JUDO

Tino Trstenjak kar izključili s prvenstva

Najboljša slovenska judoistka v polfinalu prejela rdeči karton. Sodniki so ocenili, da je poskušala poškodovati Japonko.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Izraz na obrazu je povedal vse. Tina Trstenjak je bila povsem na tleh, potem ko so sodniki v polfinalu svetovnega prvenstva v Tokiu (pre)strogo kaznovali njen nedovoljeni vzvod na roki domače zvezdnice Miku Taširo. Zanj je najboljša slovenska judoistka prejela rdeči karton, ki je avtomatično pomenil še deveti zaporedni poraz v medsebojnih obračunih s štiri leta mlajšo Japonko. A ne le to; ker so pristojni ocenili, da je nameravala celjska šampionka z napadom na komolec celo poškodovati tekmico, so jo povrhu še izključili s tekmovanja.

Tako je Trstenjakova, ki je na poti do polfinala prepričljivo ugnala Španko Cristino Cabana Perez (z iponom), Britanko Lucy Renshall (z vazarijem) in Mongolko Gankhaich Bold (10:0), ostala tudi brez borbe za bronasto kolajno v finalu repešaža kategorije do 63 kilogramov. V njem bi se sicer pomerila z Martyno Trajdos, proti kateri je sicer dobila kar 13 od 17 dvobojev. Nazadnje je z leto starejšo Nemko, ki je sicer luč sveta ugledala v Belchatowu na Poljskem, izgubila leta 2015. Trajdosova je tako do svojega prvega (bronastega) odličja na svetovnih prvenstvih prišla brez boja.

Očko je ne bi diskvalificiral

Trstenjakova ni skrivala velikega razočaranja. Razumljivo, ko pa je po petih letih prvič ostala brez žlahtne kovine na tem tekmovanju. V japonski prestolnici, kjer – mimogrede – moči meri kar 839 judoistov in judoistk iz 147 držav (!), je lovila že svojo peto zaporedno kolajno na svetovnih prvenstvih po bronasti v Čeljabinsku '14, zlati v Astani '15, srebrni v Budimpešti '17 in bronasti v Bakuju '18. Vmes se je v Riu de Janeiru '16 ovenčala še z naslovom olimpijske prvakinje ter med letoma 2013 in 2018 osvojila tudi šest zaporednih odličij na evropskih prvenstvih.

Kakor koli že; Tina je potrebovala več časa, da si je opomogla od šoka po odločitvi, ki je v judoističnih krogih dvignila obilo prahu. Ni jih malo, ki menijo, da je ne bi smeli diskvalificirati. Med njimi je nekdanji vrhunski judoist Franc Očko, ki je v pogovoru s slovenskimi poročevalci v Tokiu priznal, da je kazen zelo mejna. »Začetek napada je bil pravilen. Japonka se je izmikala, ostala na nogah in se znašla v položaju, ko bi morala Tina popustiti. Nato je Miku še malo odigrala, se prijela za ramo in sodniki so se po ogledu posnetka odločili, kakor so se. Ocenili so, da je obstajala možnost za poškodbo nasprotnice, v takšnih primerih pa sodniki ščitimo tekmovalce. Varnost je na prvem mestu,« je diskvalifikacijo komentiral dolgoletni sodnik in generalni sekretar pri Judo zvezi Slovenije, pri čemer je še dodal, da se sam ne bi odločil zanjo, ker ni šlo za neposreden poskus napada na komolec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije