MOŠTVENA TEKMA

Kakšen boj! Orli imajo srebro (FOTO)

Našim skakalcem je usplo skočiti do drugega mesta.
Fotografija: Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc  FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters
Odpri galerijo
Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc  FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters

Slovenski skakalci so skočili do novega olimpijskega odličja. Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc, ki so po prvi seriji celo vodili, so skočili do drugega mesta. Za Avstrijci na prvem mestu so naši junaki zaostali za 8 točk in tri desetinke. Na tretjem mestu so končali Nemci, Norvežani pa so po napaki olimpijskega prvaka s posamične tekme na veliki skakalnici Mariusa Lindvika ostali brez odličja. 

Tako se je zadnjega skoka razveselil Peter Prevc.  FOTO: Kim Hong-ji Reuters
Tako se je zadnjega skoka razveselil Peter Prevc.  FOTO: Kim Hong-ji Reuters

Zadnja skakalna preizkušnja za skakalce je bila izjemno napeta vse do konca. V ekstremnih vremenskih razmerah so se za olimpijsko krono borile kar štiri reprezentance. Kljub temu, da jim razmere niso bile naklonjene, so se naši izjemno dobro odrezali. Po prvi seriji je našim kazalo najbolje, a zmagovalca je odločil povsem zadnji skok v zadnji skupini. Po skoku Petra Prevca je postalo jasno, da imajo naši medaljo, barvo medalje pa je določil zadnji avstrijski skakalec. 

Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc  FOTO: Marko Djurica Reuters
Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc  FOTO: Marko Djurica Reuters

Trener naših skakalcev Robert Hrgota je po tekmi dejal: »Čestitke fantom za osem odličnih skokov. Srebrna medalja ekipno trenerju veliko pomeni. Z malo več sreče bi danes postali olimpijski prvaki. Zaslužili bi si, a zame je to srebro kot zlato.«

Kapetan naše skakalne reprezentance Peter Prevc je po tekmi dejal, da se je ekipi odlično izšlo. »Dobro smo skakali in tekma je bila napeta do konca. Zasluženo smo prišli do drugega mesta.« Dejal je, da je bič osredotočen na svojo nalogo. »Preden sem šel na zaletišče, sem si rekel, da upam, da bodo za vse enake razmere. Svojo nalogo sem dobro opravil dvakrat in sem s tem zelo zadovoljen.«

Svoje občutke je po tekmi strni tudi Timi Zajc: »Super se počutim. Bila je težka tekma. Vsi smo presrečni. Danes več nisem mogel dati od sebe. Vsi smo dali svoj maksimum in moramo biti ponosni na srebrno medaljo.« Dejal je še, da je bilo na koncu najtežje gledati Petra, a naredil je super skok.  

Kako so skakali naši šampioni: Lovro Kos (134,0 m in 120,0 m), Cene Prevc (132,0 m in 132,0 m), Timi Zajc (124,0 m in 126,0 m) in Peter Prevc ( 129,0 m in 127,0 m)

Napeta tekma

V prvi seriji je našim kazalo najbolje od štirih reprezentanc, ki so se borile za najvišja mesta. Avstrijci so po prvi seriji za Slovenci zaostajali za devet točk, Norvežani pa za slabih enajst točk. Na četrtem mestu so prvo serijo končali Nemci.

V drugi seriji so se na vrhu izmenjevali Slovenci in Avstrijci. Zdelo se je, da se bo odličje za las iz rok izmuzniilo Nemcem, a so se Nemci razveselili, ko je se je tudi drugi skok ponesrečil olimpijskemu prvaku s posamične tekme na veliki skakalnici.

Dobili tretje odličje

Tudi na obeh posamičnih tekmah so naši skakali dobro, a so za las ostali brez odličja. V poskusni seriji je Kos skočil 130,0 m (12.), Cene Prevc 117,5 m (20.), Zajc 91,0 m (37.), Peter Prevc 120 m (16.). Jelko Gros je v prenosu za RTV dejal, da so jo skakalcem v poskusni seriji zagodle vremenske razmere.

Slovenski skakalci lovijo tretjo odličje na ekipnih tekmah. Zadnjo, bronasto, so leta 2002 v Salt Lake Cityju osvojili Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta, prvo, še pod jugoslovansko zastavo, in sicer srebrno, pa leta 1988 v Calgaryju Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Matjaž Debelak in Miran Tepeš.

Slovenski športniki so v Pekingu do zdaj osvojili sedem medalj, dve zlati, tri srebrne in dve bronasti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije