SKOKI

Nykänen št. 1, med Slovenci Prevc

Nemški SportBild naredil lestvico 20 najboljših smučarskih skakalcev. Na vrhu legendarni Finec, med dvajseterico tudi Primož Peterka.
Fotografija: Legendarni Finec Matti Nykänen je tudi za Nemce najboljši smučarski skakalec v zgodovini. FOTO: fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Legendarni Finec Matti Nykänen je tudi za Nemce najboljši smučarski skakalec v zgodovini. FOTO: fotodokumentacija Dela

LJUBLJANA – Novinarji nemške revije SportBild so nedavno objavili svojo lestvico dvajsetih najboljših smučarskih skakalcev v zgodovini. Na njej sta se znašla tudi Slovenca Peter Prevc in Primož Peterka, pristala pa sta na 11. oziroma 13. mestu. Na vrhu kraljuje Finec Matti Nykänen, ki je 4. februarja letos mnogo prezgodaj preminil. »Ob žalostni novici, da nas je v 56. letu starosti zapustil Nykänen, je žaloval ves skakalni svet. Vsem je bilo jasno: izgubili smo največjega vseh časov,« so zapisali v SportBildu.

1. Matti Nykänen (Finska) 939 točk
Legendarni Finec je osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo. Kar štirikrat si je izbojeval veliki kristalni globus in dvakrat lovoriko na novoletni turneji. Na OI si je priskakal tri posamične zlate kolajne, na svetovnih prvenstvih pa – vštevši ekipne preizkušnje – šest najžlahtnejših odličij.

2. Janne Ahonen (Finska) 875 točk
Zvezdnik iz Lahtija je rekorder po številu zmagoslavij na novoletni turneji (5) in uvrstitev na zmagovalni oder (108). S svetovnih prvenstev ima 41-letni Finec pet zlatih kolajn, pohvali se lahko tudi z dvema velikima kristalnima globusoma.

3. Gregor Schlierenzauer (Avstrija) 760 točk
Nihče nima toliko posamičnih zmag (53) v svetovnem pokalu kot ravno 29-letni Tirolec, ki ima v svoji vitrini tudi po dva velika kristalna globusa in lovoriki za skupni zmagi na novoletni turneji.

4. Jens Weissflog (Nemčija) 743 točk
Šampionu iz nekdanje Nemške demokratične republike (NDR) je uspel svojevrsten podvig, saj si je leta 1984 na OI v Sarajevu zlato kolajno na srednji napravi priskakal v klasičnem slogu s paralelno držo smuči, deset let pozneje v Lillehammerju pa se je z naslovom olimpijskega prvaka na veliki skakalnici ovenčal še v škarjasti tehniki. Za nameček je bil štirikrat najboljši na novoletni turneji, s svetovnih prvenstev pa ima tri zlate lovorike.

5. Adam Malysz (Poljska) 725 točk
Z 39 zmagami za svetovni pokal, s katerimi je na večni lestvici tretji za Schlierenzauerjem (53) in Nykänenom (46), si je Batman iz Visle izbojeval rekordne štiri velike kristalne globuse; toliko jih ima poleg njega le še Nykänen. Malysz se lahko pohvali še s štirimi naslovi svetovnega prvaka, v zimi 2000/01 je dobil tudi novoletno turnejo.

11. Peter Prevc (Slovenija) 333 točk
Tik za najboljšo deseterico je Prevc, ki je sicer z 22 zmagami 11. tudi na večni lestvici. Skakalni as iz Selške doline, ki je – mimogrede – četrtkovo tekmo v Trondheimu končal na 12. mestu (kot četrti za Japoncem Rjojujem Kobajašijem, Norvežanom Andreasom Stjernenom in Avstrijcem Stefanom Kraftom je bil najboljši Slovenec Timi Zajc), je v šampionski zimi 2015/16 kot za stavo nizal uspehe in rekorde. Ob novoletni turneji in naslovu svetovnega pokala v poletih na Kulmu je osvojil tudi veliki kristalni globus. Poleg tega ima še dve odličji z OI v Sočiju '14 in tri z nordijskih SP.

13. Primož Peterka (Slovenija) 325 točk
Moravški orel je v svetovnem pokalu slavil 15 zmag in na velikem finalu v Planici dvakrat visoko v zrak dvignil veliki kristalni globus (1996/97 in 1997/98). Za nameček je Primož prispeval svoj delež k moštvenima bronastima kolajnama Slovenije na OI v Salt Lake Cityju '02 in nordijskem SP v Oberstdorfu '05.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije