Kirk dobrodelen tudi po smrti

Douglasa je skozi življenje vodila pomoč manj srečnim. Sinu Michaelu pa menda ni zapustil niti centa.
Fotografija: Dobrodelnost je Kirka usmerjala še po smrti. FOTO: reuters
Odpri galerijo
Dobrodelnost je Kirka usmerjala še po smrti. FOTO: reuters

Na velikem platnu se je pogosto prelevil v nasilneže, povzpetnike in s samim seboj obsedene grabežljivce. Tako prepričljivo, da si ni zaman prislužil lente ene največjih igralskih legend vseh časov. A vse je bila zgolj do zadnje podrobnosti izpiljena igra, kajti v prsih Kirka Douglasa je v resnici utripalo zlato srce, ki je čutilo druge.
Čeprav sta se imela neizmerno rada, prvorojencu Michaelu ni zapustil ničesar. FOTO: instagram
Čeprav sta se imela neizmerno rada, prvorojencu Michaelu ni zapustil ničesar. FOTO: instagram

Nikoli ni pozabil svojih skromnih korenin in kaj pomeni biti brez vsega. Takoj ko je obogatel, je namreč milijone podaril dobrodelnim organizacijam, v sledečih desetletjih svoje bogastvo radodarno delil z drugimi, temu pa je ostal zvest tudi zdaj, ko je na začetku februarja v 104. letu starosti za vselej zaprl oči. Večinski delež svojega premoženja, težkega okoli 56 milijonov evrov, je namreč zapustil dobrodelnim organizacijam.
 

Sin ima dovolj vsega


Deli s tistimi, ki nimajo. Temu vodilu je Kirk sledil v življenju in očitno tudi še po smrti. In čeprav ga je s sinom Michaelom Douglasom, ki je s toplimi besedami ljubezni oznanil očetovo smrt, povezovala ljubeča vez, velikan zlate dobe Hollywooda prvorojencu menda ni zapustil niti centa. A zgolj zaradi prepričanja, da Michaelu in njegovim tako ali tako nikoli ne bo manjkalo ničesar, saj si je sam priigral premoženje, z letošnjim letom ocenjeno na vrtoglavih skoraj 280 milijonov, ter očetovega denarja ne potrebuje.


Potrebujejo pa ga otroci sveta, ki jim usoda ni bila tako naklonjena, in so jim zaradi revščine zaprta vrata do izobrazbe, osnovnega zdravstva in priložnosti, da bi kaj ustvarili iz sebe. S tem v mislih je Kirk spisal oporoko, s katero je 46 od skupno 56 milijonov zapustil skladu Douglas Foundation, katerega cilj je »pomagati tistim, ki si sami ne morejo. Prvotno je usmerjen v ustvarjanje priložnosti za otroke, s poudarkom na izobrazbi in zdravju.« Sklad bo po napotkih pokojnega zvezdnika razdeljeval denar najrazličnejšim neprofitnim organizacijam.


Med drugim naj bi delež romal za štipendije nadarjenih otrok iz manjšin in s socialnega roba, in sicer na univerzi St. Lawrence University, kjer so štipendije v Douglasovem imenu začeli deliti že leta 1999. Košček igralčeve zapuščine bosta dobila losangeleška otroška bolnišnica in sinagoga v Westwoodu, pod okriljem katere deluje otroški center Anne in Kirka Douglasa. Nekaj denarja bo šlo tudi za umetniško dvorano Kirk Douglas Theatre v kalifornijskem mestu Culver, ki ga je Kirk leta 2004 rešil pred neizbežnim propadom. Levji delež je torej namenil dobrodelnosti, ni pa znano, komu ali čemu je namenil še poslednjih 10 milijonov.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije