NA POTI DO NASLOVA

Izjemni Verstappen: To je bilo le vprašanje potrpljenja

Nizozemski as tudi na VN Avstrije v formuli 1 osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Z zadnjim postankom v boksih je morda presenetil koga pri Red Bullu.
Fotografija: Max Verstappen si je lahko zaploskal za imenitno predstavo v Spielbergu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Max Verstappen si je lahko zaploskal za imenitno predstavo v Spielbergu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Nizozemski dirkaški šampion Max Verstappen je na najboljši poti, da si že pred začetkom koledarske jeseni zagotovi tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka v formuli 1. Če bo namreč nadaljeval v takšnem slogu, v kakršnem je blestel minuli konec tedna v Spielbergu, mu nihče ne bo mogel preprečiti osvojitve nove lovorike.

Verstappen je na Red Bullovem ringu, kakor so že pred leti poimenovali stezo na avstrijskem Štajerskem, osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Potem ko je v petek dobil kvalifikacije, je dan pozneje sebi v prid odločil tudi deževno sprintersko preizkušnjo, včeraj pa je bil še razred zase na veliki nagradi Avstrije. Med njo si je privozil že tolikšno prednost, da si je lahko pred koncem privoščil še menjavo gum, s katerimi je nato tik pred zdajci odpeljal še najhitrejši krog dirke. Zaveda se pač, da lahko v boju za naslov svetovnega prvaka na koncu odloča sleherna točka.

V cilju je imel 25-letni Nizozemec 5,155 sekunde naskoka pred drugouvrščenim Ferrarijevim monaškim zvezdnikom Charlesom Leclercom (»Lepo je biti po daljšem času spet na zmagovalnem odru.«), Red Bullovo zmagoslavje pa je dopolnil Mehičan Sergio Perez (+ 17,188), ki je po hudem boju za tretje mesto vendarle ugnal Leclercovega moštvenega sotekmovalca, Španca Carlosa Sainza mlajšega (+ 21,377). »To je bil zame popoln konec tedna. Zelo pomembno je bilo, da sem ostal spredaj in lahko vozil svojo dirko« je poudaril Verstappen, potem ko je slavil peto zaporedno, sedmo letošnjo in skupno že 42. zmago v formuli 1, s katero se je na petem mestu večne lestvice odlepil od legendarnega Brazilca Ayrtona Senne.

Charlesu Leclercu popolnoma zaupa

»Po startu sem moral braniti vodstvo pred Leclercovimi napadi, vendar pa mu zaupam. Ker vem, da ne bo naredil kakšne neumnosti, se lahko med takšnimi dvoboji zanesen nanj. Ko sem se po prvem postanku v boksih znašel za njim, tudi nisem bil pretirano v skrbeh. Vedel sem sicer, da je Charles močan, obenem mi je bilo tudi jasno, da imam na voljo hitrejši dirkalnik. Zaradi tega sem v miru pripravil načrt za prehitevalni manever. To je bilo le vprašanje potrpljenja,« je razložil nizozemski šampion, ki se ni pozabil zahvaliti številnim navijačem na tribunah, med katerimi so znova prednjačili v oranžne majice oblečeni rojaki.

Kot je ponovil, je šlo tokrat zanj vse kot po maslu. »No, le zadnja menjava gum tik pred koncem ni bila v naših načrtih. Z njo sem morda presenetil koga v ekipi, toda zame to ni bilo nikakršno tveganje,« je pristavil Verstappen, ki ima kot vodilni v skupni razvrstitvi že 81 točk zaloge pred najbližjim zasledovalcem Perezom. A vprašanj, kakršnega mu je, denimo, zastavil nekdanji škotski as David Coulthard, ali že sanja o trojčku oziroma tretjem naslovu svetovnega prvaka, ne sliši najraje. »Ne, o tem zdaj res nočem razmišljati. V Spielbergu bomo proslavili ta uspeh, že v ponedeljek zjutraj pa se bomo stoodstotno osredotočili na priprave za naslednjo dirko v Silverstonu,« je dal Verstappen jasno vedeti, da ničesar ne namerava prepustiti naključju. Zato bo tudi konec tedna na VN Velike Britanije storil vse, da bo nadaljeval zmagoviti niz. Miha Šimnovec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije