovi se je takrat izgubila vsaka sled, a le za nekaj dni, ko je v gozdu v Selih pri Šmarju ob pol šestih zjutraj zagorelo. Gost in črn dim ter smrad sta zajela celotno naselje Šmarje - Sap, pozneje pa se je izkazalo, da je razlog za dim kurjenje prav tistih električnih vodnikov. Tatovi so očitno tako hoteli na hitro priti do dragocene kovine v njih. Ogenj, kot je opozorilo tožilstvo, je povzročil veliko nevarnost za premoženje in življenje ljudi, osumljenci pa so poleg tega kurili v času, ko je bilo to prepovedano zaradi požarne ogroženosti.
Sodišče je zoper trojico ustavilo kazenski postopek. FOTO: Roman Šipić
Sodišče je zoper trojico ustavilo kazenski postopek. FOTO: Roman Šipić

Dim in pline, ki so se sproščali ob kurjenju tako veliko električnih vodnikov, je zaneslo proti naselju in hiše enega od občanov, da ga je začelo močno peči v grlu in ga siliti h kašlju. Obstajala je velika nevarnost, da zagori ves gozd, ožganih je bilo namreč okoli osem smrek.

Za požar, ki se je raztezal na površini 20 krat 30 metrov, so poskrbeli gasilci, storilci pa so se že pred prihodom policistov razbežali. A ker sta na kraju dogodka ostala kombi in avto mercedes-benz ML 270, v njih pa biološke sledi Ivana P., Milana G. in Bruna G., so bili preiskovalci prepričani, da imajo prave storilce. Da je biološka sled Milana G. v njegovem mercedesu, kot je opozarjala obramba, ni nič nenavadnega, saj gre za njegov avto, to pa še ne pomeni, da ga je tisto jutro uporabljal. Sodišče je temu pritrdilo, pa tudi temu, da najdena biološka sled Bruna G. na plastenki vode v avtomobilu ne potrjuje, da je bil ta na kraju kaznivega dejanja.


Enako so sklenili za Ivana P., čigar sledi pa tudi osebne dokumente so našli v kombiju v torbici poleg več rokavic iz lateksa.
Čeprav je tožilstvo trojico torej povezalo ne le s požarom, ampak tudi s tatvino električnih vodnikov in zoper njih aprila lani vložilo obtožnico, je na ljubljanskem okrožnem sodišču nedavno torej doživelo hladen tuš. Po mnenju senata ni dovolj dokazov, da so s požarom zagrešili kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti ali velike tatvine.

V Podskrajniku je vlomilce – bili naj bi celo štirje – sicer posnela kamera, vendar so bili posnetki neuporabni, prav tako je bila neuporabna sled obuvala, ki jo je tat pustil na kraju dogodka. Dovolj ni bilo niti dejstvo, da se je številka mobilnega telefona, ki ga je uporabljal Ivan P., v času storitve kaznivih dejanj pojavila na območju baznih postaj v Podskrajniku in v Cerknici. To po mnenju sodišča namreč še ne potrjuje točne lokacije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije