DESKANJE

Žlahtna pekinška olimpijka uresničila šalo iz Carezze

Glorio Kotnik na valu olimpijskega brona odneslo do prve zmage v svetovnem pokalu. Vodilna deskarka v skupnem seštevku že v minuli sezoni storila velik mentalni preskok.
Fotografija: Olimpijsko žlahtna Gloria Kotnik je v Cortini d'Ampezzo prideskala do prve zmage in sploh tudi prvih stopničk v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Olimpijsko žlahtna Gloria Kotnik je v Cortini d'Ampezzo prideskala do prve zmage in sploh tudi prvih stopničk v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik

Že pred novo sezono v alpskem deskanju je bila videti zelo pozitivna in samozavestna, slutilo se je, da bo postorila veliko in da ji bo uspel veliki rezultatski met. Gloria Kotnik je za uvod v Winterbergu v paralelnem slalomu za točke svetovnega pokala osvojila osmo mesto, zdaj je najprej v četrtek v italijanskih Dolomitih (v Carezzi) v paralelnem veleslalomu še četrtič v tem tekmovanju prideskala na četrto mesto, v soboto ji je v Cortini d'Ampezzo uspelo prvič stopiti na oder za najboljše tri. Še več, ugnala je prav vse tekmice in z zmago potrdila, da ji je olimpijski uspeh dal tekmovalna krila. V zadnjih dveh letih sta se ji namreč dogodili najlepši stvari na svetu. Januarja lani je na svet privekal njen sin Maj, letošnjega 8. februarja je na olimpijskih igrah v Pekingu v paralelnem veleslalomu prihitela do žlahtne kolajne bronastega sija.

Nič presenetljivega, da Kotnikova v novi sezoni leti na deski. V Cortini je imela v kvalifikacijah peti dosežek, potem pa v večernem izločilnem delu pod umetno svetlobo po vrsti premagovala tekmice. V osmini finala varovanko njenega očeta Petra, Avstrijko Danielo Ulbing, v četrtfinalu Poljakinjo Aleksandro Krol (slednja je v četrtek Glorio premagala v polfinalu), v polfinalu Megan Farrell iz Kanade in za češnjo na torti v velikem finalu Nemko Ramono Hofmeister. »Zelo sem vesela, da mi je uspelo prav na mojem najljubšem prizorišču. V Carezzi sem se pošalila, da bo v Cortini veselo, če bom vsako tekmo uvrstitev izboljšala za štiri mesta. In res je veselo!« je bila po tekmi nasmejana Velenjčanka, zdaj živi v Celju, ki je trenutno tudi vodilna alpska deskarka v svetovnem pokalu. »Tako dolgo sem čakala na to, zdaj se je vse sestavilo in res je super,« je bila presrečna tekmovalka, ki se na olimpijski uspeh še vedno odzove zelo čustveno. Glede na vse, kar je preživela do Pekinga, tudi poškodbe in izgorelost. »Ko si ogledam posnetke z olimpijskih iger ali ko govorim o tem, me še vedno preplavijo čustva. To je res velika stvar, nekaj, kar sem si želela že kot otrok. In ko ti enkrat uspe, sploh pa v takšnih okoliščinah, je vse še toliko bolj čustveno.«

Vrhunska že nekaj časa

Čustvena je bila tudi tokrat v Cortini. »Ne vem, kaj naj sploh rečem. Zelo sem vesela, ne le da mi je prvič uspelo priti na stopničke v svetovnem pokalu, temveč celo zmagati. Vesela sem, da se je vse 'poklopilo' tudi v tem tekmovanju. Tokrat se je vse uresničilo, zelo sem motivirana za nadaljevanje sezone in se veselim naslednjih tekem,« je dodala Gloria Kotnik, katere preostala četrta mesta v svetovnem pokalu segajo v leto 2018 (Rogla, Bansko, Cortina). »Moje deskanje je na vrhunski ravni že kar nekaj časa, so bile pa težave drugje. Prvič zdravstveni zapleti, ki sem jih imela, bili pa so posledica preobremenjenosti. Naredila sem tudi velik mentalni preskok, kar sem lani dokazala. V lanski sezoni tudi nisem tekmovala na vseh tekmah, bila sem v zelo specifičnem položaju, vračala sem se po porodniški. Letos je načrt tekme oddelati stoodstotno,« še pove deskarka, ki bo visoko ciljala tudi na februarskem svetovnem prvenstvu v gruzinskem Bakurianiju.

Košir tik za stopničkami

V Cortini d'Ampezzo se je v izločilne boje uvrstil še Žan Košir, dosegel je deseti izid kvalifikacij. Brez finalnih bojev sta ostala Tim Mastnak na 30. in Rok Marguč na 33. mestu. Košir je bil blizu še enim stopničkam, a je na koncu ostal na četrtem mestu. V osmini finala je njegov tekmec, Nemec Stefan Baumeister, storil dve napaki, podobno je bilo v četrtfinalu, saj Poljak Oskar Kwiatkowski po napaki v spodnji polovici proge ni dokončal nastopa. V polfinalu je bil nato boljši Avstrijec Andreas Prommegger, Košir pa je nato v boju za tretje mesto izgubil z Italijanom Aaronom Marchem. V velikem finalu je nato v obračunu veteranov tega športa Italijan Roland Fischnaller ugnal Prommeggerja.

»Zmaga, najlepši zaključek decembrskega niza tekem! Gloria je bila tudi tokrat odlična, Žan se je vrnil tik pod vrh in dokazal, da je še vedno vrhunski tekmovalec. Žal sta se Timu in Roku pripetili napaki v kvalifikacijah. A vemo in vidimo, da sta hitra, tako da se vsi skupaj že veselimo novih izzivov, novih tekem,« je bil vesel vodja paralelnih disciplin Jure Hafner.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije