SKOKI

Bravo, Anže! Uspelo mu je skočiti na stopničke na prestižni turneji

Dobre nastope Slovencev je dopolnil tudi najstarejši reprezentant Peter Prevc.
Fotografija: Anže Lanišek. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

Japonec Rjoju Kobajaši je z današnjim drugim mestom potrdil zmago na novoletni skakalni turneji in po letih 2019 in 2022 tretjič osvojil zlatega orla. 

Avstrijec Stefan Kraft (288,9) je zmagal na tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Bischofshofnu, kjer se je končala novoletna turneja štirih skakalnic, v kateri je skupno slavil še tretjič v karieri Japonec Rjoju Kobajaši. Ta je bil tokrat drugi (287,6), tretji pa prvi Slovenec Anže Lanišek (281,8).

Peter Prevc (261,8) je bil deveti, Timi Zajc (242,4) 22., Lovro Kos (238,7) pa po četrtem mestu v prvi seriji šele 26.

V finale tekme, ki je potekala v rahlem sneženju, se ni uvrstil peti Slovenec Domen Prevc (103,4), ki je po porazu v dvoboju končal na 31. mestu.

»Zelo dober skok sem imel, na polno sem šel v finalu, skočil sem, kot je le dalo. Res sem užival v finalu. Sem se povsem sprostil in tu je posledica. Vesel sem, da sem na tak način zaključil turnejo in si želim, da bi tako tudi nadaljeval,« je za nacionalno televizijo Slovenije povedal Lanišek.

Bil je peti skupno na turneji in zmagovalec v Garmisch-Partenkirchnu na prvi dan novega leta. S 141 m je v Bischofshofnu dosegel največjo daljavo finala in ohranil mesto na zmagovalnem odru tekme. Lani je postal šele četrti Slovenec s skupno uvrstitvijo na stopničke na novoletni turneji, ko je bil tretji. Pred njim je to uspelo edinima slovenskima skupnima zmagovalcema Primožu Peterki in Petru Prevcu ter Petru Žonti, ki je bil prav tako tretji.

Pred tokratno tekmo sta bila le dva tekmeca za zlatega orla. Kobayashi je imel le okrog 2,5 metra (4,8 točke) prednosti pred Andreasom Wellingerjem. Ta se je tako še vedno nadejal, da bi kot prvi Nemec po Svenu Hannawaldu in letu 2002 osvojil skupno zmago.

A je Kobayashi vodil že po prvi seriji in po sezonah 2018/19 in 2021/22 na koncu še tretjič osvojil zlatega orla. Ko mu je to uspelo prvič, se je pridružil le dvema z zmagami na vseh štirih tekmah turneje v sezoni skupne zmage. To je uspelo le še Hannawaldu (2001/02) in Poljaku Kamilu Stochu (2017/18).

Kobayashi se je s tremi novoletnimi zmagami na tretjem mestu izenačil s Stochom, Nemcem Helmutom Recknagelom in Norvežanom Björnom Wirkolo, pred njimi sta le Nemc Jens Weissflog s štirimi slavji, s petimi je na čelu legendarni Finec Janne Ahonen.

Stefan Kraft je s 136,5 m in drugim najdaljšim skokom uvodne serije zasedal drugo mesto. Ugnal ga je le Kobayashi s pol metra daljšim skokom in 1,2 točke prednosti. Sledila sta dva Slovenca, Lanišek je bil tretji z 8,1 točko zaostanka, Kos na četrtem pa je zastajal še štiri desetinke več.

Kobayashi, ki je v petek dobil že kvalifikacije, je pred finalom še za 14,9 točke povečal prednost na čelu novoletne serije, saj je Wellinger v prvi seriji skočil 132 m in za osmo mesto dobil 129,9 točke. Nemec je v finalu po 19 točkah zaostanka skupno za Japoncem skočil 137 m, kar je bilo dovolj za peto mesto. Kobayashi je potrdil zmago na turneji s četrtim drugim mestom, prvo slavje na turneji v tej zimi pa je zgrešil za 1,3 točke. Pred njim je končal Kraft, vodilni v svetovnem pokalu in tretji na turneji.

V prvi seriji na izpadanje je Kos s 135,5 m ne le gladko dobil obračun s Švicarjem Remom Imhofom (81,5), ampak je vodil vse do nastopa zadnjega Slovenca v seriji. Kosa je za štiri desetinke najprej ugnal Lanišek. Ta se je pomeril s Švicarjem Simonom Ammannom (95,7) in štirikratnega olimpijskega zmagovalca s 134,5 m zanesljivo premagal.

Zajc je s 129 m dobil obračun s Fincem Eetujem Nousiainenom (91,7). Peter Prevc je tekmoval v paru z Ukrajincem Jevgenom Marušjakom (47,9), ki je bil med vsemi na tekmi zadnji. Domen Prevc pa je s 119,5 m izgubil dvoboj uvodne serije z Japoncem Renom Nikaidom (124,1) in končal pred finalom, ko je prav po zadnjem paru serije izgubil peto mesto med srečnimi poraženci.

Od Slovencev sta tako finalno serijo začela Peter Prevc na devetem in Zajc na 14. mestu. Slednji je v finalu skočil še štiri metre manj kot v prvi, Peter Prevc pa štiri več in je s 135 m ponovno prišel med deseterico. Iz dvajseterice pa je zdrsnil Kos, po dveh četrtih mestih na turneji je na zadnji tekmi namesto novega boja za zmagovalni oder po povsem zgrešenem odskoku zdrsnil izven dvajseterice.

Svetovni pokal za skakalce se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna, ko se bodo v soboto popoldne v poljski Wisli pomerili na super ekipni tekmi, v nedeljo pa še na posamični. Skakalke bodo oba omenjena dneva zgodaj dopoldne po slovenskem času tekmovale posamično v japonskem Sapporu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije