PRVE STOPNIČKE NA POSAMIČNIH TEKMAH

Odličen Peter Prevc se je povzpel do drugega mesta

Za slovenskega asa so bile to sploh prve stopničke na posamičnih tekmah v Lahtiju. Dvakrat je bil drugi še na ekipnih tekmah na tem finskem prizorišču (2020, 2022).
Fotografija: Peter Prevc FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Avstrijec Jan Hörl (266,1 točke) je zmagovalec posamične tekme smučarskih skakalcev za svetovni pokal v finskem Lahtiju. Najboljši od Slovencev je bil Peter Prevc (264,2), ki je za las ostal brez zmage in zasedel drugo mesto. Tretji je bil Poljak Aleksander Zniszczol (254,2).

Starejši od bratov Prevc je bil po prvi seriji tretji z malenkostnim zaostankom za vodilnim Hörlom. V drugo je 31-letnik iz Selške doline skočil 131 m in zanesljivo prevzel vodstvo.

Na vrhu sta bila le še Zniszczol in Hörl. Prvi je skočil 129,5 m, zaostal deset točk, a si zagotovil stopničke, Hörl pa je skočil 134,5 m in za 1,9 točke premagal Prevca.

Za slovenskega asa so bile to sploh prve stopničke na posamičnih tekmah v Lahtiju. Dvakrat je bil drugi še na ekipnih tekmah na tem finskem prizorišču (2020, 2022).

Za Prevca, ki se po sezoni poslavlja od športne kariere, je v zadnjem času odlično obdobje. Na obeh posamičnih tekmah v Oberstdorfu pretekli konec tedna je bil drugi, z današnjimi stopničkami vred pa ima zdaj v karieri jubilejnih 60 uvrstitev na oder za zmagovalce med posamezniki. Ostaja pa pri 23 zmagah.

Tokrat ni bil pri vrhu

Lovro Kos (215,7) tokrat ni bil pri vrhu. V petek je na prvi posamični tekmi zmagal, tokrat pa je v zahtevnih vetrovnih razmerah zmogel le do 24. mesta. Domen Prevc je bil po drugem skoku na koncu diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. Zasedel je končno 30. mesto.

Brez finala sta ostala Žak Mogel na 33. in Maksim Bartolj na 41. mestu.

V skupnem seštevku

V skupnem seštevku je vodstvo ohranil Stefan Kraft, ki je po današnjem osmem zbral 1578 točk. Sledi mu danes petouvrščeni Japonec Ryoyu Kobayashi s 1382 točkami. Najboljši Slovenec je še naprej Kos, ki je šesti s 675 točkami. Peter Prevc je napredoval na osmo mesto (668 točk).

Karavana smučarskih skakalcev se zdaj seli na Norveško, kjer bo med 8. in 17. marcem na sporedu norveška turneja Raw Air. Na njej bosta predvidoma nastopila tudi Timi Zajc, ki si je vzel nekaj časa za trening, ter povratnik po poškodbi Anže Lanišek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije