NOGOMETNA NEBESA

Brazilci točijo bridke solze

Legendarni kralj nogometa Pele se je poslovil pri 82 letih starosti.
Fotografija: Pele (desno) se je pridružil Diegu Maradoni v nogometnih nebesih. FOTO: Charles Platiau, Reuters
Odpri galerijo
Pele (desno) se je pridružil Diegu Maradoni v nogometnih nebesih. FOTO: Charles Platiau, Reuters

Leto 1940 ni bilo prijazno do človeštva, v zgodovinskih analih tistega časa močno prevladuje stopnjevanje vojnega pohoda Adolfa Hitlerja. Med številnimi grozodejstvi vendarle najdemo tudi dogodek, ki je veličastno zaznamoval naslednjih 82 let. V brazilskem mestecu Tres Corações se je rodil Edson Arantes do Nascimento, pozneje povsod znan kot Pele in kralj nogometa. Rojeni zmagovalec, ki je po daljših zdravstvenih tegobah izgubil poslednjo bitko za življenje.

Padlih junakov se občasno spomnimo, legende nikoli ne umrejo, pravi stari rek. Svoje veličine se je zavedal tudi Pele. »Rodil sem se za igranje nogometa, tako kot se je Ludwig van Beethoven za ustvarjanje glasbe ali Michelangelo za slikarstvo in kiparstvo,« je rad ponavljal. Ko so ga nekoč vprašali, ali je tako slaven kot Jezus, pa je – malo za šalo in malo zares, kdo bi vedel – odgovoril: »Obstajajo konci sveta, na katerih Jezus ni tako znan in priljubljen.«

Če bi kaj takšnega izustil kdo drug, bi ga izjemno verni Brazilci obtožili bogokletstva. Peleju pa so le prikimali s širokimi nasmeški. Zanje je bil še precej več kot športno božanstvo. Je edini nogometaš, ki se je lahko pohvalil s tremi naslovi svetovnega prvaka (v letih 1958, 1962 in 1970), v reprezentančnem dresu je zabil 77 golov v 92 nastopih in šele na letošnjem SP se mu je na prvem mestu pridružil Neymar, a na 124 tekmah. Mednarodni olimpijski komite ga je izbral za športnika 20. stoletja pred boksarjem Mohamedom Alijem, atletom Carlom Lewisom in košarkarjem Michaelom Jordanom, Mednarodna nogometna zveza pa je leta 2000 salomonsko podelila lovoriko za najboljšega igralca vseh časov tako Peleju kot Diegu Maradoni.

Predsednik ga je prikoval

V tednih, ko se je v igro za številko 1 v zgodovini nogometa resno vključil še Lionel Messi, so se seveda začeli znova krepiti tudi dvomi o Pelejevih dosežkih. Od 1281 golov, kolikor mu jih pripisujejo, jih je namreč »zgolj« 757 zabil v uradnih dvobojih, v življenjepisu so mu upoštevali tudi zadetke v mlajših kategorijah in prijateljskih nastopih. Z okleščeno številko pa ni več prvi niti med Brazilci, saj ima 26 let mlajši Romario v svoji beri 772 golov. Peleju očitajo tudi, da je imel v reprezentanci tako dobre soigralce, da se mu lovorike skoraj niso mogle izmuzniti, in da ni nikoli okusil trdote evropskega klubskega nogometa.

Za vrzel v njegovem življenjepisu je kriv predvsem nekdanji brazilski predsednik Janio Quadros. Peleja je namreč razglasil za nacionalni zaklad in mu malone onemogočil odhod, vodilnim možem Santosa pa je naložil, da mora biti najbolje plačani športnik na svetu. Čaščenje idolov ima pač številne razsežnosti in spodbuja različne poglede, ob katerih je nemogoče ostati povsem brezmadežen. Življenje božansko nadarjenega sina Brazilije je v otroštvu zaznamovala revščina, s katero se je boril kot prodajalec arašidov in čistilec čevljev na železniški postaji. V odraslih letih pa je le s težavo povlekel ločnico med pravljičnim in resničnim. Če je sploh kdaj obstajala. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije