BOKS

Nemci veliko stavijo na Konjičana

Med profesionalne boksarje prestopa tudi Aljaž Venko. Pred bližnjim odhodom v Karlsruhe se bo lotil še potice.
Fotografija: Aljaž Venko (desno) bo do odhoda v Nemčijo vadil pod vodstvom svojega trenerja Dejana Zavca. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Aljaž Venko (desno) bo do odhoda v Nemčijo vadil pod vodstvom svojega trenerja Dejana Zavca. FOTO: Miha Šimnovec

LJUBLJANA – Za prestop med profesionalce se je slednjič odločil še en vrhunski slovenski boksar, in sicer Aljaž Venko, ki bo po zgledu svojega ptujskega trenerja Dejana Zavca, nekdanjega svetovnega prvaka po različicah IBF in WBF, poklicno kariero začel v Nemčiji. Večkratnega državnega prvaka v srednji kategoriji bodo pod svoje okrilje vzeli pri klubu TS Fight-Sportmanagement v Karlsruheju. »V Nemčijo odhajam takoj po novem letu, prvi profesionalni dvoboj pa bi lahko imel že 26. januarja ali najpozneje v začetku februarja,« je sporočil Venko.
Aljaž Venko (desno) bo do odhoda v Nemčijo vadil pod vodstvom svojega trenerja Dejana Zavca. FOTO: Miha Šimnovec
Aljaž Venko (desno) bo do odhoda v Nemčijo vadil pod vodstvom svojega trenerja Dejana Zavca. FOTO: Miha Šimnovec

Z omenjenim klubom, pri katerem kot menedžer deluje Rainer Gottwald, čigar mati je – mimogrede – Slovenka, ga je povezal nekdanji boksar Jože Kobale. »Ko so bili boksarji iz Karlsruheja septembra na pripravah v Logarski dolini, me je Jože priporočil njihovim vodilnim možem, ki so me nato povabili na trening. Največ sem spariral s prvim zvezdnikom kluba, Nemcem Vincentom Feigenbutzem (29 zmag, 26 s k. o., 2 poraza), medcelinskim prvakom združenja IBF v supersrednji kategoriji (do 76,203 kg). Očitno sem jih prepričal, saj so me po sestanku s predsednikom kluba Thomasom Schwarzem poklicali in mi javili, da sem v njihovih vrstah dobrodošel,« je zaupal 25-letni Konjičan, ki je veselo novico izvedel malo pred odhodom na prvenstvo Evropske unije v Valladolidu, kjer si je prejšnji mesec izbojeval osmo mesto.
 

Zavec preveril nemški klub


Medtem je že opravil zdravniški pregled, ki ga potrebuje za pridobitev poklicne licence, Zavec pa je preveril, za kakšen klub gre. »Kakor pravi, so zanesljivi, kar je v teh časih že zelo pomemben podatek,« je omenil Venko, ki bo še naprej boksal v srednji kategoriji, v kateri pa je med profesionalci najvišja dovoljena teža (do 72,574 kg) nižja kot med amaterji (do 75 kg). A hujšanje mu, kot je zatrdil, ne bo pretirano sivilo las. Čeprav se zaveda, da ne bo lahko, bo naredil vse, da bo prišel čim dlje oziroma višje.

»Moj prvi cilj je osvojitev naslova medcelinskega ali evropskega prvaka. Seveda bi rad nekega dne boksal tudi za šampionski pas katerega od največjih združenj, vendar tako daleč ne pogledujem. Šel bom stopnico po stopnico, iz borbe v borbo in poskušal izkoriščati priložnosti, ki se mi bodo ponudile,« je razkril šestkratni članski slovenski prvak, ki med svoje največje dosedanje uspehe uvršča zmago na nedavnem turnirju svetovne zveze (AIBA) v Eindhovnu, peto mesto na evropskih igrah v Bakuju '15 in deveto mesto istega leta na svetovnem prvenstvu v Dohi. Da bi bil lahko s svojim slogom boksanja v visokem in nepopustljivem ritmu med profesionalci še uspešnejši, so mu rekli že mnogi.

»Med drugimi menedžer Rainer Gottwald, ki sicer govori tudi slovensko,« je še dejal Venko, ki bo prihajajoče praznike izkoristil tudi za to, da bo spekel kakšno okusno potico (za svojo makovo in pehtranovo je pred leti na festivalu potic v Preboldu prejel srebrno in bronasto priznanje) ter se poskušal tudi z njo pred odhodom v Karlsruhe svojim najbližjim z materjo Ivano in očetom Petrom na čelu zahvaliti za vso dosedanjo podporo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije