DIRKA

Že četrtič je postal svetovni prvak v spidveju

O prvaku je odločala zadnja, deseta dirka sezone.
Fotografija: Bartosz Zmarzlik. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bartosz Zmarzlik. FOTO: Jože Suhadolnik

Poljak Bartosz Zmarzlik je svetovni prvak v spidveju za sezono 2023. Poljski spidvejski zvezdnik je na zadnji postaji svetovnega prvenstva v domačem Torunu zmagal in tako prednost pred edinim tekmecem v boju za lovoriko Švedom Fredrikom Lindgrenom povečal na osem točk. Za Zmarzlika je to že četrti naslov prvaka po letih 2019, 2020 in 2022.

Zmarzlik je bil na dobri poti do ponovitve uspeha do predzadnje postaje v danskem Vojensu. Takrat pa ga je zaradi nepravilne opreme doletela diskvalifikacija, ostal je brez možnosti nastopa in namesto 24 točk, kolikor je imel prednosti, se je Lindgren po drugem mestu na Danskem približal le na šest točk zaostanka.

O prvaku je tako odločala zadnja, deseta dirka sezone. Na njej pa je danes pred svojimi navijači Zmarzlik pokazal, da je še vedno vladar svetovnega spidveja. Za naslov prvaka je dosegel novo zmago, že 23. v karieri. V velikem finalu je premagal prav Lindgrena, tretji je bil Danec Leon Madsen, četrti pa še en Poljak Patryk Dudek.

V letošnjem SP je, tako kot lani, na uvodni postaji v Goričanu nastopil tudi najboljši slovenski voznik zadnjih dveh desetletij Matej Žagar.

Nekoč stalni član elitne konkurence tudi v tej sezoni ni bil med 15 dirkači, ki nastopajo na vseh dirkah, na Hrvaškem je nastopil s povabilom prirediteljev. Dirko je končal na 16. mestu in osvojil eno točko. Po zadnji postaji SP je s to točko na končnem 24. mestu v SP.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije