KOLESARSTVO

V Švico po lepo popotnico za Tour

Matej Mohorič samozavesten pred velikim vrhuncem sezone. Verjame, da se bo njegova forma še nekoliko dvignila.
Fotografija: Matej Mohorič ima na dirki po Švici velike načrte, še večje pa julija na svoji premieri na Touru. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Matej Mohorič ima na dirki po Švici velike načrte, še večje pa julija na svoji premieri na Touru. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Slovenski državni prvak Matej Mohoriča bo poskušal na kolesarski dirki po Švici svoji formi dodati še piko na i in nabrušeno pričakati dirko po Franciji, ki je zanj glavni cilj sezone. V Švici bo hitro vidno, kako dobro je Mohorič pripravljen in kaj lahko od njega pričakujemo na Touru, kjer bo v odsotnosti Primoža Rogliča prvi slovenski adut.

Mohorič je že od nekdaj znan kot marljiv in zelo discipliniran kolesar, ki vse treninge oddela na najvišji ravni, na najtežjih in najpomembnejših dirkah pa je znal vedno izvleči nekaj več. Lani si je v Bahrain Meridi dokončno priboril status kolesarja, ki bo zmagoval na največjih dirkah, tudi športni direktor Gorazd Štangelj je bil spomladi zelo optimističen: »Čakali smo, da bo Matej eksplodiral, in prepričan sem, da je bil to šele prvi korak naprej. Njegovo obdobje šele prihaja, nikamor se mu ne mudi, lahko postane še precej boljši.« Za to sezono si je Mohorič zastavil dva velika cilja – belgijske tlakovane klasike in prvi nastop na dirki po Franciji. Spomladanski del se ni izšel povsem po željah 24-letnika iz Podblice, na klasikah ni dosegel rezultatskega presežka, je pa za prihodnje sezone dobil več dragocenih lekcij o tem, kako skrbno je treba varčevati z energijo, če si želiš biti po 240 kilometrih še vedno v igri za zmago. Po krajšem premoru je Mohorič začel priprave na dirko po Franciji. »Za zdaj je vse odlično, priprave na Tour so potekale povsem po načrtih, na Tenerifu smo zelo dobro trenirali,« je samozavesten Mohorič, ki je potrditev dobrih treningov dobil na zadnjih dveh dirkah.

V Luganu ni dokončal dela

Letos je več pozornosti namenil vožnji na čas, na državnem prvenstvu je zaostal le za Tadejem Pogačarjem, v nedeljo pa je na enodnevni dirki v Luganu z zelo močno zasedbo ostal vse do zadnjega v igri za zmago, nato pa sta ga v sprintu presenetila kolesarja UAE Emirates in moral se je zadovoljiti s tretjim mestom. »Ne morem biti zadovoljen z rezultatom, ekipa je naredila vse, da sem bil v položaju za zmago, a nisem dokončal dela,« je bil Mohorič jezen nase. Po nekaj dneh v domovini se je vrnil v Švico, kjer ga v soboto čaka prva etapa devetdnevne dirke svetovne serije, ki bo zanj zelo pomembna: »Na državnem prvenstvu in v Luganu sem se počutil dobro. Verjamem, da se bo forma na dirki po Švici še nekoliko dvignila, že tam bom meril na etapno zmago, za skupni seštevek pa imamo v ekipi Domenica Pozzoviva. Menim, da sta mi vsaj dve etapi pisani na kožo, ob tem pa bi rad solidno odpeljal oba kronometra.« Zanimivo bo videti, kako se bo odrezal na najtežjih vzponih v primerjavi z nekaj kilogramov lažjimi hribolazci, če bi mu uspela dobra skupna uvrstitev, bi bila to odlična popotnica za dirko po Franciji.
Tam bodo vseeno v ospredju predvsem etapne zmage, Mohorič bo na dirko odšel kot eden od tistih kolesarjev, ki si bodo lahko izbirali svoje priložnosti in ne bodo v službi kapetana ekipe Rohana Dennisa. Dirka po Švici bo Mohoriču ponudila nekaj odgovorov, zanimivo pa bo spremljati tudi Simona Špilaka, ki v Švico prihaja kot kapetan Katjuše. Na švicarskih tleh je vedno blestel, dirko je v letih 2015 in 2017 že dobil, tokrat pa ima za seboj solidno pomlad, po kateri si lahko obeta boj morda celo za zmagovalni oder.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije